Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

Slovenkám môže žreb postaviť do cesty aj Češky


14.12.2012


V nedeľu v Belehrade žreb II. fázy kvalifikácie o postup na MS 2013 v hádzanej žien v Srbsku


Slovenské hádzanárske reprezentantky sa v nedeľu 16. decembra dozvedia, kto bude ich poslednou prekážkou na ceste za splnením túžby o účasti na majstrovstvách sveta 2013. V záverečný deň X. majstrovstiev Európy žien v Srbsku bude okrem súbojov o medaily v Belehrade pútať pozornosť aj žrebovanie kvalifikácie najbližšieho vrcholného podujatia.


Na výsledok nedeľňajšieho žrebu budú s napätím čakať aj hádzanárky Slovenska, ktoré sa krátko po 13.00 h dozvedia meno svojho súpera v II. fáze európskej časti kvalifikácie svetového šampionátu 2013. Slovenky si účasť v júnovom play-off vybojovali vďaka prvenstvu v Partizánskom na nedávnom turnaji 1. skupiny I. fázy kvalifikácie MS, na ktorom si poradili s Grékyňami (30:16), Fínkami (38:18) i Švajčiarkami (26:24). Od postupu na budúcoročný svetový šampionát, na ktorom naposledy štartovali v roku 1995, ich delí posledný krok. Meno ich súpera v rozhodujúcom kvalifikačnom dvojzápase (1./2., resp. 8./9. 6. 2013) vzíde spomedzi 8 tímov. 


Európska hádzanárska federácia (EHF) v piatok zverejnila rozdelenie družstiev do košov, podľa ktorého figurujú zverenky trénera Petra Sabadku medzi nenasadenými tímami. To znamená, že v boji o postup dostanú niekoho z nasadených protivníkov. 


V prvom koši sa ocitla osmička najlepšie umiestnených (na 5. - 12. priečke) z aktuálneho európskeho šampionátu, ktorí ešte nemajú zabezpečenú účasť na MS: Dánsko, Rusko, Nemecko, Švédsko, Francúzsko, Rumunsko, Španielsko, Česko. Druhý kôš tvoria tímy z 13. - 16. pozície na ME 2012: Chorvátsko, Ukrajina, Island, Macedónsko a aj štvorica úspešných družstiev z I. fázy kvalifikácie: Slovensko, Holandsko, Poľsko, Turecko. 


"Pre nás by bolo z viacerých hľadísk zrejme najideálnejšie Česko, ale všetky družstvá v I. koši sú veľmi kvalitné, takže sa dá len ťažko vyberať prijateľného súpera," poznamenal pre agentúru SITA generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Martin Simonides. SZH nebude mať na žrebovaní v srbskej metropole svoje zastúpenie. 


Na ženských MS 2013 má Nórsko ako úradujúci majster sveta, Srbsko ako organizátor, Maďarsko a Čierna Hora ako dvaja najlepšie umiestnení z ME 2012 účasť zabezpečenú automaticky. Z európskych krajín k nim pribudnú ešte ôsmi úspešní z II. kvalifikačnej fázy. Na svetovom šampionáte sa celkovo predstaví 24 tímov. 


XXI. MS žien v Srbsku (7. - 22. 12. 2013): 

Priama účasť: Nórsko (obhajca prvenstva), Srbsko (organizátor), Maďarsko, Čierna Hora (dva najlepšie umiestnené tímy z ME 2012 v Srbsku) 

Prehľad tímov v II. fáze kvalifikácie (play-off) o postup na svetový šampionát: 
účastníci ME 2012 (12 tímov): Česko, Dánsko, Španielsko, Francúzsko, Nemecko, Rumunsko, Rusko, Švédsko, Chorvátsko, Island, Macedónsko, Ukrajina 
postupujúci z turnajov I. fázy kvalifikácie (4): Holandsko, Poľsko, SLOVENSKO, Turecko 


Rozdelenie do výkonnostných košov pred žrebom II. fázy kvalifikácie hádzanárok o postup na MS 2013 v Srbsku (7. - 22. 12. 2013): 
I. kôš (8 tímov): Česko, Dánsko, Španielsko, Francúzsko, Nemecko, Rumunsko, Rusko, Švédsko 
II. kôš (8): Chorvátsko, Island, Macedónsko, Ukrajina, Holandsko, Poľsko, SLOVENSKO, Turecko 

Systém žrebovania: 
I. krok: družstvá z 1. koša prižrebujú k tímom z 2. koša (8x) 
Žrebovať sa bude aj výhoda domáceho prostredia v odvete. 

Hracie termíny: 
prvé zápasy: 1./2. júna 2013 
odvety: 8./9. júna 2013 


SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL