Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Slovenky o MS v dvojzápase play-off proti Rumunkám


17.12.2012


Žreb II. fázy kvalifikácie o postup na MS 2013 v hádzanej žien v Srbsku


Slovenské hádzanárske reprezentantky sa v II. fáze európskej časti kvalifikácie majstrovstiev sveta 2013 stretnú s Rumunkami. O ich poslednej prekážke na ceste za splnením túžby o účasti na budúcoročnom svetovom šampionáte rozhodol žreb v Belehrade, kde v nedeľu vyvrcholia X. majstrovstvá Európy žien. Zverenky trénera Petra Sabadku sa najskôr predstavia v domácom prostredí (1./2. júna), odvetu odohrajú v Rumunsku (8./9. 6. 2013.)

Slovenky si účasť v júnovom play-off vybojovali vďaka prvenstvu v Partizánskom na nedávnom turnaji 1. skupiny I. fázy kvalifikácie MS, na ktorom si poradili s Grékyňami (30:16), Fínkami (38:18) i Švajčiarkami (26:24). Od postupu na budúcoročný svetový šampionát, na ktorom naposledy štartovali v roku 1995, ich delí posledný krok. Meno ich súpera v rozhodujúcom kvalifikačnom dvojzápase vzišlo spomedzi 8 nasadených tímov - účastníkov ME 2012, ktorí obsadili 5. – 12. priečku.


"Rumunsko je jeden z veľmi náročných súperov, ale my v realizačnom tíme i hráčky sme odhodlaní urobiť všetko pre postup," povedal na úvod k výsledku žrebovania v srbskej metropole kormidelník SR Peter Sabadka a pokračoval v rozhovore pre agentúru SITA: "Tajne som si želal Češky, ale dostali sme Rumunky, ktoré majú staronového kouča Tadiciho. Ten má v kádri vynikajúce hráčky ako napríklad Bradeanovú a Neagovú. Momentálne nevidím v tomto družstve výrazné slabiny. Videl som ich hrať na tohtoročnom kontinentálnom šampionáte, kde nezvládli kľúčový duel s Maďarkami, inak sa prezentovali v dobrom svetle. Vychádzame z reality. Tá nám hovorí, že je to súper, nad ktorým sa nedá vyhrávať pravidelne, ale môžeme ho prekvapiť. Nevýhoda je, že začíname doma."


Dejiskom prvého zápasu II. fázy kvalifikácie MS 2013 Slovensko - Rumunsko by mohlo byť opäť Partizánske. "Táto voľba sa nám osvedčila v I. kvalifikačnej fáze. Cítili sme sa tam veľmi dobre, mali sme vytvorené adekvátne podmienky a aj atmosféra v hľadisku bola vynikajúca. Radi by sme sa do Partizánskeho vrátili," dodal Sabadka.


Jedna z najskúsenejší hráčok slovenského národného tímu Lýdia Jakubisová k žrebu poznamenala: "Nebolo z čoho vyberať, všetky družstvá sú tam kvalitné, ale som rada, že sme nedostali Rusky. Rumunkám tento kontinentálny šampionát príliš nevyšiel, napriek tomu patria medzi náročné súperky. Na ME som videla ich zápas s Nemkami, ktorý prehrali. Musíme si dať pozor, v kádri majú hráčky, ktoré dokážu vystreliť z diaľky. Ak rumunským reprezentantkám vydrží súčasná forma, tak by sme sa mohli pobiť s nimi o ten postup. Škoda, že nemáme výhodu domácej pôdy v odvete. V Rumunsku to bude ťažké, musíme sa pripraviť na búrlivé prostredie."


Rumunky obsadili na ME 2012 v Srbsku desiate miesto. Zverenky trénera Gheorgheho Tadiciho v základnej skupine remizovali s Ruskami (21:21), zdolali Islanďanky (22:19) a podľahli Čiernohorkám (20:23), vo štvrťfinálovej fáze vyhrali nad Španielkami (31:26) a prehrali s Maďarkami (19:25) i Nemkami (23:25). Ústrednou postavou družstva je Cristina Georgiana Neagová, ktorú vyhlásili za najlepšiu hádzanárku sveta za rok 2010. Dvadsaťštyriročná ľavá spojka je hráčkou tímu CS Oltchim Ramnicu Valcea. Rumunky dosiahli zatiaľ posledný výraznejší úspech pred dvoma rokmi ziskom bronzu na kontinentálnom šampionáte.


Na ženských MS 2013 má Nórsko ako úradujúci majster sveta, Srbsko ako organizátor, Maďarsko a Čierna Hora ako dvaja najlepšie umiestnení z ME 2012 účasť zabezpečenú automaticky. Z európskych krajín k nim pribudnú ešte ôsmi úspešní z II. kvalifikačnej fázy. Na svetovom šampionáte sa celkovo predstaví 24 tímov.


XXI. MS žien v Srbsku (7. - 22. 12. 2013): 
Priama účasť: Nórsko (obhajca prvenstva), Srbsko (organizátor), Maďarsko, Čierna Hora (dva najlepšie umiestnené tímy z ME 2012 v Srbsku) 

Prehľad tímov v II. fáze kvalifikácie (play-off) o postup na svetový šampionát: 
účastníci ME 2012 (12 tímov): Česko, Dánsko, Španielsko, Francúzsko, Nemecko, Rumunsko, Rusko, Švédsko, Chorvátsko, Island, Macedónsko, Ukrajina 
postupujúci z turnajov I. fázy kvalifikácie (4): Holandsko, Poľsko, SLOVENSKO, Turecko 

Žreb II. fázy kvalifikácie hádzanárok o postup na MS 2013 v Srbsku (7. - 22. 12. 2013): 
Turecko – Dánsko 
Island – Česko 
Macedónsko – Španielsko 
Holandsko – Rusko 
Slovensko – Rumunsko 
Nemecko – Ukrajina 
Švédsko – Poľsko 
Francúzsko – Chorvátsko 

Hracie termíny: 
prvé zápasy: 1./2. júna 2013 
odvety: 8./9. júna 2013 

SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL