Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Čiernohorky zosadili Nórky,po 8 rokoch majú ME nové kráľovné


17.12.2012


Nórky vo finále na X. majstrovstvách Európy hádzanárok v Srbsku dvakrát ušli "hrobárovi z lopaty", tretiu šancu zatĺcť klinec do rakvy si však Čiernohorky už nenechali ujsť


Hádzanárky Nórska a Čiernej Hory potvrdili aj na X. majstrovstvách Európy v Srbsku, že v roku 2012 mali na vrcholných ženských podujatiach najlepšiu formu. Obidva reprezentačné tímy bojovali zlato aj pred štyrmi mesiacmi na olympijských hrách. Čiernohorkám vyšla odplata za londýnsku prehru (23:26), keď v nedeľňajšom dramatickom finále kontinentálneho šampionátu vyhrali v Belehrade 34:31 po dvojnásobnom predĺžení a zosadili severanky z pomyselného trónu, na ktorom nepretržite kraľovali osem rokov.


"Bol to náš veľký sen zdolať úradujúceho majstra Európy, sveta i olympijského víťaza. Teraz sa nám to podarilo, na čo sme veľmi hrdí," uviedol šťastný kouč Balkánok Dragan Adžič, ktorého zverenky sa tešili z premiérového kovu z majstrovstiev Európy. 


To, čo sa im nepodarilo na OH v zostave ešte s ikonou Bojanou Popovičovou, dokázali tentoraz aj bez nej. "Pevne verím, že sa nám podarí udržať túto generáciu hráčok pokope čo najdlhšie, pretože zisk tohto titulu bol dlhodobý projekt, ktorý si žiadal veľa tvrdej práce a trpezlivosti," zaželal si Adžič. 


Jednou z ústredných postáv víťazného tímu, ktorý na šampionáte prehral len jeden zápas - vo štvrťfinálovej skupine s Nemkami (20:27), bola kanonierka Katarina Bulatovičová: "Snívala som o tom, že budem stáť na pódiu so zlatou medailou zavesenou na krku. Neviem slovami opísať moje pocity. Vedeli sme, že Nórky môžeme zdolať, táto viera nám dodávala silu, aby sme vystúpili na vrchol. Nikdy sme neprestávali veriť v náš triumf, hoci sa súperky viackrát dokázali vrátiť do hry o titul." 


Aj vďaka výkonu brankárky Sonje Barjaktarovičovej pribudla na listinu víťazov ženských ME len štvrtá krajina - po Dánsku, Nórsku a Maďarsku. "Naša gólmanka má za sebou skvelý finálový víkend a patrí jej výrazný podiel na našom úspechu, zaslúži si veľký aplauz," pochválila výkony spoluhráčky medzi tromi žrďami ďalšia z hviezd turnaja Milena Kneževičová. 


Nórky boli vo finále na pokraji prehry vo finále už na konci riadneho hracieho času i prvého predĺženia. V oboch prípadoch však dokázali vyrovnať a vynútiť si pokračovanie. Na odvrátenie tretej hrozby v druhom predĺžení im už nezostali sily. "Čierna Hora ukázala väčšiu vôľu po víťazstve. Jej hráčky nás dokázali dostať pod väčší tlak ako my ich, navyše boli efektívnejšie v zakončení. Druhé miesto je pre moje družstvo motiváciou do budúcnosti," uviedol Thorir Hergeirsson, kouč severaniek, ktoré sú s deviatimi medailami (5 - 3 - 1) z doterajších desiatich šampionátov suverénne najúspešnejšou krajinou.

 

Paradoxne, v závere finále sa osudných chýb dopustila jedna z nórskych opôr a najlepších hráčok turnaja Heidi Lökeová. "Bol to náročný zápas dvoch rozdielnych tímov. Čierna Hora podala lepší výkon a zaslúžila si zvíťaziť," priznala skúsená nórska pivotka. 


Smútok zavládol v krajine organizátora ME 2012. Srbsko malo na dosah prvé umiestnenie na stupni víťazov, ale prehry v semifinále s Čiernou Horou (26:27) a potom aj v dueli o bronz s Maďarskom (38:41 po predĺžení) zaradili domáce hádzanárky na konečné 4. miesto. Naopak, ich maďarské súperky sa dočkali kontinentálnej medaily po 8 rokoch, keď im do zbierky pribudol tretí bronzový kov. 


Do All Star Teamu X. majstrovstiev Európy v Srbsku, ktoré vyvrcholili v nedeľu v Belehrade, sa dostali dve hráčky z výberu čiernohorských šampiónok - pravá spojka Katarina Bulatovičová a pravá krídelníčka Jovanka Radičevičová. Po dve zástupkyne majú v najlepšej sedmičke aj Nórky zásluhou brankárky Katrine Lunde Haraldsenovej a pivotky Heidi Lökeovej, ako aj Srbky vďaka strednej spojke Andrei Lekičovej a ľavej spojke Sanji Damnjanovičovej. V hviezdnom tíme sa objavila aj ruská ľavá krídelníčka Polina Kuznecovová. Za najužitočnejšiu hráčku ME 2012 vyhlásili Anju Edinovú z Nórska, nemecká reprezentantka Anja Althausová si prevzala ocenenie pre najlepšie brániacu hráčku a najlepšou kanonierkou šampionátu sa s 56 gólmi stala už spomenutá čiernohorská hádzanárka Katarina Bulatovičová. 


Všetci štyria semifinalisti z ME 2012 - Čierna Hora, Nórsko, Maďarsko a Srbsko majú istú priamu účasť na MS 2013 v Srbsku. 


Úspechom slovenskej hádzanej je nominácia Janky Stašovej ako delegátky finálového duelu. Na šampionáte rozhodovala aj dvojica arbitrov Peter Brunovský - Vladimír Čanda, ktorej účinkovanie sa pre zranenie kolena druhého z nich skončilo predčasne (stihli ´odpískať´ dva zápasy). 


Konečné poradie na ME 2012: 1. Čierna Hora, 2. Nórsko, 3. Maďarsko, 4. Srbsko, 5. Dánsko, 6. Rusko, 7. Nemecko, 8. Švédsko, 9. Francúzsko, 10. Rumunsko, 11. Španielsko, 12. Česko, 13. Chorvátsko, 14. Ukrajina, 15. Island, 16. Macedónsko 


All Star tím ME 2012: Katrine Lunde Haraldsenová (Nór./brankárka) - Polina Kuznecovová (Rus./ľavé krídlo), Sanja Damnjanovičová (Srb./ľavá spojka), Andrea Lekičová (Srb./stredná spojka), Heidi Lökeová (Nór/pivotka), Katarina Bulatovičová (Č. Hora/pravá spojka), Jovanka Radičevičová (Č. Hora/pravé krídlo) 


Individuálne ocenenia: 
Najlepšia strelkyňa: Katarina Bulatovičová (Č. Hora) - 56 gólov 
Najlepšia defenzívna hráčka: Anja Althausová (Nem.) 
Najužitočnejšia hráčka: Anja Edinová (Nór.) 


História predchádzajúcich ME v hádzanej žien: 
I. ME (17. - 25. 9. 1994) v Nemecku: 1. Dánsko, 2. Nemecko, 3. Nórsko, ... 12. SLOVENSKO 
II. ME (6. - 15. 12. 1996) v Dánsku: 1. Dánsko, 2. Nórsko, 3. Rakúsko 
III. ME (11. - 20. 12. 1998) v Holandsku: 1. Nórsko, 2. Dánsko, 3. Maďarsko 
IV. ME (8. - 17. 12. 2000) v Rumunsku: 1. Maďarsko, 2. Ukrajina, 3. Rusko 
V. ME (6. - 15. 12. 2002) v Dánsku: 1. Dánsko, 2. Nórsko, 3. Francúzsko 
VI. ME (9. - 19. 12. 2004) v Maďarsku: 1. Nórsko, 2. Dánsko, 3. Maďarsko 
VII. ME (7. - 17. 12. 2006) vo Švédsku: 1. Nórsko, 2. Rusko, 3. Francúzsko 
VIII. ME (2. - 14. 12. 2008) v Macedónsku: 1. Nórsko, 2. Španielsko, 3. Rusko 
IX. ME (7. - 19. 12. 2010) v Dánsku a Nórsku: 1. Nórsko, 2. Švédsko, 3. Rumunsko 


SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL