Máj 2024
PUSŠPSN
18

W17 EHF Euro 2015

M. Straňovský na margo popularity: Hádzanári nie sú futbalisti


19.02.2013


Titul majstrov sveta nespôsobil v Španielsku hádzanársky boom


Jedným z najlepších a najznámejších slovenských hádzanárov je Martin Straňovský. Rodák z Nových Zámkov už ôsmy rok pôsobí v Španielsku, kde si od tejto sezóny oblieka drese katalánskeho veľkoklubu FC Barcelona-Intersport. Ľavý krídelník, ktorý si už zahral epizódnu rolu v populárnom seriáli Panelák, odpovedal v rozhovore pre slovakhandball.sk na otázky o súčasných pomeroch v španielskej hádzanej, popularite i skúsenostiach s fanúšikmi.

 

Španieli koncom januára získali v domácom prostredí druhýkrát v histórii titul majstrov sveta. Pomohol tento úspech popularite hádzanej v krajine na Pyrenejskom polostrove?

- Práve, že ani nie. Skúsenejší a starší hráči sa pozastavovali nad tým, že dva dni po zisku zlata sa v Španielsku o hádzanej prakticky nič nepíše.

 

Zrejme to potom ani s diváckym záujmom to nevyzerá ružovo...

- To je pravda. Ani tento úspech na svetovom šampionáte sa neodrazil na návštevách v hľadisku. Rozhodne sa nedá povedať, že by fanúšikovia napĺňali haly. Tie sú skôr poloprázdne, na ligové zápasy extra veľa divákov nechodí.

 

Barcelona účinkuje aj v Lige majstrov, ktorá by mohla byť lákadlom pre fanúšikov. Je to tak?

- Áno, pri zápasoch v tejto prestížnej súťaži je to lepšie so záujmom. Teraz počas víkendu prišlo na Záhreb 1700 divákov, inak zvyčajne sú návštevy okolo 500 fanúšikov.

 

Generálny manažér Croatie Záhreb Ante Ančič v nedávnom rozhovore pre televíziu HRT spomenul, že Liga ASOBAL je z roka na rok slabšia a kríza v Španielsku je vážna. Aká je aktuálna situácia?

- Pravdou je, že úroveň španielskej ligy ide z roka na rok dolu vodou. Kluby s výnimkou nás a tímu CB Ciudad de Logroňo, ktorý sa posilnil a mohol by hrať o vyššie priečky, nemajú financie. Aj mne ešte stále dlhujú peniaze v Reale Ademar León.

 

Údajne manažér vášho klubu prejavil záujem o vstup do SEHA League. Vnímate to ako reálnu možnosť?
- Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, či by to bolo vôbec reálne. Napríklad my by sme s dopravou nemali problémy, aj teraz cestujeme na niektoré zápasy vlastným lietadlom. Ja však osobne pochybujem, že v blízkej budúcnosti z toho niečo bude. Aby bola SEHA League pre nás prínosom, museli by tam účinkovať iné tímy ako v súčasnosti. Museli by do nej vstúpiť ďalšie krajiny, napríklad Maďarsko, Poľsko či Slovinsko so svojimi najlepšími klubmi.


Váš klub je suverénom najvyššej španielskej súťaže, tešíte sa aspoň vy so spoluhráčmi zvýšenému záujmu verejnosti?

- Keď ideme s Barcelonou niekde hrať, tak príde na nás viac ľudí ako u nás doma, kde sú návštevy nižšie.

 

Ako je to s popularitou. Zmenilo sa niečo od vášho odchodu z Leónu do Barcelony?

- V Leóne ma fanúšikovia poznali. V Barcelone sú populárnejší futbalisti, čiže vôbec nemám problém s tým, že by ma priaznivci nejakým spôsobom obmedzovali.

 

Ako je to na Slovensku, spoznávajú vás ľudia na ulici?

- Možno, keď prídem domov do Nových Zámkov, tak okrem kamarátov a známych ma spozná pár ľudí, čo sa točia okolo hádzanej, ale to je všetko. Hádzaná nie je futbal, nie je tak populárna, takže nehrozí, že by ma niekto zastavoval na ulici.

 

Máte negatívnu skúsenosť s popularitou?

- Tak to vôbec nie. Našťastie, zatiaľ sa mi nikdy nič nepríjemné v tomto smere nestalo. Možno na nejakom fóre sa objavili nejaké nie príliš lichotivé názory, keď sa nepodarí v reprezentácii odviesť taký výkon ako v klube. Ale to sa stáva aj futbalistom.

 

Sledujete fanúšikovské diskusie?

- Nie, nezaťažujem sa tým, čo ľudia píšu. Nie som ani na sociálnych sieťach a nezaujímam sa o to.


slovakhandball.sk




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL