Apr 2024
PUSŠPSN
23

W17 EHF Euro 2015

Novinka sa osvedčila, online zápisy už v ostrej prevádzke


28.02.2013


Peter Brunovský (riaditeľ Tipos extraligy a WHIL): "Naším záujmom je, aby postupne boli online zápisy i z nižších súťaží SZH, ako aj žiackych zápasov"


Slovenský zväz hádzanej zaviedol od začiatku sezóny 2012/2013 online zápisy zo stretnutí najvyšších súťaží dospelých. Po skúšobnej prevádzke je táto novinka už naplno v prevádzke a slúži nielen priaznivcom hádzanej, ale aj médiám, ktoré majú pohotovo k dispozícii potrebné údaje zo zápasov. O doterajších skúsenostiach s toutou novinkou sa v rozhovore pre slovakhandball.sk podelil riaditeľ Tipos extraligy mužov a spoločnej slovensko-českej súťaže žien (WHIL) Peter Brunovský.

 

Aká je spokojnosť s doterajším fungovaním novinky, ktorú ste zaviedli na začiatku sezóny?

- Ako každá novinka aj táto potrebovala čas na dozretie. Zo začiatku sme pracovali v skúšobnom režime a po vychytaní drobností sme začiatkom februára spustili "ostrú" prevádzku. Momentálne sme spokojní so súčasným stavom. Dôležité je, aby nový systém uľahčil prácu a priniesol osoh nielen klubom ale predovšetkým verejnosti, ktorá už teraz môže sledovať priamo na webe priebeh každého zápasu extraligy a WHIL na území Slovenska, ako aj medzištátnych zápasov reprezentačných družstiev Slovenska.

 

Ako sa v kluboch zhostili s úlohou podieľať sa na tvorbe online zápisov?

- Spočiatku boli problémy najmä s pripojením na internet v niektorých halách. Všetci zapisovatelia boli vyškolení pre prácu s online zápisom a v domácom prostredí si nový systém postupne skúšali. Pri vyskytnutí problému vždy komunikovali s autorom programu pánom Benianom a počítačovým expertom pánom Kovalčíkom, čím sa eliminovali problémové oblasti až do súčasného stavu.

 

Museli ste počas testovacieho obdobia riešiť nejaké závažne problémy s fungovaním zápisov?

- Stalo sa, že akoby systém "zamrzol". Častokrát to bolo nedostatočným pripojením v hale alebo jednoducho normálnym ľudským pochybením. V tomto smere patrí poďakovanie všetkým zapisovateľom a klubom za trpezlivosť, ale najmä spomenutým pánom, ktorí sú vždy počas každého zápasu zastihnuteľní a operatívne vždy daný problém riešili. Dôležité bolo, aby sa zapisovatelia naučili hneď v momente problému kontaktovať autorov programu a nečakať, kým sa zápas skončí. Ale to sú veci, ktoré prinášajú novinky.

 

Sú vo výhľade nejaké vylepšienia tohto systému?

- Systém je stále živý a prax ukáže, čo bude treba vylepšovať. Naším záujmom je, aby postupne boli online zápisy i z nižších súťaží SZH, ako aj žiackych zápasov KZH, kde bude potrebná väčšia súčinnosť s krajmi. Snahou SZH je ďalej pokračovať v elektronizácii celého systému matriky. Na tento ďalší krok sa budeme postupne sústrediť s expertmi.

 

Aké ohlasy ste zaznamenali na zavedenie online zápisov?

- V čase zrodu tejto myšlienky, ktorej autorom je prezident SZH Jaroslav Holeša, sa objavili aj nedôverčivé reakcie. Tie pramenili zrejme s nepoznania systému, pretože v tom čase s podobným systémom pracovali na našom kontinente len EHF a Nemecký zväz hádzanej. Neskôr zriadili online zápisy aj v Chorvátsku a Čiernej Hore, čím sme sa zaradili medzi skutočne prvé krajiny, ktoré takto prinášajú priebeh zápasu celej širokej diváckej i novinárskej obci. Teraz, keď už čoraz viac ľudí sleduje na našej webstránke priebeh stretnutia cez online zápis, tak reakcie sú už len pozitívne.

 

Zatiaľ sú k dispozícii online zápisy zo zápasov extraligy mužov a stretnutí ženskej WHIL, ktoré sa hrajú na Slovensku. Plánujete do budúcnosti v spoluprácii s českým zväzom zaviesť zápisy aj z duelov WHIL v ČR?

- Plánujeme o tom s českou stranou rokovať a je to skôr otázka na ČSH. My sme technicky aj kapacitne pripravení spracovať aj zápasy na českej strane. Je to len otázka odkúpenia licencie a pripojenia hál na internet.


slovakhandball.sk




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL