Apr 2024
PUSŠPSN
27

W17 EHF Euro 2015

Varga si želá dve víťazstvá a dobré výkony


20.03.2013


Kadetské reprezentantky v Nitre o postup na ME


Hádzanárska reprezentácia kadetiek Slovenska má pred sebou výzvu v podobe vybojovania si postupu na tohtoročný európsky šampionát, ktorý bude od 15. do 25. augusta 2013 v poľských mestách Gdansk a Gdynia. Ak mladé Slovenky nechcú na ME chýbať, musia získať jednu z dvoch miesteniek, o ktoré pôjde od piatka do nedele (22. - 24. 3.) v Nitre.


Tréner SR Slavomír Varga pred začiatkom kvalifikácie poskytol pre slovakhandball.sk rozhovor, v ktorom vyjadril presvedčenie, že na kvalifikačnom turnaji hráčok do 17 rokov sa v konkurencii Nórska, Bosny a Hercegoviny a Grécka budú tešiť aj jeho zverenky.

 

Aké sú vaše očakávania od účinkovania reprezentácie kadetiek v Nitre?

- Očakávam od dievčat, že sa vypnú k maximálnym výkonom a bojovnosť podložia kolektívnou hrou. Verím, že úspešne zdoláme prekážky a dobrými výsledkami si vybojujeme postup. Sme presvedčení, že naša intenzívna príprava prinesie svoje ovocie, aj keď sme dosť trpeli fluktuáciou zranených či chorých hráčok. Dievčatá však majú natrénované a do nominácie sa dostali skutočne najlepšie hráčky, aké máme v tejto vekovej kategórii na Slovensku.

 

Ako prebieha záverečná fáza prípravy na kvalifikačný turnaj?

- Už finišujeme s prípravou, dolaďujeme určité veci, čo sa týkajú obranného systému a prechodovej fázy. Venujeme sa hre v oslabení i presilovke.

 

Čo viete o vašich súperoch?

 - Nórsko je topfavoritom aj vzhľadom na úroveň hádzanej v tejto severskej krajine. Družstvá Bosny a Hercegoviny a Grécke sú pre nás neznámou. Máme o nich nejaké informácie, ale ešte sme sa s nimi nestretli a a ani ich nevideli hrať naživo. My však nie sme v stave, aby sme si mohli kohokoľvek v Európe podceniť. Každý má svoju kvalitu.

 

Je postup na ME reálny cieľ pre vaše zverenky?

- Myslím si, že áno. Nebude to však jednoduché. Rozdiel medzi nami a ďalšími tímami nie je taký výrazný ako napríklad odstup Nórok od ostatných. Rozhodovať bude momentálna športová forma. Kto dokáže na ihrisku zrealizovať to, čo natrénoval, ten uspeje. Myslím si, že už prvý duel s Bosniačkami by mohol byť kľúčový.

 

Privítali ste možnosť hrať v domácom prostredí? Nemôže to mladým hráčkam zväzovať ruky?

- Všetko má svoje plusy i mínusy. Našou výhodou je znalosť prostredia, v ktorom sme sa mohli pripravovať. Prítomnosť rodičov, známych v hľadisku a očakávania postupu môžu do istej miery zväzovať ruky. Verím však, že sa toho dievčatá zbavia a nebude to mať vplyv na ich výkony.

 

Čo vám ukázali výsledky v príprave?

- Vo Švajčiarsku sme odohrali tri zápasy, z ktorých sme jeden remizovali a dvakrát prehrali. V Poľsku sme mali vyrovnanú bilanciu - po jednej výhre a prehre, v Česku sme domácim rovesníčkam podľahli.

Musím však povedať, že sme nikdy nehrali v optimálnom zložení a vždy nám chýbalo dosť hráčok, preto sme to brali najmä ako testovanie zostavy. Zápasy nám ukázali, že ak sú hráčky zdravotne v poriadku a dokážu sa koncentrovať, tak sme schopní hrať vyrovnanú partiu s tímami zo širšej špičky.

 

Na koho z družstva sa budete najviac spoliehať?

- V minulosti boli v tíme výrazné osobnosti ako napríklad Michnová, Szarková či Rebičová. My teraz nemáme v kádri vyslovené líderky, preto sa budeme spoliehať predovšetkým na kolektívny výkon. Káder máme vyrovnaný, ak všetky zaberú, môže to byť naša zbraň.

 

S čím budete po kvalifikačnom turnaji spokojný?

- S dvoma víťazstvami a takými výkonmi, ktorými si zaslúžime uznanie a budeme s nimi spokojní my tréneri, hráčky i hádzanárska verejnosť. Boli by sme radi, keby nás prišli ľudia podporiť v čo najväčšom počte, aby dievčatá cítili podporu publika.


slovakhandball.sk




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL