Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Kováčovej „nemecký“ sen pokračuje


29.04.2013


Ďalšia slovenská hádzanárka mieri do II. bundesligy


Odchovankyňa bratislavského ŠKP Michaela Kováčova si po jednej sezóne v službách treťoligového klubu HSG Osterode – Harz balí kufre a sťahuje sa o takmer 300 km západnejšie do 36 - tisícového mesta Greven, kde hráva svoje zápasy tamojší klub SC 09.


Niekdajší vicemajster krajiny je v súčasnosti po uši namočený v boji o záchranu. Nový tréner tímu Dán Bo Andersen Milton však verí v progres. Impulzom má byť značná obmena kádra. Do jeho plánov vraj skvele zapadá aj 23 - ročná ľavá krídelníčka, o ktorej hovorí len v superlatívoch: „Chceme hrať rýchlu a agresívnu hádzanú. Michaela nás na skúške okamžite zaujala, je to typ hráčky akú chcem mať vo svojom družstve. Je rýchla, disponuje dobrou technikou, strelou i výskokom. Teším sa na našu spoluprácu“.


Kováčova na severe Vestfálska podpísala ročnú zmluvu s opciou. Radosť z letného prestupu i túžbu po reprezentácii svojej krajiny prejavila sympatická brunetka aj v našom rozhovore.

 

Žiješ už takmer rok v cudzine, čo ti odchod zo Slovenska dal, a čo naopak vzal? Aké je to žiť v krajine zasnúbenej hádzanej?

Najmä na začiatku to nebolo rozhodne med lízať. Chýba vám rodina, preruší sa množstvo kamarátskych pút. Je to však aj niečo ako skúška ukazujúca ktoré boli skutočne úprimné a tie aj odolajú. Získala som tu iný pohľad na veci a zdokonalila si moju zaprášenú nemčinu.


Zo spoločnej československej ligy si to namierila do tretej nemeckej ligy čo pre „našinca“ nemusí vždy znieť vábivo. Ako by porovnala túto súťaž s našou WHIL – kou?

Prekvapilo ma množstvo sponzorov, na drese prakticky nie je voľné miesto. Mediálny záujem je neporovnateľne väčší. Je to rozhodne kvalitná súťaž. Veľa hráčok migruje medzi prvou a treťou ligou, niektoré zápasy sa určite vyrovnajú našej najvyššej súťaži. Najlepšie tímy ako Most alebo Michalovce by tu ale dominovali...


V interlige často vidíme zápasy s počtom divákov 150 a podobne. Aká býva návšteva na tvojich zápasoch? Podľa štatistík si na druholigový Greven nájde cestu často aj cez 3 tisíc ľudí. Je to až ťažké uveriť...

V akejkoľvek nemeckej súťaži je hádzanársky zápas zážitkom a sviatkom zároveň. A tak sa k tomu stavajú aj fanúšikovia. Hľadisko je vždy plné, rodiny s dresmi, šálmi a trúbkami. Na Slovensku sme zvyknutí prísť na zápas presne a po hvizde odisť hneď domov. Tu ľudia prichádzajú oveľa skôr a odchádzajú neskoro večer. Komunikácia hráč – fanúšik je obojsmerná. Ľudia chcú fotky, autogram, pochvália výkon i povzbudia, keď sa nedarilo. Je to veľmi milé. Do sprchy som sa ešte azda nikdy nedostala skôr ako hodinu po zápase.


Ako sa vlastne zrodil tvoj prestup do Grevenu? Zrejme si nad ponukou dlho neváhala...

Všetko sa udialo veľmi rýchlo. Zavolal mi manažér s tým, že Greven má záujem. Dohodli sme si termín a už to išlo. Priznávam, že som mala ešte jednu ponuku, ale tento klub som si vybrala najmä pre dánsko – holandskú trénerskú dvojicu. Severská hádzaná je špička. Prezentovali mi svoje plány, tréningový proces a tým si ma definitívne získali.


V novom klube budeš hrať teda pod trénerom Miltonom. Severania sú známi tým že forsírujú veľmi tvrdú hádzanú. Súhlasíš teda s tým, že to bude veľká škola?

Samozrejme. Vítam každú novú skúsenosť a verím že tento tréner je človek na pravom mieste. Dúfam, že mi pomôže doladiť moje nedostatky.


Funkcionári avizujú prestavbu kádra, neodporučíš Nemcom trebárs nejakú ďalšiu slovenskú hráčku?

Najradšej by som ich tu mala čo najviac (smiech).


Ty sa netajíš túžbou reprezentovať. Je pravdepodobné, že tento prestup na teba upriami pozornosť našich trénerov. Myslíš, že tvoje šance stúpli?

Veľmi rada by som reprezentovala, myslím si, že je to pre každého športovca „malý“ sen a česť reprezentovať svoju krajinu. Je to, ale skôr otázka na reprezentačného trénera. Naše krídla sú momentálne veľmi silná konkurencia, no nikdy nehovor nikdy!


Slovenky sa v baráži MS predstavia 1.júna v Partizánskom proti Rumunkám. Ako vidíš šance tímu okolo kapitánky Bebe Tóthovej?

Uf, ťažká úloha, ale verím že to môžu dokázať !


V Nemecku je v kurze aj futbal. Aktuálne krajina žije Ligou Majstrov a famóznymi výsledkami Borusie Dortmund, či mníchovského Bayernu v konfrontácii s Realom Madrid a FC Barcelona. Práve Dortmund leží od Grevenu len 80 km, neláka ťa návšteva Vestfálskej arény, ktorá je známa elektrizujúcou atmosférou?

Je to lákavé, ak bude čas a príležitosť tak ju rozhodne využijem.


Slovenskí športovci často snívajú o zahraničnom angažmáne. Tebe sa to už splnilo, ale predsa len, o čom sníva Michaela Kováčova? Možno i mimo športového života?

Časť mojich snov sa stáva už realitou, zvyšok neprezradím, aby som to nezariekla (smiech). Ale rada by som napríklad doštudovala vysokú školu, pretože vzdelanie je dôležité. Športovci by mali mať v prvom rade túžbu byť už zajtra lepší ako boli dnes. Ruka v ruke s tým rastie aj šanca hrať v ešte lepšom klube.

 

Tomáš Ďutka

foto: Harz Kurier




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL