Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

Juniorky SR chcú využiť domácu pôdu na postup na ME 19


15.05.2013


V Michalovciach kvalifikačný turnaj hádzanárok o postup na európsky šampionát hráčok do 19 rokov v Dánsku


V závere týždňa budú Michalovce hostiť kvalifikačný turnaj o postup na majstrovstvá Európy hráčok do 19 rokov v Dánsku (1. - 11. 8. 2013). Na Zemplíne sa od piatka 17. do nedele 19. mája budú hrať zápasy 7. kvalifikačnej skupiny, v ktorej sa okrem junioriek Slovenska predstavia aj reprezentačné výbery Srbska, Islandu a Moldavska. Zverenky trénerskej dvojice Darina Sveráková - Peter Olšavský budú chcieť napodobniť kadetky SR a tiež si vybojovať účasť na tohtoročnom vrcholnom kontinentálnom podujatí. Budú to mať však o niečo ťažšie, lebo z ich skupiny postúpi na ME 2013 len víťaz.


"Myslím si, že domáce prostredie je pre nás výhodou a máme väčšie šance vybojovať si účasť na šampionáte. Samozrejme, bude záležať najmä od momentálne športovej formy, ale dievčatá sú namotivované, vidieť to aj na ich prístupe v tréningoch. Chceme využiť domácu pôdu a postúpiť," uviedol pre agentúru SITA Olšavský, ktorý spolu s trénerskou kolegyňou Sverákovou musí oželieť služby dvoch zranených hráčok. "Chýbajú nám Diana Tomášechová pre zápal v lakti a Jana Špaková pre problémy s kolenom. Sú to pre nás dôležité hráčky zo základnej zostavy, čiže ide o citeľné oslabenie." 


Mladé Slovenky budú hrať svoje zápasy v michalovskej Mestskej športovej hale vždy od 18.00 h (vstup zdarma), v piatok nastúpia proti Srbkám, v sobotu sa stretnú s Moldavčankami a v nedeľu si zmerajú sily s islandskými rovesníčkami. "Informácie máme predovšetkým o našich dvoch najväčších konkurentoch. Očakávame, že medzi nami a Srbskom sa rozhodne o postupujúcom, hoci vopred nemôže odpísať ani Island," poznamenal Olšavský. 


Juniorky SR sa v Michalovciach pripravujú od pondelka. V utorok odohrali posledný prípravný zápas s juniorkami miestnej Iuventy, mal modelovaný charakter. V kádri je 17 hráčok, z ktorých sa jedna nedostane do konečnej 16-člennej nominácie. 


"Na turnaj sa poctivo pripravujeme. S dievčatami tvoríme dobrý kolektív. Najťažšie to budeme mať zrejme proti Srbkám, hoci aj s Islanďankami to môže byť napínavé. Všetky však veríme, že stretnutia zvládneme víťazne a postúpime na ME. Spoliehať sa budeme aj na naše ´bombardérky´ na spojkách," povedala pre SITA Barbora Königová, kapitánka kolektívu a dcéra bývalého reprezentačného futbalového brankára Miroslava Königa.


Istotu účasti na ME mali tri krajiny - Dánsko ako usporiadateľ a zároveň 2. najlepší tím z ME "17" v roku 2011, ako aj ďalší dvaja medailisti zo spomenutého šampionátu - Rusko (1.) a Nórsko (3.). Z prvých šiestich kvalifikačných skupín postúpia po dve najlepšie družstvá, zo siedmej už len jej víťazky. Turnaj 4. skupiny v Craiove už odohrali koncom marca, postup si zabezpečili domáce Rumunsko a Slovinsko. 


Zloženie kvalifikačných skupín (17. - 19. 5. 2013) o postup na ME v hádzanej hráčok do 19 rokov v Dánsku (1. - 11. 8. 2013): 
1. skupina: Maďarsko, Česko, Izrael, Ukrajina 
2. skupina: Francúzsko, Portugalsko, Čierna Hora, Taliansko 
3. skupina: Švédsko, Nemecko, Turecko, Fínsko 
4. skupina: Rumunsko, Poľsko, Slovinsko, Veľká Británia 
5. skupina: Holandsko, Rakúsko, Bulharsko, Arménsko 
6. skupina: Chorvátsko, Španielsko, Litva, Švajčiarsko 
7. skupina: Slovensko, Srbsko, Island, Moldavsko 


Program 7. skupiny (Michalovce/SR): 
piatok 17. mája: Island - Moldavsko (15.30 h), Slovensko - Srbsko (18.00) 
sobota 18. 5.: Srbsko - Island (15.30), Moldavsko - Slovensko (18.00) 
nedeľa 19. 5.: Srbsko - Moldavsko (15.30), Slovensko - Island (18.00) 


Širšia nominácia junioriek SR na kvalifikačný turnaj o postup na ME 2013: 
brankárky: Lenka Janešíková (MHK Bytča), Anna Kvasnicová (HK Štart Trenčín), Simona Csáková (UDHK ŠG Nitra) 
krídla: Darina Šichmanová (MHK Bytča), Lívia Klučková (HKM Chirana Medical Šurany), Lea Poórová (ŠKP Piccard Senec), Veronika Habánková, Sofia Nagyová (obe Iuventa Michalovce) 
pivotky: Barbora Königová (UDHK ŠG Nitra), Nikola Jurigová (Inter SC Bratislava), Vladimíra Kišíková (Iuventa Michalovce) 
spojky: Alica Kostelná (MHK Bytča), Mária Olšovská (Iuventa Michalovce), Karin Bujnochová (UDHK ŠG Nitra), Petra Varjassiová (Inter SC Bratislava), Martina Sláviková, Nikoleta Krokavecová (obe HK Slovan Duslo Šaľa) 


SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL