Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Slovenky sa súperky v boji o ME 2014 dozvedia po tréningu


24.05.2013


Žreb kvalifikácie o postup na ME 2014 v hádzanej žien bude v nedeľu 26. mája 2013


Slovenské hádzanárky začnú v sobotu záverečnú prípravu na dvojzápas II. fázy kvalifikácie MS 2013 proti Rumunkám, o deň neskôr sa dozvedia mená svojich súperiek v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2014 v hádzanej žien v Maďarsku a Chorvátsku. Žreb sa uskutoční vo Veszpréme v nedeľu 26. mája o 16.00 h pri príležitosti vyvrcholenia Maďarského pohára žien v tamojšej Veszprém Aréne.


V kvalifikácii sa predstaví dvadsaťšesť reprezentačných tímov, Slovenky sa môžu dostať na šampionát len cez dvoch kvalitných protivníkov. Vyplýva to z nasadenia družstiev do výkonnostných košov pred žrebovaním II. fázy kvalifikácie, podľa ktorého figurujú reprezentantky SR v treťom koši. 


"My si v našej situácii, keďže sme v treťom koši, len ťažko môžeme vyberať. Výsledok žrebu zoberieme ako realitu, s ktorou sa budeme musieť vyrovnať. Určite sa naša pozornosť sústredí najmä na druhý kôš, z ktorého vzíde náš potenciálny priamy konkurent. Možno sa však situácia vyvinie tak, že budú traja vyrovnaní adepti na dve postupové miestenky," povedal pre agentúru SITA Peter Sabadka, ktorý sa na žrebovaní vo Veszpréme nezúčastní, keďže bude v Partizánskom, kde so svojimi zverenkami absolvuje prípravu na júnovú II. fázu kvalifikácie MS 2013. Presne v čase nedeľňajšieho žrebu budú mať Slovenky na programe tréningovú jednotku. 


Okrem dvoch usporiadateľských krajín majúcich istotu priamej účasti prejavilo záujem o štart v bojoch o ME 26 tímov, ktoré žreb rozdelí do siedmich skupín - päť so štyrmi a dve s tromi družstvami. 


Európska hádzanárska federácia (EHF) zaradila na základe renkingu reprezentácií Slovensko spolu s Macedónskom, Tureckom, Slovinskom, Poľskom, Rakúskom a Bieloruskom do 3. koša. S týmito súpermi sa zverenky trénera Petra Sabadku určite nestretnú. Keďže 1. kôš tvorí elita (Nórsko, Dánsko, Čierna Hora, Francúzsko, Švédsko, Rusko, Španielsko), z pohľadu postupových vyhliadok bude rozhodujúce, koho dostanú Slovenky z 2. koša. Možnosti sú nasledovné: Rumunsko, Srbsko, Nemecko, Island, Holandsko, Ukrajina a Česko. A pre úplnosť je tu zloženie 4. koša: Švajčiarsko, Portugalsko, Taliansko, Litva a Fínsko, z ktorého sa môže, ale aj nemusí ujsť protivník pre ženský tím SR. 



Kvalifikácia sa začne už na jeseň tohto roka, v rámci skupín sa hrá systémom každý s každým doma - vonku. Prvé dve kolá sú na programe 23. - 27. októbra 2013, 3. - 4. kolo sa bude hrať 26. - 30. marca 2014 a záverečné dvojzápasy budú 11. - 15. júna 2014. Účasť na kontinentálnom šampionáte v Maďarsku a Chorvátsku (7. - 21. 12. 2014) si vybojujú prvé dva tímy z každej skupiny. 


Nasadenie tímov do výkonnostných košov pred žrebom kvalifikácie ME 2014 v Maďarsku a Chorvátsku (7. - 21. 12. 2014): 
1. kôš (7 tímov): Nórsko, Dánsko, Čierna Hora, Francúzsko, Švédsko, Rusko, Španielsko 
2. kôš (7): Rumunsko, Srbsko, Nemecko, Island, Holandsko, Ukrajina, Česko 
3. kôš (7): Macedónsko, Turecko, Slovinsko, Poľsko, Rakúsko, Bielorusko, Slovensko 
4. kôš (5): Švajčiarsko, Portugalsko, Taliansko, Litva, Fínsko 


SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL