Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Extraliga s Martinom i Pezinkom, mimo súťaže SR 20


18.06.2013


V Bratislave vyžrebovali nový ročník extraligy hádzanárov


V bratislavskom hoteli Medium sa v utorok uskutočnil aktív extraligových klubov, po ktorom vyžrebovali nový ročník najvyššej slovenskej hádzanárskej súťaže mužov. V 1. kole, ktoré je na programe počas víkendu 31. augusta - 1. septembra, úradujúci majster Tatran Prešov privíta ŠKP Bratislava, HK Topoľčany bude hostiť extraligového debutanta ŠKH Agrokarpaty Pezinok, vicemajstrovský HC Sporta Hlohovec sa predstaví doma proti MŠK Považská Bystrica, 1. MHK Košice nastúpi proti HáO TJ Slovan Modra a HC Štart Nové Zámky si zmeria sily s ďalším nováčikom MHáK Martin. 

Slovenská extraliga hádzanárov bude mať v sezóne 2013/2014 dovedna 11 účastníkov, k spomenutým desiatim pribudne aj výber SR "20", ktorý bude zložený z mladých prešovských hráčov a bude štartovať mimo súťaže. V porovnaní s vlaňajškom je to nárast o dve družstvá. Do súťaže sa z ekonomických dôvodov neprihlásil bronzový medailista uplynulého ročníka HC winLand Michalovce, z I. ligy pribudli ŠKH Agrokarpaty Pezinok a MHáK Martin, mimo súťaže už spomenutý tím SR "20" (presný model jeho vstupu bude známy do 7 dní). 


Zmeny sa udiali aj v hracom systéme extraligy mužov vrátane jej vyvrcholenia. Najvyššia slovenská súťaž hádzanárov sa opäť bude hrať podľa nového formátu. Základná časť bude pozostávať z 18 kôl (každý s každým 2-krát, t. j. 1x doma a 1x vonku). Potom nasleduje nadstavba, pričom družstvá sa rozdelia na dve skupiny - A-skupina o 1. - 6., resp. B-skupina o 7. - 10. miesto, pričom si prenášajú všetky získané body. V oboch skupinách sa hrá každým s každým doma - vonku. Potom pre najlepšie kvarteto nenasleduje záverečný turnaj Final Four, ale pokračuje sa klasickou vyraďovacou častou. Prví štyria z "áčka" postúpia do semifinále play-off, ktoré sa takisto ako finále i o 3. miesto bude hrať na tri víťazstvá. Nový majster SR bude známy najneskôr v poslednú májovú stredu 2014. Posledný tím z "béčka" zostúpi do I. ligy. 


"Pri vyhodnotení uplynulého ročníka súťaže sme sa so zástupcami klubov jednomyseľne zhodli, že turnaj Final Four je v podmienkach slovenskej ligovej súťaže nevyhovujúci, preto sme pristúpili k návratu k tradičnému play-off. Kluby chcú hrať najdôležitejšie a najzaujímavejšie zápasy vo vyraďovacej časti aj pred vlastnými priaznivcami. Práve toto bol hlavný kameň úrazu, prečo nezostal model vyvrcholenia extraligy zo sezóny 2012/2013," vysvetlil zmenu riaditeľ extraligy Peter Brunovský, ktorý sa vyjadril aj k zloženiu účastníkov súťaže vrátane dvoch nováčikov: "Sme radi, že sa nám podarilo naplniť počet desiatich extraligových účastníkov, čo sme vlani avizovali ako našu snahu a želanie. Aj keď to je na úkor počtu družstiev v nižších súťažiach, momentálne by sa našiel aj ďalší záujemca o štart medzi domácou elitou. Účasť každého nováčika prináša pozitíva i negatíva. K tým pozitívam patrí najmä divácky záujem i podpora zo strany mesta, v kluboch sa tešia na extraligu. Premiéra však obnáša aj úskalia. Keď sa tie preklenú, veríme, že tieto družstvá budú pravidelnými účastníkmi najvyššej slovenskej súťaže." 


Extraliga mužov zatiaľ nemá partnera, ktorý by sa objavil v názve súťaže, ale podľa slov generálneho sekretára SZH Martina Simonidesa je aj v tomto smere už niečo rozrobené. 


Program 1. kola extraligy v hádzanej mužov 2013/2014 (31. 8. - 1. 9. 2013): 
Tatran Prešov - ŠKP Bratislava 
HK Topoľčany - ŠKH Agrokarpaty Pezinok 
HC Sporta Hlohovec - MŠK Považská Bystrica 
1. MHK Košice - HáO TJ Slovan Modra 
HC Štart Nové Zámky - MHáK Martin 


SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL