Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Zmluva o WHIL podpísaná do roku 2014/2015


20.06.2013


Kluby spoločnej slovensko-českej súťaže zdôvodnili zamietavé stanovisko k účasti Karpaty Užhorod zvýšenými nákladmi a neistotou ohľadom prechodu cez ukrajinskú hranicu


Prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša a jeho náprotivok z Českého zväzu hádzanej (ČSH) Jaroslav Chvalný podpísali vo štvrtok v bratislavskom hoteli Medium počas aktívu účastníkov spoločnej interligovej súťaže žien (WHIL) zmluvu o jej pokračovaní do konca súťažného ročníka 2014/2015. "Je to neobvyklé, že je to na také krátke obdobie, ale vzhľadom na blížiace sa voľby nového vedenia ČSH sme zatiaľ nechceli viazať pokračovanie spolupráce dlhodobejšie," vysvetlil riaditeľ WHIL Peter Brunovský, ktorý sa vyjadril aj ku klesajúcemu počtu slovenských družstiev: "V roku 2002, keď sme začínali, bol pomer 6:6. Odvtedy sa situácia zmenila. Momentálne zažívajú české kluby boom. U nás, a to platí nielen v hádzanej, klubov nepribúda. Veríme však, že v blízkej budúcnosti budeme môcť WHIL doplniť o ďalšieho slovenského účastníka. Určitým prísľubom je Prešov, kde si budujú mládežnícku základňu, ale v tomto ročníku si ešte netrúfali na náročnosť interligy. Zmluva medzi oboma zväzmi je podpísaná tak, že ak klesne na jednej strane počet účastníkov pod štyri, tak má druhá právo vypovedať kontrakt."


Ako je známe, o štart v 12. ročníku WHIL prejavil záujem ukrajinský tím HC Karpaty Užhorod, ale z jeho účasti v sezóne 2013/2014 nebude nič. Kluby totiž pomerom 4:8 odmietli možnosť doplnenia slovensko-českej súťaže hádzanárok o zahraničného účastníka. 


"Záujem spoza hraníc o našu súťaž nás potešil. Tretina zúčastnených klubov vyjadrila súhlasné stanovisko k účasti Karpaty Užhorod. Ostatné boli proti, preto sa oba zväzy rozhodli, že ukrajinský tím nebude štartovať v 12. ročníku WHIL, ale nevyhýbame sa spolupráci do budúcnosti," poznamenal k tejto téme P. Brunovský. 


Za vstup družstva Karpaty bolo kvarteto najlepších z uplynulej sezóny: Michalovce, Šaľa, Poruba i Most, ktorému by podľa slov predsedkyne klubu Kateřiny Polákovej neprekážala ani najväčšia vzdialenosť zo všetkých účastníkov WHIL. Sekretár Slovana Duslo Šaľa Ladislav Kovács s radosťou privítal iniciatívu z Užhorodu, takisto aj športový riaditeľ Iuventy Michalovce Jaroslav Čúrny, podľa ktorého je zamietavé stanovisko na škodu športovej stránky súťaže. 


Ostatné kluby sa vyjadrili proti jeho účasti. Najčastejším dôvodom boli zvýšené finančné náklady, veľká vzdialenosť, nedoriešené záležitosti ohľadom prechodu cez ukrajinské hranice, či neskorý záujem a realizácia vstupu Užhorodu do súťaže. 


SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL