Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Slovensko sa uchádza o MS 2019 mužov i žien


08.07.2013



Slovensko má záujem usporiadať hádzanárske majstrovstvá sveta v roku 2019. Slovenský zväz hádzanej (SZH) podal prihlášku na zorganizovanie záverečného turnaja mužov i žien. Svedčí o tom zoznam uchádzajúcich sa krajín, ktoré na svojej oficiálnej internetovej stránke potvrdila Medzinárodná hádzanárska federácia (IHF).


Slovensko je jednou z troch krajín so záujmom o záverečné turnaje v oboch kategóriách. Súpermi Slovenska v boji o usporiadanie MS mužov sú len európski zástupcovia: Dánsko, Nemecko, Macedónsko, Nórsko, Poľsko a Švédsko, o svetový šampionát žien majú okrem SR záujem Japonsko, Macedónsko, Nórsko, Tunisko a Ukrajina. 

Slovenské šance na úspech by boli reálnejšie v prípade spoločnej kandidatúry s niektorou zo susedných krajín. Nový prezident Českého zväzu hádzanej (ČSH) Aleš Pospíšil po svojom víkendovom zvolení do funkcie naznačil, že do kandidátskeho boja by mohli ísť SR a ČR spoločne. V hre je aj spolupráca s Maďarskom. 

"Na tejto záležitosti pracujeme prakticky už dva roky. Teraz je podstatné vybrať krajinu, ktorá by na tom s nami participovala. Do kandidatúry by sme totiž nešli sami. Už sme na túto tému nezáväzne hovorili s novým šéfom ČSH, vyzerá to nádejne, a určitý prísľub máme aj od prezidenta maďarského zväzu. Do podania záväznej prihlášky musíme vedieť, s kým do toho pôjdeme, lebo je potrebné predložiť približne 140-stranový dokument zahŕňajúci informácie o podmienkach na ubytovanie, hracie haly, bezpečnosť, propagáciu a ďalšie záležitosti vyžadované od IHF," povedal pre agentúru SITA prezident SZH Jaroslav Holeša.


Spoločná kandidatúra je aj nutnosť vzhľadom na to, že SR nemá halu s požadovanou minimálnou kapacitou 15 000 divákov na finále. "Praha takú halu má a v Budapešti je vo výstavbe,“ vysvetlil Holeša.


Všetci uchádzači, ktorí prejavili interes, majú do 2. septembra čas na predloženie konceptu svojej kandidatúry. Od októbra budú nasledovať prezentácie v centrále IHF vo švajčiarskom Bazileji. Následne IHF vyhodnotí jednotlivé prezentácie a potvrdí tých uchádzačov, z ktorých Rada IHF na kongrese v katarskej Dauhe určí 28. októbra 2013 dejisko. 

Slovensko sa v nedávnej minulosti uchádzalo o organizáciu ME žien v roku 2014, vlani sa ponúklo, že zaskočí za Holandsko pri usporiadaní ME žien 2012. So svojou iniciatívou neuspelo. 

Naposledy sa na území SR uskutočnili v roku 1990, keď bývalé Československo hostilo boje svetovej elity na turnaji mužov. "Bolo by to odvtedy už 29 rokov, čo je dosť dlhý čas. Myslím si, že prípadná spoločná kandidatúra s ČR by mala veľkú šancu na úspech. S Čechmi sa plánujeme spoločne uchádzať o mužské ME 2018,“ prezradil šéf SZH.

Dejiská hádzanárskych MS v najbližších rokoch:
2013: MS žien v Srbsku (pridelené v nemeckom Herzogenaurachu v r. 2010)
2015: MS mužov v Katare, žien v Dánsku (pridelené vo švédskom Malmö v r. 2011)
2017: MS mužov vo Francúzsku, žien v Nemecku (pridelené v brazílskom Sao Paole v r. 2011)


SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL