Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

Ôsme miesto na otvorených ME je podľa Pompoša veľkým úspechom


09.07.2013



Slovenská reprezentácia hádzanárov do 19 rokov skončila na medzinárodnom turnaji European Open (1. - 5. júla 2013), ktorý bol súčasťou najväčšieho tradičného letného mládežníckeho podujatia Partille Cup neďaleko Göteborgu, na 8. mieste. Mladí Slováci zdolali rovesníkov zo Švajčiarska, Dánska, Fínska a Estónska, nestačili na hráčov Faerských ostrovov, Poľska, Švédska a Portugalska. Tím SR "19" si v porovnaní s rokom 2011 polepšil v konečnom poradí oproti svojim predchodcom o deväť stupienkov. Ako sa podarilo tímu SR "19" naplniť predstavy, porozprával pre slovakhandball.sk jeho tréner Ivan Pompoš.

 

Je ôsme miesto v konkurencii 22 tímov pre vašich zverencov úspechom?

- Ja ho považujem za veľký úspech, hoci sme sa nevyhli ani slabším chvíľam v zápasoch s Faerskými ostrovmi a Švédskom, ale skončiť na otvorených majstrovstvách Európy na 8. priečke je super. Za nami sa umiestnili také krajiny ako Švajčiarsko, Island, Nórsko, Rusko či Česko.

 

Splnili vaši zverenci očakávania, ktoré ste do nich pred turnajom vkladali?

- Dá sa povedať, že sme opäť o kúsok posunuli. Turnaj nám však dal aj odpoveď, že naši hráči na takéto významné podujatie ešte nedozreli. Je to najmä z dôvodu, že sa nezúčastňujeme na ME a MS.

Bolo vidieť, že chalani išli na doraz, ale čím viac sa však hralo, tak družstvo herne upadalo. U ostatných tímov, ktoré majú s turnajmi tohto druhu skúsenosti, to bolo naopak. V úvode sa rozbiehali a ich výkony gradovali k záveru.

 

V základnej skupine ste dosiahli štyri víťazstvá. Hralo družstvo práve v tejto fáze turnaja najlepšie?

- Áno, jednoznačne. Najlepšie výkony sme podávali v základnej skupine. Veľmi dobre sme zahrali najmä v úvodný deň, keď sme zdolali Švajčiarsko i Dánsko, čo sú pravidelní účastníci vrcholných podujatí.

 

Stopercentnú bilanciu v základnej skupine vám pokazilo nečakané zaváhanie s Faerskými ostrovmi. Bolo príčinou prehry podcenenie súpera?

- Nepovedal by som, že prišlo k podceneniu súpera. Chlapci však nezvládli tento duel v hlavách, mysleli si, že víťazstvo príde samo od seba. Tímy v Európe sa vyrovnávajú, Faerčania napokon skončili v skupine štvrtí s rovnakým bodovým ziskom ako Švajčiari, len o bod za Dánmi a o dva za nami. Napokon však tento nezdar nemal vplyv na naše umiestnenie v skupine.

 

Ktorí hráči boli hlavnými oporami?

- Výkonmi vyčnievali brankár Vernarský, Lukáš Urban a Michniewicz, svoje miesto si zastal aj Dominik Kalafut. Prekvapili kadetskí hráči, ktorým som dal šancu, ako napríklad Miloš Šárpataky.




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL