Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Slovenky prijali správu o angažovaní Poloza pozitívne


16.07.2013


Lýdia Jakubisová (najlepšia hádzanárka SR 2012): "Klobúk dole pred rozhodnutím Poloza. Vzdal sa účasti na majstrovstvách sveta s českou reprezentáciou a dal prednosť pôsobeniu u nás"


Od pondelka je oficiálne známe meno nového trénera hádzanárskej reprezentácie žien Slovenska. Stal sa ním Čech Dušan Poloz, ktorý je na klubovej úrovni trénerom úspešného DHK Baník Most. Slovenské hádzanárky prijali jeho menovanie pozitívne. 


"Ja sa teším z tejto voľby. Z môjho pohľadu je to trochu prekvapenie. Už dávno sme nemali zahraničného trénera (v minulosti Česi Vojtěch Mareš a Jiří Zerzáň - pozn.), ale Poloz dosiahol v Moste s družstvom Baníka výrazný pokrok. Dúfam, že sa mu to podarí aj s naším národným tímom. Klobúk dole pred jeho rozhodnutím, keď sa vzdal účasti na majstrovstvách sveta s českou reprezentáciou a dal prednosť pôsobeniu u nás. Určite je to pre neho nová výzva," uviedla pre agentúru SITA najlepšia hádzanárka SR za rok 2012 Lýdia Jakubisová, ktorá patrí medzi najskúsenejšie hráčky súčasného reprezentačného výberu.


Ako je známe, Dušan Poloz bol aj asistentom kormidelníka reprezentácie ČR Jana Bašného, s ktorým doviedli svoje zverenky na decembrové MS 2013 v Srbsku a štartovali tiež na ME 2012 v Srbsku. 


"Podľa mňa je to dobrá voľba zo strany SZH. Myslím si, že to, čo dokázal urobiť za sezónu s Mostom, hovorí samo za seba. Poloz preferuje severskú hádzanú, čo sa mi páči. Musím však dodať, že pre mňa stále zostáva nepochopiteľné, prečo odvolali jeho predchodcu Petra Sabadku," poznamenala najlepšia kanonierka v histórii slovenskej reprezentácie Katarína Dubajová, ktorá po neúspechu v dvojzápase play-off kvalifikácie MS 2013 proti Rumunsku dala zrejme bodku za kariérou v národnom tíme. "Nový tréner bude musieť poskladať družstvo a nemá na to veľa času, keďže kvalifikácia je tu čo nevidieť a hneď aj dôležitý domáci zápas proti Islandu," dodala Dubajová. 


V podobnom duchu sa k angažovaniu Poloza vyjadrila aj krídelníčka Simona Pileková: "Odvolanie kouča Sabadku ma zaskočilo. Nového trénera veľmi nepoznám, takže sa nedokážem detailnejšie vyjadriť na jeho adresu, ale podľa mňa ide o ambiciózneho kouča, keďže vedie aj kvalitné družstvo Mosta. Hrať pod jeho taktovkou bude zaujímavá skúsenosť. Dúfam, že sa do reprezentácie vrátia opäť hráčky, ktoré nám podľa mňa chýbali. Musím však podotknúť, že výber hráčok je, samozrejme, na trénerovi. Ak on uzná za vhodné povolať niekoho alebo nie, je to jeho rozhodnutie a my to musíme len akceptovať." 


Talentovaná spojka Monika Rajnohová, ktorá patrí k perspektívnym reprezentantkám a už za Sabadku bola stabilnou členkou kádra, k príchodu Poloza poznamenala: "Bola som mierne prekvapená, keďže pôsobil pri českom národnom tíme žien, ale myslím si, že je to dobrá voľba. Za jeho pôsobenia dosiahli Češky posun k lepšiemu. Svedčia o tom aj výsledky, či už účasťou na ME alebo teraz postupom na MS. Ja osobne sa teším a verím, že aj pre nás to bude znamenať krok vpred."


Kvalifikácia na ME 2014 v Maďarsku a Chorvátsku sa začne už na jeseň tohto roka. Slovenky čakajú na úvod dvaja najnáročnejší súperi - 23./24. októbra sa predstavia na pôde Francúzska a 26./27. 10. privítajú doma Islanďanky, ktoré sú po nádejnom žrebe považované za najväčšie konkurentky Polozových zvereniek v boji o postup. 


SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL