Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Juniorky do Dánska s cieľom zabojovať o postup zo skupiny


30.07.2013


Majstrovstvá Európy hádzanárok do 19 rokov v Dánsku od štvrtka aj so slovenskými reprezentantkami


Vo štvrtok sa začnú majstrovstvá Európy hráčok do 19 rokov v Dánsku (1. - 11. 8. 2013), ktorých dejiskami budú mestá Kolding a Sönderborg. Medzi 16 tímami kontinentálnej elity sa predstaví aj Slovensko, ktoré júnový žreb zaradil do A-skupiny spolu s Nórskom, Rumunskom a Portugalskom.


"Nečaká nás nič jednoduché, ale vopred sa nevzdávame a ideme na sever Európy bojovať. Chceli by sme vyhrať v základnej skupine dva zápasy a postúpiť do prvej osmičky, čo by bolo výborné. Žiaľ, o súperoch nemáme aktuálne informácie. Výhodou je, že začíname s Nórkami, ktoré by mali byť favoritkami našej skupiny, a ďalších dvoch konkurentov uvidíme následne v akcii priamo v ich vzájomnom dueli na ME," povedala pre agentúru SITA trénerka Darina Sveráková, ktorá vedie výber junioriek SR s asistentom Petrom Olšavským. Dvojica kormidelníkov mala na záverečnom sústredení 17 hráčok, ale niektoré dostali v tréningovom procese určité úľavy. 


"Varjassiová si v prípravnom zápase zranila členok, ale nemá ho veľmi napuchnutý. Königová bola so slabinami v opatere lekárky Aleny Urvayovej. Veríme, že obe budú do začiatku turnaja v poriadku. Dopriali sme im menšiu záťaž, aby sa dali do poriadku," želá si Sveráková uzdravenie svojich zverenkýň. 


Do konečnej 16-člennej nominácie sa nedostala tretia pivotka Nikola Jurigová. Pre zdravotné problémy chýba Nikoleta Krokavecová, ktorá sa podieľala na vybojovaní postupu, dlhodobo je mimo hry Jana Špaková. 


Slovenské juniorské hádzanárky majú v utorok na pláne jeden tréning a pred stredajším ranným odletom z Viedne ich popoludní čaká ešte návšteva Aquaparku Senec. "Najskôr sme mali objemovú prípravu v Jasnej, potom kondičné sústredenie na Skalke, následne sme sa v Považskej Bystrici venovali hernej stránke a odohrali prípravné stretnutie s Češkami, ktoré sme prehrali. Od soboty sa pripravujeme v Bratislave. Generálku sme absolvovali v zápase s Rakúskom (20:27), v ktorom sme ešte skúšali hráčky. Teraz máme už o základnej zostave vrátane brankárky jasno," dodala k príprave D. Sveráková. 


Mladé Slovenky začnú svoje účinkovanie v Koldingu vo štvrtok 1. augusta o 14.00 h duelom s Nórkami, v piatok 2. 8. o 16.00 h nastúpia proti Rumunkám a nedeľu 4. 8. si o 16.00 zmerajú sily s Portugalčankami. Prvé dva tímy zo základných skupín budú hrať v ďalšej fáze ME o 1. - 8. miesto, ostatné družstvá čakajú boje o 9. - 16. priečku. 


Slovenské juniorky si v máji vybojovali v Michalovciach postup na ME vďaka triumfu v 7. kvalifikačnej skupine v konkurencii rovesníčok z Islandu, Srbska a Moldavska. Istotu účasti na augustovom kontinentálnom šampionáte tejto vekovej kategórie mali tri krajiny, ktoré nemuseli hrať kvalifikáciu. Boli to Dánsko ako usporiadateľ a zároveň druhý najlepší tím z ME "17" v roku 2011, ako aj ďalší dvaja medailisti zo spomenutého šampionátu - Rusko (1.) a Nórsko (3.). 


Nominácia junioriek SR na ME 2013: 
brankárky: Lenka Janešíková (MHK Bytča), Anna Kvasnicová (HK Štart Trenčín), Simona Csáková (UDHK ŠG Nitra) 
krídla: Darina Šichmanová (MHK Bytča), Lívia Klučková (HKM Chirana Medical Šurany), Lea Poórová (ŠKP Piccard Senec), Sofia Nagyová (Iuventa Michalovce), Diana Tomášechová (ŠKP Bratislava) 
pivotky: Barbora Königová (UDHK ŠG Nitra), Vladimíra Kišíková (Iuventa Michalovce) 
spojky: Alica Kostelná (MHK Bytča), Veronika Habánková, Mária Olšovská (obe Iuventa Michalovce), Karin Bujnochová (UDHK ŠG Nitra), Petra Varjassiová (Inter SC Bratislava), Martina Sláviková (HK Slovan Duslo Šaľa) 
Pozn.: klubová príslušnosť jednotlivých hráčok je uvedená ešte podľa sezóny 2012/2013 


Zloženie základných skupín na ME v hádzanej hráčok do 19 rokov v Dánsku (1. - 11. 8. 2013): 
A-skupina (Kolding): Nórsko, Rumunsko, Slovensko, Portugalsko 
B-skupina (Sönderborg): Rusko, Francúzsko, Nemecko, Rakúsko 
C-skupina (Sönderborg): Dánsko, Holandsko, Chorvátsko, Česko 
D-skupina (Kolding): Maďarsko, Švédsko, Španielsko, Slovinsko 


Program zápasov A-skupiny: 
štvrtok 1. 8.: Nórsko - Slovensko (14.00 h), Rumunsko - Portugalsko (16.00) 
piatok 2. 8.: Portugalsko - Nórsko (14.00), Slovensko - Rumunsko (16.00) 
nedeľa 4. 8.: Nórsko - Rumunsko (14.00), Slovensko - Portugalsko (16.00) 


SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL