Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Königová je vďačná rodičom za hádzanársku voľbu


31.07.2013


Barbora Königová (kapitánka juniorskej reprezentácie): "Postup zo skupiny by bol náš úspech"


Je oporou juniorskej hádzanárskej reprezentácie Slovenska. Napriek zdravotným problémom, ktoré ju obmedzovali v príprave na európsky šampionát v Dánsku, je ako správna kapitánka družstva odhodlaná pomôcť svojim spoluhráčkam z národného tímu. Reč je o 19-ročnej pivotke Barbore Königovej.

 

Vždy ste túžili byť hádzanárkou? Nechceli ste sa venovať inému športu?

- Odmalička ma rodičia ťahali k športu. Chceli, aby som sa niečomu venovala. Stále som chodievala s otcom na futbalové tréningy a tam sa potvrdilo, že s loptou mi to ide - aj s futbalovou. Mamina však nebola nadšená, aby dievča hrávalo futbal. Naopak, otcovi sa to páčilo.

Napokon bol z toho kompromis, rozhodli sa pre kolektívny šport a dali ma na hádzanú. Myslím si, že vybrali správne. Ja som im za túto voľbu vďačná.

 

Nikdy vás nelákalo postaviť sa do bránky a ísť v šľapajach vášho otca - bývalého futbalového reprezentačného brankára SR?

- Musím sa priznať, že do bránky ma to tak neťahalo ako do poľa, preto som hráčkou a nie brankárkou.

 

O pár dní sa budete môcť pýšiť už druhou účasťou na ME, čo sa vášmu otcovi s futbalovou reprezentáciou SR nepodarilo. Aj sa doma podpichujete v tejto súvislosti?

- S ocinom sa nedoberáme. On ma podporuje, aby som ďalej pokračovala a zlepšovala sa. Chce, aby som dokázala a dosiahla ešte viac ako on.

 

V záverečnej fáze prípravy ste mali určité úľavy pre zranenie. Budete môcť hrať na šampionáte od úvodného duelu?

- Počas celého sústredenia v Bratislave som sa šetrila a bola som pod dohľadom lekára, ale postupne sa môj zdravotný stav zlepšuje a určite by som chcela byť k dispozícii trénerom už v úvodnom stretnutí.

 

Šampionát sa koná v Dánsku, čo je pre slovenského fanúšika vzdialená krajina. Budete tam mať v hľadisku aj nejakú podporu, chystajú sa za vami nejakí najbližší - rodina, kamaráti?

- Boli by sme vďačné, keby nás prišiel niekto povzbudiť zo Slovenska, ale predovšetkým chceme, aby nám ľudia doma na Slovensku držali palce v boji o postup zo skupiny.

 

Mali ste v ostatnom čase viacero sústredení, nehrozí ponorková choroba?

- Myslím si, že kolektív v reprezentácii je výborný, čo je dôležité. S babami si navzájom rozumieme, v tomto smere nie sú žiadne problémy. Určite nehrozí ani ponorková choroba, my sme na seba už zvyknuté.

 

Kto sa stará o dobrú náladu v družstve?

- Tak o tú je vždy postarané, i keď nemáme medzi sebou vyslovene určenú zabávačku. Všetky sa rady zabávame a vtipkujeme.

 

Čo budete považovať na ME za úspech slovenského tímu?

- Hlavným cieľom je, aby sme postúpili zo skupiny, a to by bol náš úspech.




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL