Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

Kadetky SR chcú na ME potrápiť favoritov a prekvapiť


13.08.2013


V poľských mestách Gdynia a Gdansk od štvrtka ME 2013 hádzanárok do 17 rokov aj s účasťou SR


Po juniorkách čaká vystúpenie na majstrovstvách Európy aj kadetské reprezentantky Slovenska, ktoré sa predstavia na kontinentálnom šampionáte hádzanárok do 17 rokov v Poľsku (Gdansk a Gdynia, 15. - 25. 8. 2013). Zverenky trénera Slavomíra Vargu však určite nebudú na blížiacom sa vrcholnom podujatí chcieť ísť v šľapajach svojich starších reprezentačných kolegýň, ktoré sa z ME 2013 v Dánsku vrátili bez víťazstva.


"Nechceme dávať dopredu prehnané vyhlásenia o konkrétnom umiestnení. Už žreb základných skupín nám do skupiny prisúdil tri krajiny patriace vo všetkých vekových kategóriach do európskej špičky. Prebojovať sa do najlepšej osmičky bude nesmierne náročné. My však chceme favoritov potrápiť a prekvapiť. Máme pred sebou sedem stretnutí, chceme ísť od zápasu k zápasu. Radi by sme v prvých piatich dueloch získali štyri body, to je náš cieľ," uviedol k ambíciám pred utorkovým vlakovým presunom do dejiska podujatia tréner SR "17" Slavomír Varga. 


Mladé Slovenky odohrali prípravné zápasy s Češkami, Rumunkami a Čiernohorkami. "V príprave sme urobili maximum, zamerali sme sa na skvalitnenie vlastných herných činností. Menej sme sa venovali taktickej príprave na súperov, to nás čaká pred jednotlivými súbojmi. Dievčatá sa budú musieť vyrovnať aj s psychickou záťažou, ktorú prináša takýto turnaj. Ak sa im to podarí, verím, že dosiahneme dobré výsledky. S výnimkou Šutranovej, ktorá sa zranila v prípravnom zápase s Rumunskom, máme k dispozícii všetky najlepšie hráčky u nás v tejto kategórii. Dievčatá majú kvalitu a chuť odovzdať v reprezentačnom drese maximum. To by mala byť naša devíza - bojovnosť, kolektívny výkon a za každého stavu ísť naplno. Máme v pláne využiť všetky hráčky v nominácii. Ukázali, že patria do národného tímu i na ME," pokračoval S. Varga, ktorý urobil oproti marcovej úspešnej kvalifikácii štyri zmeny v 16-člennom kádri (pribudli Hanzalíková, Majerníková, Gajdošíková a Juríková). 


Slovenské kadetky sa na ME 2013 predstavia v základnej C-skupine v Gdansku, do ktorej im v apríli vyžrebovali aj rovesníčky z Ruska, Švédska a Maďarska. Na úvodné stretnutie nastúpia vo štvrtok 15. 8. o 15.00 h proti švédskym reprezentantkám, v piatok 16. 8. ich o 13.00 h čakajú Rusky a po sobotňajšom dni voľna si v nedeľu 18. 8. o 15.00 h zmerajú sily s maďarskými hádzanárkami. Prvé dva tímy zo základných skupín budú hrať v ďalšej fáze šampionátu o 1. - 8. miesto, ostatné družstvá čakajú boje o 9. - 16. priečku. 


Slovenky si vybojovali v Nitre účasť na ME vďaka 2. pozícii v 7. kvalifikačnej skupine za takisto postupujúcimi Nórkami. Istotu štartu na kontinentálnom šampionáte mala len reprezentácia poľského organizátora. 


Konečná nominácia kadetiek SR na ME 2013: 
brankárky: Lívia Ďuricová (ŠŠK pri SLŠ Prešov), Miroslava Ferienčíková (Iuventa Michalovce), Barbora Hanzalíková (HK Hodonín/ČR) 
krídla: Soňa Pošiváková (Ajax Kodaň/Dán.), Silvia Kocaníková (ŠKP Bratislava), Kathalin Szabó (ŠK Talent Dunajská Streda), Veronika Šumberová (ŠŠK pri SLŠ Prešov) 
pivotky: Veronika Gajdošová (HK Danlog Partizánske), Kristína Pastorková (MHK Bytča), Naďa Majerníková (ŠKP Bratislava) 
spojky: Valentína Kapsová (HK Danlog Partizánske), Paulína Žákovská (ŠKP Bratislava), Martina Blehová, Viktória Juríková (obe UDHK ŠG Nitra), Soňa Simič (ŠŠK Bernolákova Košice), Tatiana Gajdošíková (MHK Bytča) 
Pozn.: klubová príslušnosť jednotlivých hráčok je uvedená ešte podľa sezóny 2012/2013 


Zloženie základných skupín na ME v hádzanej hráčok do 17 rokov v Poľsku (15. - 25. 8. 2013): 
A-skupina (Gdynia): Portugalsko, Rumunsko, Poľsko, Španielsko 
B-skupina (Gdynia): Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Čierna Hora 
C-skupina (Gdansk): Rusko, Švédsko, Maďarsko, Slovensko 
D-skupina (Gdansk): Nórsko, Nemecko, Chorvátsko, Česko 


Program C-skupiny: 
štvrtok 15. augusta: Rusko - Maďarsko (13.00 h), Švédsko - Slovensko (15.00) 
piatok 16. 8.: Slovensko - Rusko (13.00), Maďarsko - Švédsko (15.00) 
nedeľa 18. 8.: Rusko - Švédsko (13.00), Maďarsko - Slovensko (15.00) 


SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL