Máj 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Štochlov prestup do Motora Záporožie


26.08.2013


Hádzanársky brankár Richard Štochl si vyskúša najvyššiu ukrajinskú súťaž


Slovenský hádzanársky reprezentant Richard Štochl okúsi od sezóny 2013/2014 najvyššiu ukrajinskú súťaž, v ktorej bude chytať za GK Motor Záporožie. "V nedeľu som podpísal zmluvu na jeden rok. Jedným z faktorov, na ktorom mi záležalo pri rozhodovaní o mojej budúcnosti, boli aj ambície. Tie sú v Záporoží vysoké, doma chce uspieť vo všetkých súťažiach a zároveň sa presadiť aj v európskych pohároch," prezradil pre agentúru SITA najlepší hádzanár Slovenska za uplynulý rok, ktorý sa len v nedeľu v noci vrátil z Ukrajiny. "V Záporoží som pobudol v závere uplynulého týždňa, prijali ma veľmi dobre. Okrem debát s vedením klubu som stihol aj odchytať dva zápasy na turnaji (proti Kaustiku Volgograd 38:32 a Permským Medveďom 35:32 - pozn.). Oba sme vyhrali sa stali sa aj víťazmi Memoriálu Sobolevského a Belikova, takže vládla spokojnosť. Moje dojmy sú tiež pozitívne. Na novom pôsobisku sa chcem čo najskôr aklimatizovať a udomácniť. Keďže Ukrajina má blízko k Rusku, bude to tentoraz trochu jednoduchšie. Ja o krajine, kam mieria moje kroky nerozmýšľam, lebo vždy tam idem predovšetkým hrať hádzanú," pokračoval skúsený brankár, ktorý prišiel domov len na skok povybavovať si nevyhnutné formality a pobaliť si veci.


Štochl bol naposledy hráčom Čechovských Medveďov, a hoci sa na konci uplynulého ročníka dohodol s predstaviteľmi klubu na predĺžení kontraktu, v tíme úradujúceho ruského majstra sa jeho pôsobenie skončilo vinou ekonomických problémov. Na základe toho sa osemnásobný najlepší hádzanár SR dohodol v júli na ukončení platnosti zmluvy. S jeho menom sa v rôznych náznakoch spomínal Tatran Prešov, prioritou michalovského rodáka bolo zahraničie. 


"Mal som veľa ponúk, boli medzi nimi aj nie konkrétne a korektné, preto trval proces rokovaní ohľadom pôsobiska tak dlho. Nie je to príjemné čakanie, ale už sa mi to párkrát stalo. Človek je predsa len pokojnejší, keď pozná svoj klub v predstihu," uviedla slovenská brankárska jednotka Motora na otázku, či s blížiacim sa začiatkom novej sezóny pociťovala väčšiu nervozitu súvisiacu s neistotou. 


GK Motor Záporožie je úradujúcim šampiónom Ukrajiny i víťazom národného pohára. V uplynulej sezóne účinkoval v Pohári EHF, v ktorom to dotiahol do skupinovej fázy (s Tatranom Prešov v nej prehral 27:32 a 28:36). Novým trénerom mužstva sa stal Sergej Bebeško, ktorý v minulom ročníku doviedol bieloruské Dinamo Minsk až do osemfinále Ligy majstrov. So Záporožím sa najskôr musí pokúsiť prebojovať z kvalifikácie do skupinovej fázy LM. Pomôcť k dosiahnutiu tohto úspechu má aj Richard Štochl. 


"Myslím si, že máme dobré družstvo, v ktorom je aj viacero ukrajinských reprezentantov. Káder má kvalitu, ale musíme ju potvrdiť výkonmi na palubovke,“ dodal Štochl, ktorý v utorok odchádza späť na Ukrajinu a v závere týždňa pocestuje zasa do Srbska. V Novom Sade sa počas víkendu uskutoční turnaj 3. kvalifikačnej skupiny LM, Motor sa v semifinále stretne s tímom Borac m:tel Banja Luka z Bosny a Hercegoviny. 


Tridsaťsedemročný Michalovčan počas svojej doterajšej bohatej kariéry úspešne pôsobil okrem Čechova vo francúzskom klube Montpellier Agglomération HB, v slovinskom tíme RK Celje Pivovarna Laško, predtým chytal aj za Tatran Prešov, VSŽ Košice, ŠKP Sečovce, v Česku za Duklu Praha, v Maďarsku za Dunaferr SE a Veszprém KC. 


SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL