Máj 2024
PUSŠPSN
2

W17 EHF Euro 2015

V minulosti sa chcela s Nórkami odfotiť, teraz im strieľala jeden gól za druhým


24.09.2013


S. Szarková (reprezentantka SR): "Keď mi tréner Poloz na tréningu oznámil, že musím nastúpiť napravo, trochu mi zamrzol úsmev na tvári"


Hádzanárky Slovenska potešili v závere minulého týždňa svojím výkonom v Olomouci v medzištátnom zápase proti Nórkam. Napriek nie najsilnejšiemu zloženiu odohrali predovšetkým v druhom polčase s hráčkami v súčasnosti najlepšieho reprezentačného tímu na svete vyrovnanú partiu a napokon prehrali len o štyri góly 27:31 (11:15). V drese SR zaujala Simona Szarková. Dvadsaťjedenročnú spojku Slovana Duslo Šaľa pochválil aj reprezentačný kouč Dušan Poloz, podľa ktorého môže byť platnou hráčkou národného tímu aj na svojom nie tradičnom poste. Szarková sa o svoje dojmy z prvého zrazu pod taktovkou nového realizačného tímu i konfrontácie s Nórskom podelila pre slovakhandball.sk.

 

Prehrať o 4 góly s úradujúcimi majsterkami sveta a olympijskými víťazkami nie je zlý výsledok, čo vy na to?

- Podľa mňa určite nie. Keďže sme hrali v takomto zložení spolu prvýkrát a chýbalo nám dosť skúsených hráčok, tak si myslím, že je to pre nás veľmi dobrý výsledok. Ukázalo sa, že toto družstvo má určite potenciál.

 

Nebyť toho úvodu, keď Nórky hneď odskočili na rozdiel 5 gólov, mohla byť senzácia na dosah. Boli v sobotu severanky reálne zdolateľné?

 - Žiaľ, začiatok sme nezachytili. Mali sme problémy sa presadiť v útoku a Nórky sú súperky, ktoré to okamžite využijú. Podstatné však že, že sme sa dokázali vrátiť späť do zápasu. Niekedy by som si myslela, že vyhrať nad Nórkami je nemožné a čakala by som skôr prehru o 20 gólov. S hráčkami, s ktorými som sa chcela celý život vždy len odfotiť a myslela som si, že sa im nedá byť konkurencieschopné, sme v niektorých pasážach hrali vyrovnanú partiu. Zistila som, že sú to tiež len ľudia z mäsa a kostí, ktorí tiež robia chyby, ako aj to, že na hráčku svetového formátu netreba mať 190 cm a 85 kíl, ale dôležitá je práca a snaha.

 

Ako ste sa vyrovnali so svojím netradičným zaradením na post pravej spojky?

- Keď mi tréner na tréningu oznámil, že musím nastúpiť napravo, lebo niektoré hráčky, ktoré tam hrali, odišli za klubovými povinnosťami, trochu mi zamrzol úsmev na tvári. Povedala som si však, že si nemôžem vyberať. Aj keď v klube hrávam iba na ľavej spojke, nebudem hádzať flintu do žita a skúsim to tam. Bolo by to zbytočné a nijako by mi nepomohlo, keby som rezignovala, alebo sa menej snažila, či hľadala alibi len preto, že to nie je môj post.

 

Keby vám niekto pred duelom povedal, že v spojkovom rade budete hrať na opačnej strane ako obvykle a napriek tomu budete s 9 gólmi najlepšou strelkyňou, zrejme by ste mu veľmi neverili.

- Tréner ma pripravil nato, že ma použije na pravú stranu, ale keby mi niekto predtým povedal, že z pravej spojky, na ktorej som nikdy nehrala, dám 9 gólov a ešte k tomu Nórkam, určite by som myslela, že to nemôže byť reálne.

 

Jedna lastovička leto nerobí, ani jeden kvalitný výkon automaticky neradí naše družstvo medzi popredné európske tímy, ale sympatické vystúpenie proti Nórkam by mohlo byť povzbudením pred blížiacim sa začiatkom kvalifikácie ME. Súhlasíte?

- Myslím si, že každý dobrý výkon je pozitívny impulz pre celé družstvo. Aj keď sme prehrali, tento zápas nám ukázal veľa pozitív.

 

Máte za sebou týždeň prípravy pod vedením nového trénera Poloza. Aká atmosféra vládla v reprezentácii počas sústredenia v Považskej Bystrici?

- Nato, že to bol zoznamovací zraz, vládla veľmi dobrá atmosféra. Tréningy boli super a iné ako v kluboch, lebo sme pre väčšinu z nás robili nové veci a dostali sme kopu nových informácií.




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL