Máj 2024
PUSŠPSN
5

W17 EHF Euro 2015

Slovenky v Rouene so snahou premeniť nádej na realitu


23.10.2013


Hádzanárky Slovenska vstúpia do kvalifikácie ME 2014 vo štvrtok na pôde favorizovaného Francúzska


Slovenské hádzanárky začínajú svoj desiaty pokus kvalifikovať sa na majstrovstvá Európy od svojej zatiaľ jedinej účasti na kontinentálnom šampionáte v roku 1994 v Nemecku. Tentoraz je v hre účasť na ME 2014 v Maďarsku a Chorvátsku, kam sa majú Slovenky šancu prebojovať z 2. skupiny, v ktorej sa spolu s nimi budú usilovať obsadiť jedno z dvoch postupových miest aj tímy Francúzska, Islandu a Fínska.


Program 2. kvalifikačnej skupiny otvorí v stredu večer v Reykjavíku konfrontácia Islanďaniek s Fínkami. Reprezentantky SR vstúpia do bojov o postup v Rouene vo štvrtok od 19.15 h proti Francúzkam (rozhodujú Švédky Laurellová a Engbergová), ktoré sú považované za jednoznačné favoritky skupiny. Zverenky trénera Dušana Poloza napriek tomu necestovali do krajiny galského kohúta odovzdane. "Samozrejme, vedel by som si predstaviť aj iné poradie zápasov. Čaká nás súper, proti ktorému môžeme len prekvapiť. Keďže sme mali zraz aj v septembri, sme oproti Francúzkam, ktoré sa stretli len pred kvalifikáciou, o krok vpred. Navyše, domáce nemajú k dispozícii tri - štyri stabilné hráčky. Nádej tam je, pokúsime sa ju premeniť na realitu," uviedol Dušan Poloz, ktorý v lete nahradil na poste kouča Petra Sabadku. 


Český kormidelník slovenského tímu už dávnejšie vyhlásil, že on ani do Francúzska nepôjde prehrať. Optimisticky naladený bol aj krátko pred kvalifikačným úvodom v rouenskej Kindarene. "Dievčatá pripravujeme na to, že sa dá uhrať dobrý výsledok aj s takýmto kvalitným súperom. V stretnutí môžu prísť fázy, keď sa to bude lámať, rozhodovať o osude duelu. V týchto chvíľach to musia zvládnuť vo svojich hlavách a, predovšetkým, si musia veriť. Dá sa totiž vyhrať aj vo Francúzsku. Potrebný k tomu bude poctivý výkon plný entuziazmu a nasadenia," tvrdí D. Poloz. 


Slovenky sa od nedele pripravovali v Šali, v stredu sa presunuli letecky do Paríža a odtiaľ potom do dejiska štvrtkového zápasu, ktorý si priaznivci hádzanej na Slovensku budú môcť pozrieť v priamom televíznom prenose. Poloz v utorok zúžil 21-členný káder na 16 mien. Doma zostala pätica hráčok (Medveďová, Wollingerová, Pileková, Blažeková, Demajová). Tá však bude opäť k dispozícii v prípade potreby pred nedeľňajším druhým kvalifikačným vystúpením v Šali proti Islandu (27. 10. o 17.00 h). 


Maďarsko a Chorvátsko majú ako organizátori účasť na kontinentálnom šampionáte zabezpečenú automaticky. O zvyšných štrnástich účastníkoch sa rozhodne v kvalifikácii, ktorá sa tretíkrát uskutoční v skupinovom formáte. V rámci kvalifikačných skupín sa hrá systémom každý s každým doma - vonku (každý odohrá dovedna 6 duelov). Prvé dve kolá sú na programe 23. - 27. októbra 2013, 3. - 4. kolo sa bude hrať 26. - 30. marca 2014 a záverečné dvojzápasy budú 11. - 15. júna 2014. Účasť na kontinentálnom šampionáte v Maďarsku a Chorvátsku (7. - 21. 12. 2014) si vybojujú prvé dva tímy z každej skupiny a skompletizujú počet účastníkov ME na šestnásť. 


Nominácia reprezentácie hádzanárok Slovenska na kvalifikačný zápas o postup na ME 2014 proti Francúzsku (24. 10. v Rouene): 
brankárky: Žaneta Tóthová (Stella Saint-Maur/Fr.), Lucia Gubiková (Iuventa Michalovce) 
pivotky: Andrea Czanik-Weibelová (DJK/MJC Trier/Nem.), Dominika Horňáková (Iuventa Michalovce) 
krídelníčky: Lýdia Jakubisová (Thüringer HC/Nem.), Dagmar Stuparičová (SV Union Halle-Neustadt/Nem.), Lucia Súkenníková, Réka Bíziková (obe HK Slovan Duslo Šaľa) 
spojky: Alžbeta Polláková (BV Borussia 09 Dortmund/Nem.), Martina Školková (Cercle Dijon Bourgogne/Fr.), Petra Beňušková (DHK Baník Most/ČR), Marianna Rebičová (Iuventa Michalovce), Simona Szarková, Eva Veselková (obe HK Slovan Duslo Šaľa), Klaudia Michnová, Andrea Kertészová (obe HK Slávia Partizánske) 


Program stretnutí 1. kola 2. skupiny: 
streda 23. 10.: 21.30 h SELČ Island - Fínsko (Reykjavík) 
štvrtok 24. 10.: 19.15 Francúzsko Slovensko (Rouen, rozhodujú: Laurellová a Engbergová zo Švédska) 





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL