Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

Slovenský smútok v Dauhe, MS mužov 2019 v Dánsku a Nemecku


28.10.2013


Slovensko-maďarská kandidatúra nedostala prednosť pred favorizovaným spoločným projektom Dánska s Nemeckom


Majstrovstvá sveta hádzanárov v roku 2019 sa neuskutočnia na Slovensku a v Maďarsku. Členovia Rady Medzinárodnej hádzanárskej federácie (IHF) v pondelok na svojom zasadnutí v katarskej Dauhe rozhodli, že usporiadateľmi svetového šampionátu mužov budú Dánsko a Nemecko. Tretím kandidátom na organizáciu tohto podujatia bolo Poľsko. Turnaj MS žien 2019 sa uskutoční v Japonsku.


"Ďakujeme za podporu všetkým našim priaznivcov. Podľa slov prezidenta IHF Hassana Mustafu boli všetky tri prezentácie na výbornej úrovni, ale pravdepodobne rozhodlo to, že Dánsko sa uchádzalo o svetový šampionát šiestykrát v rade. Slovensko sa nevzdá a bude bojovať i v budúcnosti. Škoda len, že Rada IHF nezobrala do úvahy, že v Nemecku boli MS v roku 2007 a Dánsko hostí ME 2014. Sme smutní najmä z toho dôvodu, že sme chceli šampionát nielen pre SR a Maďarsko, ale pre celý región strednej a východnej Európy, keďže v tomto roku boli MS v Španielsku, nasledovať budú Katar a Francúzsko. Navyše, ženské MS 2015 budú v Dánsku a o dva roky v Nemecku," uviedol v prvej reakcii k pondelkovému rozhodnutiu generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Martin Simonides, ktorý zastupoval slovenskú delegáciu spolu s prezidentom SZH Jaroslavom Holešom. 


"Oficiálne výsledky hlasovania sme sa nedozvedeli, ale podľa zákulisných informácií sme skončili druhí o tri body za víťazmi. Dáni kandidovali šiestykrát, takže oni si MS zaslúžili. Z ich strany bol vydarený ťah spojenie síl s Nemcami. Mali tu obrovskú podporu. Pre nás to bola dobrá skúsenosť, pri ktorej sme sa veľa naučili. Dali sme do toho všetko, nič sme nepodcenili a myslím si, že sme si neurobili hanbu a dôstojne reprezentovali. Do budúcnosti sa nevzdávame a možno skúsime kandidovať na ďalšie vrcholné svetové či európske podujatia," pokračoval M. Simonides. 


Slovensko-maďarská kandidatúra počítala s piatimi dejiskami. Základné skupiny svetového šampionátu sa mali hrať v Bratislave (Zimný štadión Ondreja Nepelu), Košiciach (Steel aréna), Debrecíne a Veszpréme. Dejiskami vyraďovacej fázy mali byť Bratislava a Debrecín, o Prezidentský pohár sa malo hrať v Košiciach a Veszpréme a záver šampionátu by sa uskutočnil v Budapešti (Športová aréna Lászlóa Pappa). 


"Verili sme do poslednej chvíle, mali sme vydarenú prezentáciu, ktorá sa dlho pripravovala a podľa mňa nemala chybu. Bavili sme aj s ľudmi z IHF, naše šance vraj boli dobré. Aj súperi sa však prezentovali na rovnako kvalitnej úrovni," poznamenal generálny sekretár SZH.


Slovensko však neobišlo v Dauhe naprázdno. V nedeľu ešte počas kongresu mu pridelili majstrovstvá sveta kadetiek v roku 2016, ktorých dejiskom bude Bratislava. "Tešíme sa, že sme získali šampionát kadetiek. Je to dobré pre našu mládež," dodal M. Simonides. 





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL