Máj 2024
PUSŠPSN
3

W17 EHF Euro 2015

Slovenky vydreli dva body a urobili prvý krok k účasti na ME


28.10.2013


Napriek trápeniu v ofenzíve zdolali hádzanárky SR aj s pomocou šalianskeho publika svojho najväčšieho konkurenta v boji o postup na ME 2014


Veľká radosť vypukla po záverečnom hvizde nedeľňajšieho stretnutia 2. skupiny kvalifikácie o postup na ME 2014, v ktorom hádzanárky Slovenska zdolali Islanďanky 19:18 (9:9) a získali dva dôležité body na ceste na šampionát do Maďarska a Chorvátska.


"Bola to dráma do poslednej sekundy. My sme si nič iné ako víťazstvo neželali. Vyhrali sme síce len tesne o jeden gól, ale nebyť zahodených šancí a nevyužitých presiloviek, mohli sme triumfovať aj väčším rozdielom," povedala Andrea Czanik-Weibelová, ktorá na poste pivotky zvádzala celý zápas tvrdé súboje s hráčkami súpera. "Skutočne to bol veľmi tvrdý duel. Odohrať takmer 60 minút bolo veľmi náročné, v strede obrany i na pivote to totiž bola poriadna ´mastenica´. Som však veľmi spokojná. Myslím si, že toto víťazstvo nám pomôže, i keď rozhodujúce stretnutie nás zrejme čaká na Islande, kde to bude veľmi ťažké." 


Jednou z hrdiniek v slovenskom drese bola brankárka Lucia Gubiková: "Bol to boj, ale myslím si, že sme viac bojovali samy so sebou ako so súperom. Naša defenzíva bola skvelá, baby v obrane mi dosť pomohli. Škoda len nepremenených príležitostí v útoku. Myslím si, že sme si zaslúžili vyhrať. Verím, že toto je náš prvý krok k postupu." Talentovaná brankárka michalovskej Iuventy podržala svoje reprezentačné spoluhráčky úspešným zákrokom aj v záverečných sekundách. "V každej minúte zápasu sa snažím pomôcť družstvu, som rada, že sa to podarilo. Som skôr flegmatik, takže aj pri dramatických momentoch v závere sa snažím zostať pokojná. Samozrejme, že je tam viac adrenalínu, ale usilujem sa riešiť situácie s chladnou hlavou," povedala Gubiková. 


Šalianska spojka Simona Szarková zahviezdila v septembrovom prípravnom stretnutí proti olympijským víťazkám a majsterkám sveta Nórkam. Na domácej palubovke aj tentoraz patrila medzi tahúňky a s 5 gólmi bola opäť streleckou líderkou národného tímu SR. "Teším sa, že sa mi darí aj na nezvyklom poste pravej spojky. Nechcem to však zakríknuť. Proti Islanďankám sa mi hralo dobre. Dokázala som sa cez ne presadiť, keďže boli statické na nohách a bol tam priestor, lebo pozorne bránili našu pravú krídelníčku Jakubisovú. Z môjho pohľadu to bol vydretý zápas. Nečakala som, že to bude až také tesné, ale máme cenné dva body," skonštatovala Szarková. 


O obrat v závere duelu sa dvoma gólmi postarala kapitánka slovenskej reprezentácie Lýdia Jakubisová. "Keď sa šanca naskytne, treba ju využiť. My sme ich mali viacero aj predtým, tie však zostali nepremenené. V opačnom prípade by to nebolo až také dramatické, ale aspoň to bolo zaujímavé pre divákov," s úsmevom poznamenala Jakubisová a potom vážnejšie pridala: "Sme iba na začiatku našej misie. Máme dva body, a to je hlavné. V konečnom účtovaní môže rozhodovať aj skóre, verím, že to tak napokon nebude. V tejto chvíli sú najpodstatnejšie body, z ktorých máme radosť." 


Tréner Sloveniek Dušan Poloz si po víťaznom stretnutí uvedomoval, že je ešte čo zlepšovať najmä v ofenzívnej činnosti. "Sme vo fáze spoznávania a dievčatá sú trochu akoby zablokované v útočnej hre. To sa potom prejavuje v neúčinnosti koncovky. V Rouene sme Francúzkam dali osemnásť gólov, v Šali Islanďankám len gól viac, keď nám opäť vybuchli presilovky, čo je smutné. Sú to tristné čísla. Uhrali sme však víťazstvo, čím sme dostali päťmesačný priestor na ďalšiu prácu. Verím, že v marci v dvojzápase s Fínkami to bude v podaní nášho družstva už v ofenzíve oveľa lepšie," tvrdí český kormidelník v službách SR. 


Zaplnená Mestská športová hala v Šali hnala jeho zverenky od začiatku dopredu. "Dovolím si tvrdiť, že diváci rozhodli zápas - oni dali posledný gól. Som rád, že sme doma dokázali vyhrať. Island má totiž kvalitný tím, ktorý bol vlani na ME. Na tých sa Slovenky už takmer dvadsať rokov nepredstavili," pochválil Poloz atmosféru v hľadisku pri svojej domácej kvalifikačnej premiére. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL