Máj 2024
PUSŠPSN
4

W17 EHF Euro 2015

Na Považí úvod kvalifikácie MS proti outsiderovi z Cypru


29.10.2013


Slovenskí hádzanári začnú v stredu svoje účinkovanie v kvalifikačnom boji o účasť na MS 2015 v Katare


Po vyše polroku bude Považská Bystrica opäť hostiť kvalifikačný zápas mužskej reprezentácie hádzanárov Slovenska, ktorá v stredu 30. 10. začne svoje snaženie o prienik na majstrovstvá sveta 2015 v Katare. Slováci od 19.15 h nastúpia na Považí v rámci 1. kola I. fázy kvalifikácie proti outsiderom 2. skupiny Cyperčanom (rozhodujú Holanďania R. Geraets a P. Geraets). V druhom zápase skupiny si vo štvrtok 31. 10. v Pescare zmerajú sily Taliani s Rumunmi.


Slovenskí hráči neprichádzajú s týmto súperom často do kontaktu, naposledy sa s ním stretli v januári 2007 v I. fáze kvalifikácie ME 2008, keď na úvod turnaja v bieloruskom Breste zvíťazili jednoznačne 31:20 a neskôr potom postúpili na kontinentálny šampionát. Určite by reprezentanti SR neprotestovali, keby sa scenár zopakoval - obzvlášť, keďže na ostatné dve vrcholné podujatia (MS 2013 a ME 2014) sa neprebojovali. Iný plán ako jednoznačné víťazstvo, zohratie a rozohratie sa pred nedeľňajším dôležitým kvalifikačným súbojom v Rumunsku ani nemôžu mať.


"Je to súper z kategórie tých slabších, takže tomu zodpovedajúci herný prejav od Cypru aj očakávam. Samozrejme, nechceme Cyperčanov podceniť. Verím, že chalani si stretnutie vychutnajú a hrou potešia fanúšikov," poznamenal tréner Zoltán Heister, ktorý sa vrátil k reprezentačnému kormidlu po jeden a pol roku, keď vo funkcii nahradil Petra Dávida. 


Slováci sa od pondelka pripravujú v Bratislave, do dejiska duelu na Považí sa presunú pred zápasom. Z nominovaných hráčov chýba pivot VfL Gummersbach Michal Kopčo, ktorý dostal na úvodný kvalifikačný duel voľno. Proti Rumunom však už bude opäť súčasťou národného tímu. Pre operáciu ramena nie je k dispozícii ani Andrej Petro z Tatrana Prešov.


V európskej časti kvalifikácie MS 2015 rozdelenej do dvoch fáz sa bude bojovať o dvanásť miesteniek z celkového počtu 24 účastníkov. Španielsko, ktoré má ako obhajca titulu svetového šampióna zabezpečenú účasť automaticky (takisto aj domáci Katar), bude 13. zástupcom starého kontinentu. Z 15 účastníkov ME 2014 v Dánsku (Rakúsko, Bielorusko, Chorvátsko, Česko, Dánsko, Francúzsko, Maďarsko, Island, Macedónsko, Čierna Hora, Nórsko, Poľsko, Rusko, Srbsko a Švédsko) si traja najlepší vybojujú priamy postup do Kataru. Zostávajúci tucet sa predstaví v II. fáze európskej časti kvalifikácie (play-off), ku ktorému pribudne Nemecko (ako druhý najlepší tím z 3. priečok v kvalifikácii ME 2014) a päť víťazov I. kvalifikačnej fázy. V nej sa 20 tímov rozdelených do piatich štvorčlenných skupín stretne počas troch týždňov systémom každý s každým doma - vonku. Do júnového dvojzápasu play-off (7./8. a 14./15. 6. 2014), v ktorom sa rozhodne o zostávajúcich deviatich miestenkách na MS 2015, sa prebojuje kvinteto najlepších družstiev z jednotlivých skupín I. fázy kvalifikácie. 


Nominácia mužskej reprezentácie hádzanárov Slovenska na zápas I. fázy kvalifikácie MS 2015 proti Cypru (30. 10. o 19.15 h 2013 v Považskej Bystrici): 
brankári: Richard Štochl (GK Motor Záporožie/Ukr.), Teodor Paul (Grundfos Tatabánya KC/Maď.), Miloš Putera (TV Grosswallstadt/Nem.) 
pivoti: Martin Mazák (Grundfos Tatabánya KC/Maď.), Tomáš Adamčík (MŠK Považská Bystrica), Tomáš Laho (HC Sporta Hlohovec) 
krídla: Martin Straňovský (FC Barcelona/Šp.), Tomáš Urban, Radoslav Antl (obaja Tatran Prešov), Miroslav Volentics (ŠKP Bratislava) 
spojky: Csaba Szücs ml. (TSV Hannover-Burgdorf/Nem.), Peter Kukučka (Kadetten Schaffhausen Handball/Švaj.), Ladislav Tarhai ml. (BSV Bern Muri/Švaj.), Patrik Hruščák, Oliver Rábek (obaja Tatran Prešov), Ľubomír Ďuriš (HC Sporta Hlohovec), Tomáš Vallo (MŠK Považská Bystrica), Pavol Polakovič (HK Topoľčany) 


Zloženie skupín I. fázy kvalifikácie hádzanárov o postup na MS 2015 v Katare (víťazi skupín postúpia do play-off 7./8. a 14./15. 6. 2014): 
1. skupina: Litva, Turecko, Gruzínsko, Fínsko 
2. skupina: Slovensko, Rumunsko, Cyprus, Taliansko 
3. skupina: Slovinsko, Ukrajina, Švajčiarsko, Luxembursko 
4. skupina: Holandsko, Izrael, Grécko, Belgicko 
5. skupina: Portugalsko, Bosna a Hercegovina, Lotyšsko, Estónsko 


Program stretnutí 1. kola 2. skupiny: 
streda 30. 10.: 19.15 h Slovensko - Cyprus (Považská Bystrica, rozhodujú: Ruud Geraets a Paul Geraets z Holandska) 
štvrtok 31. 10.: 20.00 h Taliansko - Rumunsko (Pescara) 





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL