Máj 2024
PUSŠPSN
3

W17 EHF Euro 2015

Nepochopiteľné chyby zrazili postupové šance Slovákov


04.11.2013


Zoltán Heister (tréner hádzanárov SR po kvalifikačnej prehre v Rumunsku): "Našom výkone vyslovene chýbalo srdce, bojovnosť a odhodlanie"


Hádzanári Slovenska si výrazne skomplikovali vyhliadky na účasť na svetovom šampionáte 2015 v Katare. Nedeľňajšou prehrou 24:32 (10:14) v Bukurešti s Rumunmi sa dostali v 2. skupine I. fázy kvalifikácie do nezávideniahodnej situácie v boji o jedinú postupovú priečku do dvojzápasu play-off. Roztrpčenie neskrýval ani kouč SR Zoltán Heister, ktorého zverenci sa vystúpením na palubovke svojho najväčšieho konkurenta v boji o účasť v II. kvalifikačnej fáze postarali o veľké sklamanie nielen pre seba samých, ale i pre fanúšikov.


"Veľmi sa hanbím za tento výsledok. V rozhodujúcich momentoch sme sa dopúšťali nepochopiteľných chýb, a to aj tí najskúsenejší hráči, ktorí akoby neboli prítomní. Mali sme aj lepšie úseky hry, keď sme sa chytili a dotiahli zo sedemgólového na dvojgólový rozdiel, ale potom prišli aj katastrofálne fázy," uviedol v pozápasovom vyjadrení slovenský kormidelník. 


Slováci zdolali na úvod kvalifikácie Cyperčanov vysoko 35:14, Rumuni dosiahli v Taliansku len tesnú výhru 23:22. Hádzanári SR si na nedeľňajšieho protivníka verili a do Bukurešti cestovali s odhodlaním zdolať súpera, s ktorým si poradili aj na MS 2009 i MS 2011. Realita však bola úplne iná. Na palubovke držali opraty duelu vo svojich rukách nadšene hrajúci domáci. "Na hru súpera sme boli pripravení, ale v našom výkone vyslovene chýbalo srdce, bojovnosť a odhodlanie," priznal Heister. 


Poslednú desaťminútovku prehrali jeho zverenci 2:7. Vrcholom bola nezvládnutá presilovka - najskôr 5 proti 4 a vzápätí dokonca 6 proti 4, keď slovenskí reprezentanti napriek početnej prevahe dvakrát inkasovali. "Tam sa to definitívne zlomilo. Neustále sme zdôrazňovali hráčom, že každý gól rozhoduje, ale keď vyšli na ihrisko, balón akoby spľasol. Aj keď sme veľa času hrali v oslabení, nemôžeme robiť také detinské chyby. V rozhodujúcich momentoch sme zlyhali, čo bola voda na rumunský mlyn. Každopádne sme čakali v našom podaní niečo úplne iné," nešetril kritikov do vlastných radov Zoltán Heister. 


Pri očakávanom vývoji v 2. skupine a naplnení papierových predpokladov v stretnutiach s Talianmi a Cyperčanmi dá definitívnu odpoveď na vyriešenie postupovej tajničky až záverečný súboj, v ktorom 11. alebo 12. januára 2014 budú Slováci hostiť v odvete Rumunov. "Myslím si, že rozhodovať sa bude u nás. Ocitli sme sa v náročnej situácii. Šance na prvú priečku v skupine ešte sú, aj keď už asi len päťpercentné. Ak sa dokážeme vzchopiť a nebudeme robiť nevynútené chyby, ešte to môžeme celé zdramatizovať. Keď sa nám naskytne príležitosť, zabojujeme o jej využitie. Teraz sú vo výhode Rumuni, budú to zrejme nervy a veľký boj," dodal tréner Heister k súčasnému stavu v kvalifikačnej skupine. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL