Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

Pre Hudáka prioritou postup s juniorkami na MS 2014


20.11.2013



Juniorky Slovenska sa v roku 2013 prebojovali pod vedením trénerskej dvojice Darina Sveráková - Peter Olšavský na európsky šampionát hráčok do 19 rokov v Dánsku, kde obsadili 16. miesto. Od pondelka je ich novým kormidelníkom Ľuboš Hudák, bývalý kouč mužských extraligových družstiev HC Sporta Hlohovec a HC winLand Michalovce.


Rodák z Detvy, ktorí si v československom drese zahral na OH 1992 v Barcelone, sa pokúsi túto generáciu hráčok doviesť na budúcoročný svetový šampionát hráčok do 20 rokov v Chorvátsku.

 


Čo vás naviac lákalo na rozhodnutí uchádzať sa o post trénera junioriek SR?

- V minulej sezóne som pôsobil v Michalovciach, kde často mávali juniorky zrazy v našej hale. Videl som ich v akcii aj na kvalifikačnom turnaji. Pozdávala sa mi ich hra, v družstve sú aj vhodné somatotypy, preto som sa prihlásil do výberového konania. Napokon som dostal možnosť prvýkrát v kariére viesť reprezentačný výber.

 

Nebude hendikepom, že ste doteraz netrénovali družstvá v dievčenských či ženských kategóriách?

- Myslím si, že systém hry je rovnaký. Rozdiel je v rýchlosti, agresivite a tvrdosti, budem sa musieť tomu prispôsobiť a zvyknúť si nato. Pokiaľ ide o koncepciu hry, budeme sa snažiť, aby sa herný štýl čo najviac priblížil mužskému.

 

Máte už predstavu o svojom realizačnom tíme?

- Mojou asistentkou bude Marianna Nemčíková, vedúcim družstva Ivan Sabovik. Otázku fyzioterapeuta ešte musíme doriešiť, ale na prvom zraze ním bude Alexander Boltenkov.

 

Koncom týždňa začnete prípravu na kvalifikáciu MS 2014. Je v silách juniorek SR vybojovať si v konkurencii hráčok Holandska, Srbska a Poľska postup na šampionát?

- Myslím si, že áno. So Srbkami dievčatá na kvalifikačnom turnaji remizovali, Poľky budú približne na rovnakej výkonnostnej úrovni ako Srbky. Holanďanky sú považované za favoritky. Treba si dávať čo najvyššie ciele a tomu prispôsobiť aj prípravu. Pokúsime sa kvalifikačnú skupinu vyhrať, ale podstatné bude získať jednu z dvoch miesteniek na šampionát.

 

Privítali ste, že v Šali bude mať zároveň s vami sústredenie aj ženská reprezentácia Slovenska?

- Mňa vymenovali do funkcie len tento týždeň a bol som postavený pred hotovú vec. Osobne som som to však privítal, aj pre juniorské hráčky to bude motivácia. Navyše, môžeme si v spoluprácii s trénermi seniorského národného tímu ujasniť systém, ktorý chceme praktizovať od žien cez juniorky až po kadetky, aby bol pre hráčky prechod z jednej kategórie do druhej jednoduchší.




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL