Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Fialeková do I. bundesligy, bude hrať za Göppingen


26.12.2013


V najvyššej nemeckej súťaži si zahrá ďalšia slovenská hádzanárka - Žofia Fialeková


Hádzanárky nemeckého prvoligového tímu Frisch Auf Göppingen majú nielen nového trénera, ale aj slovenskú hráčsku posilu. Čerstvou akvizíciou v kádri kormidelníka Vasileho Opreu je Žofia Fialeková, ktorá podľa informácie na oficiálnej klubovej stránke uzavrela s aktuálne 8. tímom tabuľky I. bundesligy žien zmluvu do konca súťažného ročníka.


"Je to pre mňa nová výzva a som rada, že si môžem zahrať na najvyššej ligovej úrovni," cituje stránka fa-frauen.de Fialekovú, ktorá nemala problém s adaptáciou v novom kolektíve: "Družstvo je skvelé, dievčatá sú v pohode a je tam aj veľa zábavy." 


Dvadsaťsedemročná Slovenka, ktorá si premiérovo zahrá v I. bundeslige, je využiteľná na poste ľavej i pravej spojky, ale aj ako pivotka. Jej prednosťou je však defenzíva. "Ťažko povedať, kde hrávam najradšej. V Halle aj v Nellingene som však mala predovšetkým úlohu šéfky obrany, takže to mi sedí asi najlepšie. Mojím cieľom pre túto sezónu je herne sa integrovať do družstva, nájsť si v ňom svoju pozíciu a miesto. To je pre mňa prvoradé a od toho sa potom odvíja všetko ostatné. Nebude to jednoduché, rozdiel medzi prvou a druhou bundesligou je značný, ale aspoň má človek nastavenú nejakú pomyselnú latku, ktorú musí prekonať. O motiváciu más postarané, uvidíme, ako to zvládnem," uviedla pre agentúru SITA Žofia Fialeková.

 

Počas svojej kariéry hrávala v Iuvente Michalovce, potom chvíľu pôsobila v maďarskom druholigovom Miškovci. Odtiaľ sa vďaka trénerovi Michalovi Lukačínovi dostala do tímu českého účastníka WHIL z Veselí nad Moravou, kde si ju všimli skauti z Nemecka. V druholigovom SV Union Halle-Neustadt pôsobila štyri roky, odtiaľ potom prestúpila do TV Nellingen. 


"S mojím prestupom do Göppingenu sa to ťahalo od leta. Po skončení uplynulej sezóny, ktorú som strávila v druholigovom Nellingene, som v klube oznámila, že si potrebujem dať od hádzanej na nejaký neurčitý čas pauzu. Do Nellingenu som dochádzala denne vyše 40 km za prácou a tréningami, športovo sa nám veľmi nedarilo a mala som minimum voľného času, preto som sa rozhodla oddýchnuť si od hádzanárskeho kolotoča. Približne koncom júna ma však oslovil vtedajší tréner FAG Aleksandar Kneževič. Chcel vedieť, ako to so mnou vyzerá a tiež, či by som nemala záujem o pôsobenie v ich družstve. Poznal ma ako hráčku, s tímom FAG sme sa stretávali na turnajoch, v prípravných zápasoch a v sezóne sme proti sebe odohrali pohárový duel. Nebola som pre neho žiadnou neznámou a platilo to aj naopak. Navyše, v klube pôsobí moja veľmi dobrá kamarátka a bývalá česká reprezentantka Alena Vojtíšková, ktorá má tiež podiel na mojom prestupe. V lete mal však už Göppingen problém na poste brankárky, mali k dispozícii len jednu, preto bolo pre klub prioritou vyriešiť najprv tento post. Z tohto dôvodu sa môj prestup oddialil. Navyše, Frisch Auf nemá v kádri žiadnu profesionálku, finančné možnosti sú obmedzené, všetky dievčatá pracujú alebo študujú. Preto bolo pre mňa dôležité, aby mi klub zaistil dobrú prácu, a to tiež trvalo určitý čas" priblížila bývalá mládežnícka reprezentantka Fialeková, ako sa rodil jej príchod do kádra zeleno-bielych. 


SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL