Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Kadeti SR na kvalifikáciu do Srbska, kľúčový duel v piatok


08.01.2014


Vo Vrnjačke Banji kvalifikačný turnaj hádzanárov o postup na európsky šampionát hráčov do 18 rokov v Poľsku


Nielen slovenskí mužskí hádzanárski reprezentanti majú v úvode januára kvalifikačné povinnosti. V závere tohto týždňa sa k nim pridajú aj ich mladší kolegovia. Národný tím kadetov čaká od piatka do nedele kvalifikácia ME 2014 hráčov do 18 rokov. Slováci budú o účasť na európskom šampionáte tejto vekovej kategórie v Poľsku (14. - 24. 8. 2014) bojovať v srbskom meste Vrnjačka Banja, kde budú na kvalifikačnom turnaji 7. skupiny ich súpermi o jedinú postupovú miestenku postupne domáci Srbi (10. 1. o 16.00 h), Čiernohorci (11. 1. o 16.00) a Estónci (12. 1. o 10.30). 


"S Čiernohorcami sme hrali pred rokom a v závere sme strhli víťazstvo na našu stranu, Estónci sú trochu neznámou a Srbov, hoci sme sa s nimi nestretli, poznáme. Máme o nich dostatok informácií vrátane záznamov z prípravných duelov s Čechmi. Dúfam, že nám to pomôže. V Srbsku nás nečaká jednoduchá úloha, navyše, postupuje len víťaz. Pre nás je kľúčový hneď úvodný zápas s domácim družstvom," uviedol kouč kadetov SR Marek Gernát. 


Slováci sa medzi sviatkami pripravovali v Nemecku, kde odohrali na medzinárodnom turnaji v Merzigu päť stretnutí. Podľahli rovesníkom z Dánska, Poľska, Islandu a oblastnému výberu Sárska, na záver zdolali Fínov. Postupne sa vyprofilovala konečná 16-členná nominácia. "Chýba nám prvý pivot Tibor Tribus, ktorý bol veľmi dôležitou súčasťou tímu, ale pre problémy s meniskom musí pauzovať. Otázny bol aj štart ľavej spojky Ľuboša Hlipalu, ktorý sa na turnaji v Nemecku ukazoval vo veľmi dobrom svetle. Napokon však s nami pocestuje. V opačnom prípade by to bolo pre nás veľmi citeľné oslabenie. V príprave sme odohrali dostatok kvalitných zápasov, v ktorých sme vyskúšali 35 hráčov. Dúfam, že sa nám podarilo vybrať do nominácie tých správnych a podarí sa nám postúpiť," zaželal si Gernát. 


Istotu štartu na ME má len reprezentácia poľského organizátora. Z prvých šiestich kvalifikačných skupín postúpia po dve najlepšie družstvá, zo zvyšných troch už len ich víťazi. 


Zloženie kvalifikačných skupín (10. - 12. 1. 2014) o postup na ME v hádzanej hráčov do 18 rokov v Poľsku (14. - 24. 8. 2014): 
1. skupina: Nemecko, Fínsko, Portugalsko, Maďarsko 
2. skupina: Švédsko, Island, Grécko, Moldavsko 
3. skupina: Dánsko, Francúzsko, Bulharsko, Bosna a Hercegovina 
4. skupina: Španielsko, Česko, Ukrajina, Litva 
5. skupina: Rakúsko, Švajčiarsko, Izrael, Rusko 
6. skupina: Chorvátsko, Macedónsko, Gruzínsko, Holandsko 
7. skupina: Srbsko, Čierna Hora, Slovensko, Estónsko 
8. skupina: Rumunsko, Turecko, Arménsko 
9. skupina: Bielorusko, Taliansko, Lotyšsko 


Program 7. skupiny (Vrnjačka Banja/Srb.): 
piatok 10. januára: Srbsko - Slovensko (16.00 h), Čierna Hora - Estónsko (18.00) 
sobota 11. 1.: Slovensko - Čierna Hora (16.00), Estónsko - Srbsko (18.00) 
nedeľa 12. 1.: Slovensko - Estónsko (10.30), Srbsko - Čierna Hora (12.30) 


Nominácia hádzanárskej reprezentácie kadetov SR na kvalifikačný turnaj o postup na ME 2014: 
brankári: Adrián Šimovček (TJ Sokol Nové Veselí/ČR), Michal Konečný (HC Sporta Hlohovec) 
pivoti: Michal Kopecký (HK Topoľčany), Viktor Hloušek (1. MHK Košice) 
krídelníci: Igor Vaňko (HCB Karviná/ČR), Daniel Tache, Richard Wilga, Martin Kríž (všetci Tatran Prešov), Marek Hlinka (HK Topoľčany) 
spojky: Miloš Šárpataky, Ľuboš Šárpataky, Ľuboš Hlipala (všetci Tatran Prešov), Oliver Orosz, Vajk Pomichal (obaja ŠKP Bratislava), Richard Blaško (1. MHK Košice), Ivan Veréb (HC Štart Nové Zámky) 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL