Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Slováci si veria, Rumuni vraj už oslavovali postup


10.01.2014


Radovan Pekár (hádzanársky reprezentant SR): "Všetky reči okolo toho, čo treba urobiť, musíme premeniť na činy a predviesť ich na ihrisku"


Slovenskí hádzanári pred odchodom do Šale, dejiska sobotňajšieho rozhodujúceho duelu 2. skupiny I. fázy kvalifikácie MS 2015 proti Rumunsku, absolvovali krátky brífing so zástupcami médií, na ktorom zhodne deklarovali túžbu vyhrať potrebným rozdielom a uchmatnúť súperovi z rúk miestenku do play-off.


"Povedal by som, že v našom tíme vládne momentálne pokorná nálada. Myslíme už na sobotu, predstavujeme si, ako by to mohlo vyzerať, aby sa nám podarilo zvíťaziť. Nemáme však prehnane veľké oči. V predchádzajúcich dueloch sme mali celkom dobrú obranu. Ak sa nám podarí Rumunov udržať na dvadsiatich góloch a my ich dáme tridsať, budeme všetci spokojní. Som presvedčený, že nám to vyjde," tvrdí pravý krídelník Miroslav Volentics, podľa ktorého je otázka využívania príležitostí záležitosťou psychického nastavenia. "Je to v našich hlavách, takže sa to dá zmeniť k lepšiemu aj za pár hodín." Rumunskí hádzanári sa už jednou nohou cítia v II. fáze kvalifikácie. "Vraj už na Cypre oslavovali postup a že sa im už nič nemôže stať," prezradil hráč bratislavského ŠKP, ktorý by sa so spoluhráčmi a aj s pomocou šalianskeho publika rád postaral o hlavybôľ Rumunov: "Chceme do diania zapojiť aj divákov. Verím, že nám pomôžu, keď z našej strany uvidia bojovnosť a eufóriu." 


Základom úspechu je pevná obrana na čele s výborným brankárom. Richard Štochl podržal družstvo v predchádzajúcich zápasoch a na jeho úspešné zákroky sa budú Slováci spoliehať aj tentoraz. "Treba hrať s rozvahou, ale zároveň smelo a sebavedome. Nemôžeme sa zblázniť a chcieť už v 10. minúte vyhrávať 9:0. To by nebolo dobré. Musíme hrať svoju hru a pokúsiť sa o malý zázrak. Ten je v silách tohto mužstva, ale na každom jednom poste treba odviesť maximum. Potom uvidíme, na čo to bude stačiť," uviedla skúsená brankárska opora. 


Stredajší zápas na Cypre (20:18) bol festivalom nepremenených príležitostí slovenských hráčov. "Streľbu musíme v každom prípade zlepšiť, v Nikózii nám nevychádzala," naznačil ľavý krídelník Martin Straňovský a na otázku o ideálnom scenári odvetil: "Od začiatku drieť v obrane a ´zbiť´ ich. Rumunov nemôžeme k ničomu pustiť, aby videli, že my sme tí, ktorí postúpia zo skupiny. Bude to náročné, mať manko ôsmich gólov je dosť. Keď sa nám však v prvom polčase podarí utvoriť náskok o päť až šesť gólov, budeme na dobrej ceste." 


Jedným z pamätníkov nevydareného vystúpenia z novembra uplynulého roka v Bukurešti, kde reprezentanti SR podľahli hráčom Rumunska 24:32, je pivot Tomáš Adamčík, autor štyroch presných zásahov: "Trápili sme sa tam v útoku na postavenú obranu, nezachytávali sme rýchle protiútoky domácich, ľahko sme strácali lopty, dopustili sme sa veľkého počtu chýb. Tých sa budeme musieť v Šali vyvarovať, cesta k úspechu by mohla viesť cez jednoduché góly z kontier. Nesmieme zahadzovať šance, lebo to by nás mohlo stáť víťazstvo." 


Pilierom defenzívy družstva trénera Zoltána Heistera je navrátilec do reprezentácie Radovan Pekár. "Obrana nie je ani tak o umení ako skôr o chcení. Musíme si dať pozor na strelecky nebezpečné krajné spojky a pokryť pivota. Keď budeme úspešní v defenzíve, pôjde nám hra na rýchle protiútoky a predvedieme vyššiu efektivitu v útoku, nemám strach o výsledok. Všetky reči okolo toho, čo treba urobiť, však musíme premeniť na činy a predviesť ich na ihrisku," vyhlásil Pekár, ktorý sa spolieha aj na pomoc fanúšikov: "Na Cypre sme cítili ich podporu, keď nás prišli povzbudiť slovenskí vojaci. Bolo to veľmi príjemné. Čím viac ich do šalianskej haly v sobotu príde, tým to bude lepšie pre nás." 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL