Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

V Šali víťazstvo znamenajúce neúspech v kvalifikácii MS 2015


12.01.2014


Koncovka opäť zradila hádzanárov Slovenska, ktorí nepostúpili v boji o svetový šampionát v Katare do barážového dvojzápasu


Majstrovstvá sveta v hádzanej mužov v roku 2015 budú v Katare bez slovenských reprezentantov. Rozhodlo sa o tom v sobotu večer v Šali, kde zverenci trénera Zoltána Heistera síce zvíťazili nad Rumunmi 27:25 (11:10), ale na postup do II. fázy kvalifikácie to nestačilo.


"Vyhrať o dva góly je veľmi málo. Vždy, keď sme sa mohli od súpera výraznejšie odpútať, tak sme urobili zbytočné chyby, zle si prihrali alebo zahodili tutovku. Musím uznať, že Rumuni zvolil výbornú taktiku, ktorá im vychádzala. V útoku hrali dlho a rozvážne, každú akciu doťahovali až do konca," uviedol krídelník Miroslav Volentics, ktorému bolo ľúto, že on a jeho spoluhráči nedopriali fantastickým divákom vo vypredanej šalianskej Mestskej športovej hale postupovú radosť. Slovenskí hráči po záverečnom hvizde ďakovali publiku za neúnavné povzbudzovanie od začiatku až do konca. "Atmosféra bola skvelá. Pri nástupe mi behali zimomriavky po tele. Som rád, že aj keď momentálne nedosahujeme nejaké super výsledky, tak chodia fanúšikovia na naše zápasy v takom počte." 


Oliver Rábek sa po zranení členka vrátil do národného tímu SR len pred rozhodujúcim duelom s Rumunmi, v ktorom mal svojimi kanonierskymi schopnosťami pomôcť dosiahnuť potrebný jednoznačný triumf. Hoci strelil sedem gólov, na dosiahnutie prvenstva v 2. kvalifikačnej skupine to nestačilo. "Toto ani neberieme ako víťazstvo, ale skôr ako našu prehru. Škoda, že sme takto dopadli a nedokázali sme uhrať výsledok, aký sme mali. Čakali sme, že Rumuni nám to neuľahčia a vedeli sme, že to bude náročný zápas. Aspoň malou náplasťou je to, že sme ich zdolali. Nezostali sme tak v hanbe, že by sme proti nim ani doma neuspeli." 


Najlepším slovenským hráčom i strelcom duelu bol Ľubomír Ďuriš. "Škoda toho osemgólového rumunského náskoku z prvého stretnutia. Ten sa ukázal pre súpera ako dostačujúci. My sme chceli zmazať toto manko, ale, žiaľ, nepodarilo sa nám to," začal svoje rozprávanie dravý tvorca hry tímu SR. So spoluhráčmi si v priebehu sobotňajšieho merania síl len raz utvorili 3-gólové vedenie - v 47. min práve zásluhou Ďuriša 20:17. Viac súperovi ujsť nedokázali, aj keď možnosti mali, ale zlyhali v koncovke. "Každý z nás niečo nepremenil, postupne sa to kopilo a bol z toho veľký odpad. Musím však povedať, že ani naša obrana nebola taká dobrá a brankárovi Štochlovi sme nepomohli. Keby sme po prvom polčas vyhrávali o štyri - päť gólov, možno by aj Rumuni znervózneli. Oni však hrali inteligentne a ustrážili si situáciu až do konca," pokračoval Ďuriš, ktorý skóroval osemkrát: "Mne sa hralo dobre. Chytil som sa v úvode a potom to už ide ľahšie. Tiež som sa však takisto ako ostatní dopustil chýb, čo nás stálo lepší výsledok." 


Podľa strednej spojky Sporty Hlohovec bola príčinou neúspechu v kvalifikácii MS novembrová prehra 24:32 v Bukurešti. "Ten prvý vzájomný súboj, v ktorom sme vysoko podľahli, nás môže mrzieť. Rumunsko bol totiž náš priamy konkurent v boji o postup. Potom síce prišli povinné víťazstvá, ale napokon to nestačilo. Chceli sme prerušiť sériu nezdarov v predchádzajúcich kvalifikáciách a postúpiť. Škoda, lebo pre naše mladé družstvo by to bola šanca nabrať ďalšie skúsenosti. Ak sa nebudeme zlepšovať v kluboch, tak to ani v reprezentácii nebude ideálne," zakončil hodnotenie 26-ročný považskobystrický odchovanec. 


Slováci aj v predchádzajúcich zápasoch, či už v príprave alebo kvalifikácii, doplácali na slabšie premieňanie gólových príležitostí. "My sme si to pokazili už v Rumunsku. Teraz sme sa snažili s tým niečo spraviť, ale opäť nás zradila koncovka, v ktorej sme boli neefektívni. V útoku sme nevyužili veľa aj najvyloženejších šancí. Hoci sme si pred zápasom povedali, ako chytá rumunský brankár, kam mu treba strieľať, počas neho sme robili presný opak," poznamenal kouč SR Zoltán Heister. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL