Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

Taktiku Čechov počas oddychových časov určuje Jícha


16.01.2014


Kormidelník hádzanárov ČR Vladimír Haber tvrdí: "Hlavné slovo máme my - tréneri"


Pri zápasoch českých hádzanárov na majstrovstvách Európy 2014 v Dánsku nastáva počas oddychových časov situácia, nad ktorou sa už v minulosti pozastavovali aj viacerí kritici súčasného kouča reprezentantov SR Zoltána Heistera. Pri timeoute neudeľujú taktické pokyny tréneri Vladimír Haber a Jaroslav Hudeček, ale jeden z najskúsenejších hráčov a hviezda českého tímu Filip Jícha. Deje sa to však so súhlasom kormidelníkov, ktorí 31-ročnú skúsenú spojku väčšinou dopĺňajú už len motivačnými slovami.


Jícha má ohľadom hernej stránky v reprezentácii ČR už dlhšie hlavné slovo. Najlepší hádzanár sveta za rok 2010 sa v tejto úlohe vyžíva a to platilo aj počas pôsobenia slovenského trénera Martina Liptáka na lavičke Česka. 


"Myslím si, že na tom nie je nič divné. My niečo pred zápasom povieme a skúsení hráči môžu mať z ihriska iný pocit. Konkrétne veci si musia povedať oni. My s tým problém nemáme, funguje to tak dlhší čas. Je jasné, že v reprezentácii musí tréner potlačiť svoje ego. Jícha je líderská osobnosť tímu, ostatní hráči ho rešpektujú. Aj v Kieli, kde mu takisto patrí funkcia kapitána, je to podobné. Hlavné slovo však máme my - tréneri. Keď nebudeme chcieť, aby do toho Filip či ktokoľvek iný vstupoval, tak to tak bude," povedal Haber, ktorému neprekáža, keď Jícha rozhodne, aký signál sa použije v konkrétnej situácii na palubovke: "Keď šesťdesiat minút bojujete s protihráčmi, viete, čo na nich môže platiť a ako zareagovať. Poznám to zo svojej hráčskej praxe. Z lavičky je na to iný pohľad. Takisto to fungovalo tiež u slávnej švédskej generácie okolo Magnusa Wislandera. Je to o tom, ako sa nastavia pravidlá," vysvetľoval 63-ročný kouč, ktorý má ako hráč striebro z mníchovských OH 1972. 

SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL