Apr 2024
PUSŠPSN
27

W17 EHF Euro 2015

Francúzi boli fantastickí!


26.01.2014


Vyvrcholenie 11. Majstrovstiev Európy hádzanárov si nenechal v televízii ujsť ani slovenský reprezentačný tréner Zoltán Heister, ktorý jednoznačne uznal kvality ekipy Les Bleus – čerstvých, teraz už trojnásobných majstrov Európy.


V čom bola sila Francúzov v súboji o zlato? Dáni spravili všetko pre obhajobu titulu, dopredu ich hnalo 14 tisíc fanatických priaznivcov a predsa im to nevyšlo..


Francúzsko hralo fantasticky. Základná šestka trénera Onestu hrala absolútne výbornú hádzanú. Francúzi boli od začiatku koncentrovaní či už v obrane alebo v útoku, dokázali sa individuálne presadiť  vo dvojiciach alebo trojiciach. Efektivitu mali taktiež výbornú, proste všetko čo je podstatné pre triumf v takomto náročnom súboji spravili správne a všetko im zapadlo tak ako malo. Dáni majú taktiež vynikajúci tím, ale Francúzi ich tentoraz jednoducho prevalcovali.



Čo sa stalo dánskemu tímu? Po druhý krát za sebou vo veľkom finále Severania doslova vybuchli – naposledy  v zápase o zlato na majstrovstvách sveta presne pred rokom a teraz doma v Herningu absolútne rovnaká situácia...


Určite svoju úlohu zohral tlak – hlavne teraz, keď hrali v domácom prostredí.  Každý od nich očakával zisk zlata a to sa im vypomstilo. Celý zápas ovplyvnili úvodné minúty duelu. V nich boli Francúzi perfektní, rýchlo Dánom ušli na rozdiel troch gólov a naďalej zveľaďovali svoj náskok.  Navyše výborne chytal Thierry Omeyer. Tréner domácich Wilbek sa snažil zmeniť obranu, Dáni začali osobne brániť Karabatiča,  ale vtedy si zas z krídla nabehol Abalo a nedal šancu brankárom. Narcisse odohral taktiež fantastický zápas, dá sa povedať, že tá základná šestka si robila na palubovke čo chcela.



Finálové stretnutie bolo aj veľkým súbojom dvoch hádzanárskych superhviezd – na jednej strane Mikkel Hansen a na druhej Nikola Karabatič – vyhlásený aj za najužitočnejšia hráča celého šampionátu. Víťazom tohto duelu sa stal spoluhráč nášho krídelníka Martina Straňovského z Barcelony Nikola Karabatič. Podľa Vás bol skutočne tým najlepším hráčom turnaja?


Samozrejme bolo viacero adeptov na toto ocenenie, napríklad taký Domagoj Duvnjak (stal sa najlepším hádzanárom roka v ankete IHF 2013 pozn. autora), ale určite nebol vyhlásený za MVP európskeho šampionátu neprávom. Samozrejme, že bez svojich vynikajúcich spoluhráčov by to mal ťažké. Mikkel Hansen mal vo finále jeden veľký problém:  zostal osamotený vo svojom úsilí.  Možno keby zabrali aj ostatné opory, dopadlo by to inak. Ale celkovo Dáni nehrali v súboji o zlato zle, len Francúzi boli fakt fantastickí. Severania neboli horší ako v predchádzajúcich zápasoch, mám na mysli skupinové zápasy či semifinále s Chorvátmi, ale jednoducho tentoraz ich Francúzsko nepustilo k ich hre.

 


Sledovali ste viacero zápasov z EURA 2014 v televízii. Akú mal turnaj najlepších európskych tímov úroveň?


Videl som veľa zápasov. Jednoznačne sa potvrdilo, čo rozhoduje o víťazstve v dnešnej hádzanej: dynamika a efektivita v útoku a  výborná atletická príprava. Francúzi to ukázali v plnej kráse: ich krídelníci sa dokázali presadiť nielen z náskoku, ale strieľali aj zo spojkových priestorov a úspešne.  Každý hráč má výbornú techniku, dokážu sa presadiť v hre jeden na jedného, toto je cesta, ktorou sa musíme uberať aj my v budúcnosti. Je vidieť, že už nerozhodujú skupinové kombinácie, ale spolupráca dvojíc respektíve trojíc.

 


Čo teda chýba Vášmu mužstvu aby sa opäť vrátilo späť do tejto exkluzívnej spoločnosti najlepších tímov v Európe či na svete? Čo musíte spraviť pre to, aby sa Slovensko úspešne kvalifikovalo opäť na veľký turnaj?


Odpoveď nie je jednoduchá – ani Francúzi sa nedostali tam kde sú teraz zo dňa na deň. Je to komplexná otázka. Musíme začať od mládeže, hráči musia získať isté návyky už od malička aby sa na nich dalo nadviazať potom v seniorskom tíme.  Čo je teda najdôležitejšie? Najskôr musíme postaviť základy až následne môže prísť nadstavba. Čaká nás teda ešte veľa práce. Navyše pre porovnanie Francúzi majú obrovskú základňu, u nás je tá základňa užšia a máme aj ťažšiu situáciu. Ak nám v tíme vypadnú dvaja – traja hráči už máme problémy. Nezostáva nám nič iné len pracovať ďalej.

 

 

 


 slovakhandball.sk




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL