Máj 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Peter Dávid: Zostup s Grosswallstadtom najhoršia skúsenosť


29.01.2014


"Taktický lišiak" Peter Dávid spomína na svoje najradostnejšie i najsmutnejšie okamihy počas päťročného pôsobenia v TV Grosswallstadt


Slovenský hádzanársky kormidelník Peter Dávid je od uplynulého leta momentálne stále bez angažmánu. Po minulej sezóne ukončil v bundesligovom TV Grosswallstadt päťročné pôsobenie, počas ktorého zažil najskôr ako asistent a potom šéftréner vzostupy i pády. V článku na špecializovanom portáli handball-world.com si bývalý kouč mužskej reprezentácie SR zaspomínal na významné momenty tohto obdobia svojej trénerskej kariéry.


"Postup TVG do finále Pohára EHF v sezóne 2010/2011 bol určite jedným z vrcholov," vypichol úspech na európskej scéne Dávid, ktorý má pozitívne zapísanú aj prvú polovicu ročníka 2009/2010, keď družstvo figurovalo v tabuľke najvyššej nemeckej súťaže na 7. mieste, pričom sa mu podarilo dosiahnuť sedemzápasovú šnúru bez prehry. "Okrem toho sa musím zmieniť aj o víťazstve v Kieli. Moji zverenci ako prví po veľmi dlhom čase zdolali Kiel na jeho pôde." Hádzanári Grosswallstadtu 29. marca 2011 zvíťazili pred vyše 10 000 divákmi nad gigantom THW Kiel 28:25 a ukončili jeho domácu nezdolanosť v Sparkassen-Arena-Kiel po 1239 dňoch. "Sme prešťastní," tvrdil Dávid po senzačnom výsledku. 


Odvtedy prešli dva roky a v Aschaffenburgu, kde je jeho bývalý klub doma, prežíval opačné pocity. Tradičný účastník I. bundesligy prišiel o príslušnosť medzi elitou. "To bol najhorší zážitok. TVG vôbec prvýkrát v histórii zostúpil z najvyššej súťaže. Na záchranu nám chýbal iba jediný bod alebo viackrát len jeden presný zásah navyše, keďže sme päťkrát v sezóne prehrali ligový duel jednogólovým rozdielom. O to to bolo pre nás trpkejšie," opísal negatívnu skúsenosť 47-ročný slovenský odborník, ktorého zverenci obsadili v konečnej tabuľke 16. miesto so ziskom 15 bodov, pričom VfL Gummersbach hneď nad nimi ich mal 16 a môže účinkovať medzi elitou aj v aktuálnej sezóne. 


Zostup nebol pre zainteresovaných prekvapením, keďže káder nemal potrebnú kvalitu a v klube sa hromadili problémy. Dávid zostal v TVG bez práce a potom prišiel na základe odvolania správnou radou Slovenského zväzu hádzanej (SZH) aj o post kouča reprezentácie. 


Peter Dávid je známy ako hádzanársky fanatik. Sám seba vykresľuje ako "taktického lišiaka", keďže veľmi veľa času venuje analýze. "V príprave na zápas som zvyknutý rozobrať hru súpera v jeho ostatných vystúpeniach od A po Z," priznáva rodák z Malaciek, ktorý nedávno v rozhovore pre agentúru SITA uviedol, že oddych mu padol vhod a opäť je pripravený "nasadnúť" do hádzanárskeho kolotoča: "Už mám opäť chuť, som pripravený znovu sa naplno venovať trénerskej práci. Nemám problém sa zbaliť a na druhý deň začať robiť. Nič ma nedrží a v momente som schopný ísť trénovať." 


SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL