Apr 2024
PUSŠPSN
23

W17 EHF Euro 2015

Juniori v plnej príprave na kvalifikáciu o EURO 2014 v Rakúsku


03.03.2014


Družstvo Ivana Pompoša od nedele naplno zaberá v Partizánskom


Už len necelý mesiac delí našu juniorskú reprezentáciu od kvalifikačných zápasov o postup na európsky šampionát 2014 v Rakúsku (24.júla – 03. augusta). Na mladých Slovákov čaká nesmierne náročná úloha – v Prahe budú bojovať s Poľskom, Českom a Dánskom o jednu z dvoch postupových miesteniek (prvé alebo druhé miesto v skupine), ktoré zaručujú účasť na majstrovstvách Európy.




 


Tréner Ivan Pompoš a jeho mužstvo absolvuje tento týždeň od nedele do utorka krátke sústredenie v Partizánskom, kde reprezentačný kormidelník chce presne namodelovať situáciu ako pri kvalifikačných stretnutiach. Českí organizátori totiž stanovili nevídaný plán zápasov: Slováci odohrajú prvé stretnutie s Poľskom v piatok 04. apríla od 16:00. Druhý duel nášho tímu s Českou republikou je na programe v sobotu 05. apríla od 12:30 a posledný súboj Pompošovho výberu s Dánskom sa odohrá v nedeľu 06.apríla od 10:30. Aj o tejto téme a zaujímavom formáte turnaja sme sa porozprávali s našim reprezentačným trénerom počas prípravného minikempu v Partizánskom.

 




Aký je cieľ tohto trojdňového zrazu v Partizánskom? Na čo sa sústredíte pri predposlednom zraze pred samotnou kvalifikáciou – a prečo ste si vybrali práve Partizánske – inak baštu slovenskej ženskej hádzanej?

Na 95 percent budem mať k dispozícii kompletný káder, teda ten, s ktorým počítam aj na pražskú kvalifikáciu. Zraz bude zameraný hlavne na „oprášenie“  útočných kombinácií, ale budeme pilovať aj obranné systémy. Chceme sa pripraviť na každú alternatívu – popracujeme aj na vysunutej obrane. Budeme 5-krát trénovať– a prečo sme si vybrali práve Partizánske?  Pretože tu majú navlas rovnakú palubovku,  ako je tá, na ktorej budeme hrať aj rozhodujúce zápasy v  nadchádzajúcej kvalifikácii v českej metropole.

 

Už sme to spomínali, že na Váš tím čaká nesmierne náročná úloha: pobiť sa o jedno z dvoch postupových miest v konkurencii Poľska, Česka a Dánska – a navyše problémy môže robiť aj netradičný formát  s ešte netradičnejšími hracími časmi ... Ako sa chcete vyrovnať s týmto problémom?


Už teraz na to myslíme. Všetky tréningy, všetky stravovacie jednotky, kompletne celý program zrazov modelujeme práve na túto netradičnú situáciu. My sa však na nič nevyhovárame, berieme to ako realitu. Pre nás bude nesmierne dôležitý vstup do kvalifikácie a hlavne na ten sa teraz sústredíme– bude to zápas s Poľskom. S našimi severnými susedmi sme v decembri odohrali dve prípravné stretnutia, ktoré sme síce prehrali o 3 góly, ale chlapci ukázali, že aj keď sme vtedy neboli v úplne kompletnom zložení, že herne máme na tohto súpera.




Aké sú ambície slovenského tímu v kvalifikácii? Na čo majú slovenský juniori?

Ambície... o tom sa ani nemusíme baviť – jednoznačne chceme postúpiť!  Keby sme mali iné ciele ako postup, tak by som v tom nevidel žiadny význam, aby sme vôbec do Prahy cestovali. Ja chlapcov učím vyhrávať a do každého zápasu pôjdeme s tým, že chceme uspieť. Aj keď si samozrejme uvedomujem, že to bude nesmierne ťažké. Zhodli sme sa aj s kolegom – trénerom českého tímu Petrom Babákom, že naša kvalifikačná skupina je skutočnou skupinou „smrti“. Dáni dlhodobo pracujú perfektne s mládežou, výsledky hovoria za seba v seniorskom tíme. Vidím to tak, že my, Česi a Poliaci sa pobijeme o druhé postupové miesto. Aj keď ani v zápase so Severanmi nemusí byť nič stratené, v minulej kvalifikácii sme s nimi remizovali a na posledných otvorených majstrovstvách Európy sme nad nimi zvíťazili o dva góly. Všetko je možné, verím môjmu mužstvu!





Na koho sa budete najviac spoliehať? Ktoré sú najväčšie osobnosti  v tíme?


V tomto veku je ešte ťažké hovoriť o „ťahúňoch“, dá sa to, ale skôr by som vyzdvihol náš výborný kolektív. Jeden bojuje za druhého a tak to má byť. Dva roky som pracoval s hráčmi z Prešova, ktorí tvoria gro reprezentácie a sú aj lídrami nášho mužstva. Najviac skúseností má Lukáš Urban a rovnako aj krídeľník Topoľčian Braňo Cigáň má už odohraté ťažké zápasy, Matej Vernarský by mal byť našim esom v bráne.  Ale v dobrom svetle sa ukazujú aj legionári ako pivot Dominik Kalafut, či spojka Samuel Orlovský. Myslím si však, že všetko je o kolektíve a my máme výborný kolektív – tešíme sa na kvalifikáciu – chceme uspieť!


Ďakujeme za rozhovor, prajeme veľa šťastia v príprave a neskôr aj úspešnú kvalifikáciu o EURO 2014.

 

 




Fotogaléria




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL