Apr 2024
PUSŠPSN
27

W17 EHF Euro 2015

Iuventa ako prvá po vyše dvoch rokoch dobyla pevnosť Mostu


06.03.2014


DHK Baník Most prehral v ligovom súboji na svojej palubovke po 25 mesiacoch


Po stredajšom šlágri DHK Baník Most - Iuventa Michalovce všetko nasvedčuje tomu, že 12. ročník spoločnej slovensko-českej súťaže v hádzanej žien (WHIL) bude mať po piatich rokoch opäť víťaza zo SR. Pred dohrávkou 18. kola držali lepšie karty v rukách hádzanárky Iuventy, keďže mali pred Mostom jednobodový náskok. Baník však mal možnosť v domácom prostredí získať tromf v podobe víťazstva a preskočenia protivníka v tabuľke, ale trestuhodne ju nevyužil. Naopak, Zemplínčanky si víťazstvom 31:26 (14:10) nad svojím najväčším konkurentom ešte vylepšili východiskovú pozíciu pred záverom základnej časti.


Michalovčanky zaskočili domáce, ktoré sa len ťažko spamätávali z nepriaznivého vývoja hneď od začiatku. "Nečakali, že podáme takýto výkon. Na českého majstra sme sa veľmi dobre pripravili, výborne sme bránili a skvele chytala Lucka Gubiková. Most nenašiel na nás recept, aj keď menil počas duelu herné systémy, ale my sme vždy dokázali odpovedať. Rozhodli herné kvality, ktoré boli v stredu na našej strane. Nás teší, že sme predviedli to, čo sme trénovali. Dôležité bolo, že dievčatá zvládli súboj nielen fyzicky, ale i psychicky," povedal tréner Iuventy Ján Packa. 


Jeho zverenky si rozhodujúci náskok vypracovali v druhej desaťminútovke prvého polčasu, keď z vyrovnaného stavu 4:4 bolo zrazu 12:4 pre hostky. "Hráčky súpera sme nútili k chybám, tie sme potom dokázali využiť a získali osemgólový náskok. Odpísali sme z hry strelkyňu Baníka Martinkovú, na čo nebol súper pripravený. Stratil svoj rytmus, musel sa presadzovať v súbojoch jedna na jednu, v čom sme ho však prevýšili," tvrdil po výhre na palubovke obhajcu interligového prvenstva Packa, ktorý pred stretnutím nečakal taký jednoznačný priebeh: "Nedávno sme išli na Slaviu premotivovaní, chceli sme tam uhrať dobrý výsledok a nevyšlo to. Hoci teraz hral druhý s prvým, brali sme zápas ako každý iný. Dievčatám som povedal, nech sa hádzanou zabávajú a majú radosť z hry. Hoci máme kopu zranených, favorita, ktorý má veľmi dobré družstvo, sme zdolali presvedčivo, a to je fantastické." 


Víťazstvo slovenského šampióna je o to cennejšie, že DHK Baník Most doma v rámci interligy neprehral vyše dva roky. Vo svojej hale ťahal naposledy za kratší koniec 1. februára 2012 so Sokolom Písek (28:35). Potom nasledovalo 29 stretnutí bez prehry (28 - 1 - 0). Nedobytnú pevnosť pokorila až v stredu Iuventa. 


"Aj keď sme si na taktickej porade prebrali všetky varianty hry súpera v obrane či útoku, zápas sa nám vôbec nevydaril. Rozhodujúci moment sa odohral už v prvom polčase, keď nás Michalovce rozobrali a zrazu bolo 4:12. Hoci sa nám podarilo skorigovať na polčasových 10:14, priebeh úvodného dejstva natoľko nahlodal naše sebavedomie, že v druhom polčase nám na zvrat nezostalo síl. Síce sme ešte zabojovali, priblížili sa na rozdiel troch gólov, ale na viac sme dnes skutočne nemali. Súper bol, žiaľ, lepší vo všetkých fázach hry a zaslúžene zvíťazil," zhodnotil duel tréner Dušan Poloz, ktorý je zároveň aj koučom reprezentácie SR. 


Do konca základnej časti zostávajú štyri kolá. Hrá sa o osem bodov, z ktorých potrebuje Iuventa na istotu svojho piateho triumfu vo WHIL (2005, 2006, 2007, 2009) uhrať päť. Pri akomkoľvek zaváhaní konkurentov nebude musieť získať ani toľko. "Urobili sme prvý krok, máme pred sebou ešte ďalšie zápasy. Kľúčový bude ten najbližší domáci proti Partizánskemu. Ak ho zvládneme, máme veľkú nádej, že to vyjde," dodal Packa, ktorý povedie svoje zverenky už vo štvrtok v Modre v rámci 19. kola proti ŠKP Piccard Senec. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL