Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Slovenky do záveru kvalifikácie s nádejou pretrhnúť čakanie


31.03.2014


Slovenské hádzanárky sa po 20 rokoch môžu opäť prebojovať na ME


Hádzanárky Slovenska sú blízko k postupu na majstrovstvá Európy 2014. Od účasti na kontinentálnom šampionáte v Chorvátsku a Maďarsku ich delí už len posledný krok. A ten býva najťažší, obzvlášť, keď ho musia spraviť v súbojoch s najsilnejšími kvalifikačnými súpermi. Najskôr v stredu 11. júna nastúpia v Šali proti francúzskym líderkám 2. skupiny, ktoré ešte nezaváhali a od soboty sú už istými postupujúcimi. Slovenky uzavrú vystúpenie v kvalifikácii v nedeľu 15. júna v Reykjavíku proti Islanďankám, najväčším konkurentkám v boji o miestenku na šampionát.


"Som rád, že sme už tak blízko, ale uvedomujem si, že to bude ešte nesmierne náročné. Už teraz chcem pozvať fanúšikov, aby nás prišli do Šale povzbudiť. Verím, že v závere kvalifikácie budeme môcť nastúpiť v plnej sile a ísť do zápasov s maximálnym odhodlaním zabojovať o postup," poznamenal tréner Dušan Poloz. 


Ak by sa to jeho zverenkám podarilo, ukončili by 19-ročné čakanie ženskej reprezentácie SR na účasť na vrcholnom turnaji a zároveň by to bol len druhý štart na ME po premiére v roku 1994, keď v Nemecku obsadila posledné 12. miesto. 


Slovenky majú po 4. kole v tabuľke 2. skupiny 6 bodov a zároveň vzhľadom na štvorbodový náskok pred Islanďankami osud vo vlastných rukách. V zostávajúcich dvoch dueloch potrebujú na definitívu jeden bod. Ak by ho získali už proti Francúzkam, na záverečný súboj na Island by mohli cestovať už ako účastníčky ME. "Island v sobotu viedol vo Francúzsku po prvom polčase o tri góly, takže aj Francúzky sa dajú zdolať. Ich nasadenie by nemuselo byť stopercentné, ale aj tak to bude ťažké," tvrdí Poloz. 


Teória ponúka tiež možnosti, že slovenské hádzanárky nebudú potrebovať ani ten spomenutý bod. To nastane, ak by hráčky Islandu senzačne zakopli vo Fínsku alebo v prípade, že Slovenky podľahnú islandským súperkám maximálne o jeden gól, pričom vo vzájomnom dueli v Reykjavíku skórujú minimálne 19-krát. 


"Teším sa z aktuálnej sľubnej situácie v tabuľke. Francúzky chceme potrápiť, na Islande zabodovať a postúpiť," vyhlásila po sobotňajšom vysokom triumfe nad Fínkami (38:17) spojka Marianna Rebičová. Jej klubová i reprezentačná spoluhráčka Lucia Gubiková dodala: "My sa sústredíme na každý duel, ktorý je pred nami. Musíme dať do nich všetko." 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL