Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Na kongrese EHF aj o rozšírení mužských ME na 24 tímov


01.04.2014


Zmenou možno prejde aj hrací formát Ligy majstrov v hádzanej mužov


Exekutíva Európskej hádzanárskej federácie (EHF) na svojom marcovom zasadnutí vo Viedni odsúhlasila okrem iného aj predloženie návrhu na rozšírenie počtu účastníkov majstrovstiev Európy mužov zo 16 na 24 tímov. Táto idea, s ktorej zavedením sa počíta od roku 2022, podlieha schváleniu na kongrese EHF v Dubline (19. - 20. 9.). Do úvahy prichádza aj možnosť, že kontinentálny šampionát s dvoma tuctami účastníkov by sa prvýkrát mohol uskutočniť už v roku 2020, keď sa o ME uchádzajú Rakúsko, Nórsko a Švédsko. Súčasťou návrhu je tiež reštrukturalizácia súťaží v mládežníckych kategóriách od sezóny 2015/2016.


V pláne je nový hrací systém Ligy majstrov mužov od sezóny 2015/2016, v ktorej by malo účinkovať namiesto 24 už 28 klubov. Podľa nového formátu by sa hrala skupinová fáza (4 skupiny), dve kolá vyraďovacej časti a turnaj Final Four. 


V základnej A- a B-skupine by účinkovalo po osem tímov, hralo by sa systémom každý s každým doma - vonku. Ich víťazi by sa priamo kvalifikovali do štvrťfinále, posledné dve družstvá by v súťaži skončili a zvyšných desať by pokračovalo v prvom kole vyraďovacej fázy. 


V šesťčlenných C- a D-skupine by sa tímy tiež stretli navzájom doma - vonku. Prvé dva z každej skupiny by odohrali semifinále play-off o dve miestenky do prvého kola vyraďovacej časti. Ostatné družstvá by ďalej nepokračovali. 


Do úvodného kola vyraďovacej fázy by sa teda kvalifikovalo 10 klubov (2. - 6. z A+B-skupiny) a 2 (víťazi semifinále play-off z C+D-skupiny), ktoré by utvorili šesť dvojíc a v dvojzápasoch (doma - vonku) by bojovali o šesť miesteniek do ďalšej fázy. Tam by sa pridali už aj dva priamo kvalifikované tímy - víťazi "áčka" a "béčka", nasledovalo by klasické štvrťfinále o účasť na turnaji Final Four. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL