Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Juniori SR do Prahy za postupom na ME 20


02.04.2014


Slovenských hádzanárov do 20 rokov čakajú na kvalifikačnom turnaji v Prahe nároční súperi, ale ich cieľom je účasť na európskom šampionáte tejto vekovej kategórie v Rakúsku


Hádzanárska reprezentácia juniorov Slovenska má pred sebou výzvu, ktorou je účasť na európskom šampionáte v Rakúsku (24. 7. - 3. 8. 2014). O postup na ME 2014 hráčov do 20 rokov sa bude usilovať na turnaji 2. kvalifikačnej skupiny v Prahe, kde si od piatka 4. do nedele 6. apríla postupne zmeria sily s rovesníkmi z Poľska (16.00 h), Česka (12.30) a Dánska (12.30). V hre sú dve miestenky.


"Naším jednoznačným cieľom a túžbou je postúpiť zo skupiny. Nič iné si nepripúšťame, hoci nás čakajú veľmi kvalitní súperi. Rešpekt máme, ale nikoho sa nebojíme. Veľa napovie už náš úvodný duel s Poliakmi, chlapci sú na kvalifikáciu dobre naladení," uviedol kormidelník SR Ivan Pompoš, ktorého zverenci absolvovali vydarenú generálku v utorkovom prípravnom dueli v Bratislave so slovenskou mužskou reprezentáciou. Podľahli síce 25:29, ale prezentovali sa kvalitným výkonom. "Z našej strany to bolo viac ako solídne. Do 52. min sme sa držali, moji hráči ma výkonom príjemne potešili. Neskromne tvrdím, že keby sme čisto hrali na výsledok, tak to mohlo skončiť pre nás ešte priaznivejšie. Verím, že týmto smerom sa bude naša hra uberať aj v nasledujúcich dňoch a výkonnostne pôjdeme ešte vyššie. Už sa neviem dočkať úvodného zápasu," priznal tréner juniorov, v ktorého výbere chýba talentovaná spojka maďarského MKB Veszprém KC Otto Kancel: "V nedeľu sme dostali informáciu, že si podvrtol členok, a tak sa musíme zaobísť bez neho. Inak máme k dispozícii to najlepšie, čo je na Slovensku v tejto kategórii."


Základ tímu tvoria hráči prešovského Tatrana, ktorí v aktuálnej sezóne hrali mužskú extraligu a zohrávali sa v rámci projektu SR "20". Do konečnej 16-člennej nominácie sa dostali aj piati hádzanári, ktorí v januári reprezentovali v kadetskej kategórii v kvalifikácii ME (Konečný, Wilga, Hlinka a Šárpatakyovci). Ťahúňmi družstva by mali byť spojka Lukáš Urban a pivot Dominik Kalafut, v bránke je oporou Matej Vernarský. Ukázal to aj utorkový prípravný zápas, v ktorom bola spolupráca prvých dvoch menovaných príkladná a gólman predviedol viacero výborných zákrokov. 


"Na turnaj nejdeme v pozícii favoritov. Pokúsime sa však najmä v prvých dvoch stretnutiach s Poľskom a Českom uspieť, aby sme postúpili. Myslím si, že práve cez tieto tímy vedie cesta k vydarenej kvalifikácii. Kľúčom k tomu bude už úvodný duel, ktorý musíme silou mocou vyhrať," poznamenal L. Urban, ktorý už má určité skúsenosti aj z národného tímu mužov. 


Juniori absolvovali záverečnú časť prípravy v Partizánskom, kde ich v stredu čakal dvojhodinový tréning. "Doladíme útočné kombinácie, prechodovú fázu, vyskúšame si presilovky, oslabenia. Popoludní máme rozbor prvého súpera a vo štvrtok ráno už cestujeme do českej metropoly," dodal Ivan Pompoš, ktorého asistentmi sú Branislav Trandžík a Maroš Kolpak. 


Istotu účasti na ME majú už tri krajiny - Rakúsko ako usporiadateľ a Nemecko so Švédskom ako finalisti z ME 2012 hráčov do 18 rokov v Rakúsku. Z prvých piatich kvalifikačných skupín postúpia po dve najlepšie družstvá, z ďalších troch už len ich víťazi. 


Zloženie kvalifikačných skupín (4. - 6. 4. 2014) o postup na ME v hádzanej hráčov do 20 rokov v Rakúsku (24. 7. - 3. 8. 2014): 
1. skupina: Španielsko, Nórsko, Čierna Hora, Gruzínsko 
2. skupina: Dánsko, Česko, Poľsko, Slovensko 
3. skupina: Chorvátsko, Švajčiarsko, Litva, Maďarsko 
4. skupina: Bielorusko, Francúzsko, Rusko, Ukrajina 
5. skupina: Slovinsko, Fínsko, Turecko, Estónsko 
6. skupina: Rumunsko, Izrael, Faerské ostrovy, Luxembursko 
7. skupina: Island, Macedónsko, Grécko, Taliansko 
8. skupina: Srbsko, Portugalsko, Veľká Británia, Holandsko 


Program 2. skupiny (Praha/ČR): 
piatok 4. 4.: Poľsko - Slovensko (16.00 h), Dánsko - Česko (18.00) 
sobota 5. 4.: Dánsko - Poľsko (10.30), Česko - Slovensko (12.30) 
nedeľa 6. 4..: Slovensko - Dánsko (10.30), Česko - Poľsko (12.30) 


Nominácia hádzanárskej reprezentácie juniorov SR na kvalifikačný turnaj o postup na ME 2014: 
brankári: Matej Vernarský (Tatran Prešov), Michal Martin Konečný (HC Sporta Hlohovec) 
pivoti: Dominik Kalafut (Wilhelmshavener HV/Nem.), Marek Páleš (Tatran Prešov) 
krídelníci: Šimon Michniewicz, Richard Wilga, Ľuboš Šárpataky (všetci Tatran Prešov), Branislav Cigáň (HK Topoľčany) 
spojky: Samuel Orlovský (TV Kirchzell/Nem.), Matej Mikita (PLER KC Budapešť/Nem.), Lukáš Urban, Juraj Urban, Miloš Šárpataky (všetci Tatran Prešov), Lukáš Majbík (HC Sporta Hlohovec), Marek Korbel (ŠKP Bratislava), Marek Hlinka (HK Topoľčany) 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL