Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Slováci pre Srbov testom na kvalifikáciu MS proti Čechom


03.04.2014


Andrej Petro (pivot reprezentácie SR): "Pre každého z nás to bude dobrá skúsenosť a pre tých mladších aj veľká škola"


Po neúspešnom januárovom vyvrcholení I. fázy kvalifikácie mužov o MS 2015, z ktorej sa Slovensku nepodarilo dostať do júnového play-off, sa hádzanárska reprezentácia otestuje na medzinárodnej úrovni v závere tohto týždňa. V aprílovom asociačnom termíne reflektovali Slováci na ponuku Srbov odohrať dva medzištátne priateľské zápasy. Prvý sa uskutoční v piatok 4. 4. od 18.00 h v Zrenjanine a odvetný o deň neskôr - v sobotu 5. 4. s rovnakým začiatkom v Smedereve.


Do plánov trénera Zoltána Heistera výrazným spôsobom zasiahli zranenia. Na brankárskom poste chcel dať v príprave väčší priestor ďalším adeptom, preto vynechal z nominácie skúsenú oporu Richarda Štochla, ale v hráčsom kádri mu situáciu skomplikovali vynútené absencie. Zo zdravotných dôvodov sa mu postupne ospravedlnili pôvodne nominovaní Lukáš Gamrát, Martin Straňovský, Ľubomír Ďuriš i Csaba Szücs, a tak pred pondelkovým začiatkom zrazu dodatočne povolal Karola Zechmeistera, Dušana Baďuru a Martina Briatku. 


"Chceli sme nastúpiť prakticky v kompletnom zložení, keď však do toho prídu zranenia, tak s tým ťažko niečo narobíme. Šancu dostanú ďalší. Bude to na nich, aby zamakali a pokúsili sa nahradiť tých, čo nám chýbajú," uviedol kouč Z. Heister, ktorý pocestuje do Srbska so 16-členným kádrom. 


Po vyše deväťmesačnej pauze sa do národného tímu vrátil Andrej Petro, ktorý víta konfrontáciu so súperom tohto rangu: "Srbi majú svoju kvalitu, ich káder tvoria prevažne legionári z popredných európskych ligových súťaží. Pre každého z nás to bude dobrá skúsenosť a pre tých mladších aj veľká škola." 


Slováci ešte pred štvrtkovým odletom do Belehradu stihli okrem tréningov odohrať dva prípravné zápasy. V utorok boli v Bratislave súperom juniorskej reprezentácie v jej generálke pred kvalifikáciou ME hráčov do 20 rokov (29:25) a v stredu si zahrali v Topoľčanoch proti extraligovému tímu mužov tamojšieho HK (36:31). Ani v jednom z nich nenastúpil Radovan Pekár. Spojku 1. MHK Košice, ktorá avizovala určité problémy s lýtkom, si tréner SR šetril na súboje so Srbskom. 


Srbi sú vicemajstrami Európy z domáceho šampionátu spred dvoch rokov. Na ME 2012 štartovali aj Slováci a práve v záverečnom vystúpení v základnej skupine dokázali s nimi remizovať 21:21 a získať svoj premiérový bod v histórii kontinentálnych majstrovstiev. V slovenskom drese nastúpi šesť aktívnych pamätníkov a účastníkov (vrátane krídelníka Tomáša Urbana, ktorý 40 sekúnd pred koncom zariadil z pokutového hodu deľbu bodov) tohto výsledkovo nerozhodného stretnutia. 


Po neúspechu na ME 2014 v Dánsku, kde srbskí hádzanári skončili až trinásti, ohlásili nový začiatok. Tohtotýždňová konfrontácia so slovenskou reprezentáciou je súčasťou prípravy na júnový dvojzápas play-off fázy kvalifikácie MS 2015 proti Česku. Srbsko nominovalo 19-členný káder, ktorý však tiež postihli určité absencie (zranil sa Uroš Mitrovič, Srbi vyhoveli požiadavke Flensburgu-Handewitt, aby Draško Nenadič zostal v klube). 


"Je to príležitosť vyskúšať nové tváre. Pri hľadaní súpera sme nemali príliš na výber, ale sme radi, lebo Slováci sa herným štýlom podobajú na Čechov. Bude to dobrá previerka," poznamenal kormidelník "orlov" Vladan Matič, v ktorého tíme sú aj hviezdy ako brankár Darko Stanič z macedónskeho Metalurgu Skopje, či spojky Marko Vujin z tímu bundesligového šampióna THW Kiel a Momir Ilič z maďarského MKB Veszprém. 


Nominácia mužskej reprezentácie hádzanárov Slovenska na dva prípravné zápasy proti Srbsku (4. a 5. apríla): 
brankári: Teodor Paul (Grundfos Tatabánya KC/Maď.), Miloš Putera (TV Grosswallstadt/Nem.), Marián Žernovič (HC Sporta Hlohovec) 
pivoti: Andrej Petro (Tatran Prešov), Martin Slaninka (HK Topoľčany) 
krídla: Tomáš Urban (Tatran Prešov), Miroslav Volentics (ŠKP Bratislava), Martin Briatka (HK Topoľčany), Gabriel Minarovič (HC Štart Nové Zámky) 
spojky: Marek Mikéci (HSG Varel-Friesland/Nem.), Oliver Rábek (Tatran Prešov), Patrik Hruščák (HK Topoľčany), Radovan Pekár (1. MHK Košice), Tomáš Vallo (MŠK Považská Bystrica), Karol Zechmeister (ŠKP Bratislava), Dušan Baďura ml. (ŠKH Agrokarpaty Pezinok) 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL