Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Predčasná poľská radosť, na ME 20 idú Slováci


07.04.2014


Lukáš Urban s 25 gólmi jedným z najlepších strelcov kvalifikácie ME hádzanárov do 20 rokov


Z veľkého smútku obrovská radosť. Aj takto by sa dali opísať pocity, ktorými prešla v nedeľu juniorská hádzanárska reprezentácia Slovenska. Tá bezprostredne po skončení záverečného duelu pražského turnaja 2. skupiny kvalifikácie ME hráčov do 20 rokov sledovala poľských rovesníkov tešiacich sa z postupu na šampionát do Rakúska (24. 7. - 3. 8. 2014), ale ich radosť sa ukázala ako predčasná.


Poliaci sa totiž poriadne prepočítali. Mysleli si, že im akákoľvek jednogólová prehra s Čechmi stačí na vybojovanie si druhej postupovej miestenky popri suverénnych Dánoch. Hoci vo vzájomnom dueli zdolali Slovákov (31:24), pozabudli na jednu vec, že pri jednogólovej prehre s tímom ČR budú mať v tabuľke troch dvojbodových družstiev síce rovnaký rozdiel v skóre ako ich slovenskí konkurenti, ale ďalším kritériom je vyšší počet strelených gólov v bilancii zainteresovaných tímov. A ten mali pri skóre 59:53 lepší zverenci trénera Ivana Pompoša (Poliaci 51:45, pozn.). 
Poliaci mohli prehrať aj o gól, ale len za predpokladu, že by skórovali aspoň 28-krát. Táto nevedomosť ich stála účasť na ME, oficiálna stránka poľského zväzu premrhanie postupu charakteristicky nazvala ako "Katastrofa juniorov v Prahe". 

Rozhodujúci duel sa od začiatku vyvíjal podľa poľských predstáv, takmer v celom priebehu jednoznačne vyhrávali - najviac o sedem gólov (naposledy v 32. min 14:7). Ešte aj v 57. min viedli 20:19, Česi však vyrovnali a potom ich Michal Kasal z pokutového hodu poslal v čase 59:06 prvý a zároveň jedinýkrát do vedenia. V zostávajúcich sekundách sa skóre už nemenilo. 


Po skončení zápasu sa delegát Európskej hádzanárskej federácie ocitol v obkolesení zástupcov výprav. Telefonicky si priamo v centrále EHF overoval postupové kritériá. "Keď potom zahlásil: ´Dánsko prvé, Slovensko druhé´, boli sme veľmi šťastní," opísal Ivan Pompoš moment, keď sa v okamihu skleslá nálada v slovenskom tíme zmenila na gejzír radosti. 


Juniorom SR sa nevydaril piatkový vstup do turnaja, prehrali s poľskými rovesníkmi 24:31, potom im vyšlo sobotňajšie stretnutie proti Čechom (35:22) a na záver nestačili na dánskych favoritov (22:31). "Najlepší výkon sme podali proti domácim, to bol super zápas. Ani proti Poliakom sme nehrali zle, ale zlyhali sme v koncovke. Dáni, to už bola iná káva. Napokon sme mali veľké šťastie, ale to praje tomu, kto sa oň pokúša. My sme sa rok a pol snažili a úspech sa dostavil," zhodnotil účinkovanie na turnaji kormidelník SR počas veselej cesty domov, pričom v pozadí bolo počuť spev jeho zverencov. 


Z nich bol streleckým lídrom Lukáš Urban, ktorý v troch zápasoch dosiahol dovedna 25 gólov, čo predstavovalo takmer tretinu zo všetkých slovenských a zároveň ho zaradilo medzi elitu kanonierov kvalifikácie (najlepší bol Luxemburčan Yannick Bardina s 29 gólmi). Spojka prešovského Tatrana excelovala najmä v druhom vystúpení, keď v českej sieti skončilo štrnásť jeho pokusov. 

Z 2. kvalifikačnej skupiny si popri Slovensku miestenku na kontinentálny šampionát zabezpečilo bez zaváhania Dánsko. Na ďalších minulotýždňových turnajoch kvalifikácie ME si postup vybojovali Španielsko, Nórsko, Švajčiarsko, Maďarsko, Francúzsko, Bielorusko, Slovinsko, Estónsko, Izrael, Macedónsko a Srbsko. Istotu účasti na ME mali tri krajiny - Rakúsko ako usporiadateľ a Nemecko so Švédskom ako finalisti z ME 2012 hráčov do 18 rokov v Rakúsku. Z prvých piatich kvalifikačných skupín postúpili po dve najlepšie družstvá, z ďalších troch už len ich víťazi. Zaujímavosťou je, že v siedmich z dovedna ôsmich skupín zvíťazili domáce tímy. Výnimkou bola len tá s dejiskom v českej metropole, v ktorej účinkovali mladí Slováci. 


Konečné poradie na turnajoch kvalifikačných skupín (4. - 6. 4. 2014) o postup na ME v hádzanej hráčov do 20 rokov v Rakúsku (24. 7. - 3. 8. 2014): 
1. skupina (Oviedo-Asturias/Šp.): 1. Španielsko 6 bodov, 2. Nórsko 4, 3. Čierna Hora 2, 4. Gruzínsko 0 
2. skupina (Praha/ČR): 1. Dánsko 6 bodov, 2. Slovensko 2, 3. Poľsko 2, 4. Česko 2 
3. skupina (Pratteln/Švaj.): 1. Švajčiarsko 5, 2. Maďarsko 4, 3. Chorvátsko 3, 4. Litva 0 
4. skupina (Villeneuve Dascq/Fr.): 1. Francúzsko 6, 2. Bielorusko 3, 3. Rusko 3, 4. Ukrajina 0 
5. skupina (Slovenj Gradec/Slovin.): 1. Slovinsko 6, 2. Estónsko 4, 3. Fínsko 2, 4. Turecko 0 
6. skupina (Rehovot/Izr.): 1. Izrael 6, 2. Rumunsko 4, 3. Luxembursko 2, 4. Faerské ostrovy 0 
7. skupina (Skopje/Maced.): 1. Macedónsko 6, 2. Grécko 4, 3. Island 2, 4. Taliansko 0 
8. skupina (Vrnjačka Banja/Srb.): 1. Srbsko 5, 2. Portugalsko 4, 3. Holandsko 3, 4. Veľká Británia 0 

Na európsky šampionát postúpili prvé dva tímy z 1. - 5. skupiny, víťazi 6. - 8. skupiny. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL