Máj 2024
PUSŠPSN
5

W17 EHF Euro 2015

Prešovčania v Novom Sade o prvé medailové umiestnenie


11.04.2014


V Novom Sade v piatok a nedeľu Final Four SEHA GSS League aj s hádzanármi Tatrana Prešov


Hádzanári Tatrana Prešov sa ako suverénni víťazi základnej časti 3. ročníka nadnárodnej "SEHA /South East Handball Association/ Gazprom South Stream League" predstavia v závere týždňa na vyvrcholení súťaže, ktorá získava čoraz väčšie renomé.


Turnaj Final Four sa uskutoční od piatka do nedele v hale SPENS v srbskom Novom Sade, kam sa prebojovali štyri najlepšie tímy po dlhodobej časti - okrem Prešova aj chorvátsky obhajca lanského triumfu RK Croatia Osiguranje Záhreb, víťaz premiérového ročníka RK Vardar Skopje z Macedónska a bieloruský Meškov Brest. 


Pre Tatran je to druhá účasť na záverečnom turnaji. V roku 2012 v Záhrebe skončil po dvoch tesných prehrách štvrtý, vlani sa naň nekvalifikoval, keď obsadil konečné piate miesto. Tentoraz by úradujúci slovenský majster rád prenikol na medailové priečky. Istotu môže mať už v prípade úspechu v piatkovom semifinále, v ktorom od 20.30 h nastúpi proti Meškovu Brest. Nad bieloruským protivníkom vyhral v oboch tohtosezónnych dueloch (30:28 a 31:22). Druhú semifinálovú dvojicu tvoria tímy CO Záhreb a Vardar Skopje, pre ktoré je to repríza minuloročného finále. Sily si zmerajú v piatok od 18.00 h. 


"Napriek dvom víťazstvám zo základnej časti si nemyslím, že to bude jednoduchý zápas. Meškov má kvalitné družstvo s dobrými hráčmi a zaslúžene sa dostal medzi najlepšie kvarteto. Musíme sa zodpovedne pripraviť - fyzicky i mentálne," tvrdí tréner Šarišanov Peter Hatalčík. Jeho zverenci absolvovali v stredu víťaznú generálku na pôde HC Sporta Hlohovec, svojho najväčšieho slovenského rivala s prehľadom zdolali 31:25. 


Aj pre Meškov je to druhý štart vo Final Four, minulý ročník zavŕšil v Skopje štvrtou pozíciou. Po bankrote Dinama Minsk pribudlo do jeho kádra niekoľko hráčov z tohto klubu, čiže sila Brestu oproti septembrovej, resp. novembrovej konfrontácii s Prešovom ešte vzrástla. "Čaká nás náročný súper s vysokými ambíciami, preto sa musíme veľmi dobre pripraviť, počas duelu byť koncentrovaní a plniť trénerove pokyny. Reálny pohľad mi navráva, že aj postup do finále by bol naším veľkým úspechom," uviedol skúsený krídelník Radoslav Antl, podľa ktorého môže každý z účastníkov triumfovať, najväčšie šance dáva Vardaru. 


Po zdravotných problémoch sa do bránky Tatrana vracia Svetislav Verkič. "Ja osobne som si prial Brest za semifinálového súpera. Radi hráme proti Meškovu a verím, že cez bieloruského zástupcu postúpime do finále. Myslím si, že v aktuálnej sezóne môžeme dosiahnuť na celkové víťazstvo v SEHA. Hráčom Vardaru sa to podarilo v Záhrebe, Záhrebčanom v Skopje a teraz je rad na nás. Ukázali sme, že môžeme hrať proti každému súperovi bez ohľadu na jeho meno a kvalitu. Rozhodujúce budú drobnosti, aktuálna forma v deň zápasu a motivácia," poznamenal srbský gólman Verkič, ktorý sa vracia na miesta, kde začínal s hádzanou: "Je pre mňa veľkou motiváciou hrať v domácom prostredí pred svojimi fanúšikmi." 

Záhreb a Vardar si pripíšu na konto tretiu účasť, macedónsky klub je v doterajšej krátkej histórii SEHA League najúspešnejším tímom, keď v oboch predchádzajúcich ročníkoch si zahral vo finále. Tatran dokázal v priebehu sezóny zdolať aj oboch týchto potenciálnych súperov. S Croatiou Osiguranje uhral výsledky 34:42 a 31:28, s Vardarom Skopje 37:34 a 27:29. Prvýkrát chýba medzi elitným kvartetom ďalší skopjanský klub Metalurg. 


Po sobotňajšom dni voľna prídu v nedeľu na rad súboje o konečné umiestnenie, najskôr sa od 16.00 h bude hrať o 3. priečku a od 18.30 h je naplánované finále. 


Program turnaja Final Four SEHA GSS League v srbskom Novom Sade (11. - 13. 4. 2014): 
piatok 11. 4.: 
semifinále: 18.00 h RK Croatia Osiguranje Záhreb (Chor.) - RK Vardar Skopje (Maced.), 20.30 h Tatran Prešov (SR) - Meškov Brest (Biel.) 
nedeľa 13. 4.: 
zápas o 3. miesto: 16.00 h zdolaní semifinalisti, finále: 18.30 h vítazi semifinále 


Prehľad víťazov turnajov Final Four v predchádzajúcich ročníkoch SEHA League: 
2012 (Záhreb) Vardar Pro Skopje (Maced.) 
2013 (Skopje) RK Croatia Osiguranje Záhreb (Chor.) 
2014 (Nový Sad) ??? 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL