Apr 2024
PUSŠPSN
18

W17 EHF Euro 2015

Tajnostkár Heister neprezradil svoje želanie pred žrebom


11.04.2014


Vo Varšave sa rozhodne o súperoch hádzanárov SR v kvalifikácii ME 2016


Na varšavské centrum Poľského olympijského výboru sa v piatok 11. apríla sústredí pozornosť hádzanárskej komunity, keďže od 11.30 h v ňom vyžrebujú II. fázu kvalifikácie hádzanárov o postup na majstrovstvá Európy 2016 v Poľsku (17. - 31. januára 2016).


V osudí bude aj Slovensko, ktorého reprezentanti sa pokúsia vybojovať svoju štvrtú účasť na kontinentálnom šampionáte v histórii. Slovákov zaradili pred žrebovaním podľa renkingu mužských národných tímov do tretieho koša. Cesta na ME vedie cez preskočenie družstva z prvých dvoch košov, ale podceňovať sa nedajú ani súperi vo výkonnostne najslabšom štvrtom koši, v ktorom sú tiež viacerí nepríjemní protivníci. 


Kouč SR Zoltán Heister má jasno ohľadom svojho želaného zloženia skupiny, ale pred žrebom nechcel byť v tejto súvislosti konkrétny. "Mám vytypovaných súperov, ktorých by som si prial, ale teraz ich neprezradím. Musíte počkať do piatka, potom poviem, či mi želanie vyšlo alebo nie," zareagoval Heister a na otázku, či by bral z prvého koša Srbov, s ktorými sa jeho zverenci uplynulý týždeň dvakrát stretli (20:28 a 21:34), sa len usmial a zopakoval: "Počkajte do zajtra." 


Slováci sa určite nestretnú s Rakúšanmi, Čechmi, Čiernohorcami, Litovčanmi, Portugalčanmi a Holanďanmi, s ktorými spoločne tvoria tretí kôš. V elitnom koši sú Dánsko, Španielsko, Chorvátsko, obhajca prvenstva Francúzsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko, z druhého budú žrebovať Island, Nemecko, Macedónsko, Rusko, Švédsko, Bielorusko, Nórsko a vo štvrtom koši sa nachádzajú Bosna a Hercegovina, Izrael, Lotyšsko, Švajčiarsko, Ukrajina, Turecko, Fínsko. 

O postup na európsky šampionát sa počas dvoch kvalifikačných fáz uchádzalo 38 krajín. Po prvej fáze a následnom play-off, z ktorého postúpilo trio Bosna a Hercegovina, Fínsko a Švajčiarsko, ich zostalo 29. Poliaci majú ako organizátori zabezpečenú priamu účasť. Slováci sú zaradení do II. fázy, ktorá sa bude hrať od októbra 2014 do júna 2015 v siedmich štvorčlenných kvalifikačných skupinách (každý s každým doma - vonku). Po odohratí šiestich duelov v jednotlivých skupinách II. fázy postúpia z každej prví dvaja, zostávajúcu pätnástu miestenku na ME 2016 získa najlepší tím z tretích priečok, pričom do úvahy sa budú brať len výsledky proti dvom postupujúcim súperom v skupine. Zápasy v jednotlivých skupinách II. fázy kvalifikácie ME 2016 sa začnú 29. októbra 2014. 

XII. ME v hádzanej mužov v Poľsku (17. - 31. 1. 2016): 

Priama účasť: Poľsko (organizátor) 

Rozdelenie tímov do výkonnostných košov pred žrebom II. fázy kvalifikácie ME 2016 v Poľsku: 
1. kôš (7 tímov): Dánsko, Španielsko, Chorvátsko, Francúzsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko 
2. kôš (7): Island, Nemecko, Macedónsko, Rusko, Švédsko, Bielorusko, Nórsko 
3. kôš (7): Rakúsko, Česko, Čierna Hora, Slovensko, Litva, Portugalsko, Holandsko 
4. kôš (7): Bosna a Hercegovina, Izrael, Lotyšsko, Švajčiarsko, Ukrajina, Turecko, Fínsko 

Systém žrebovania: 
I. krok: družstvá zo 4. koša vyžrebujú do jednotlivých skupín 
II. krok: družstvá z 3. koša vyžrebujú do jednotlivých skupín 
III. krok: družstvá z 2. koša vyžrebujú do jednotlivých skupín 
IV. krok: družstvá z 1. koša vyžrebujú do jednotlivých skupín 

Hracie termíny: 
1. kolo: október / november 2014 
2. kolo: október / november 2014 
3. kolo: apríl 2015 
4. kolo: apríl 2015 
5. kolo: jún 2015 
6. kolo: jún 2015 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL