Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Slováci o ME 2016 proti Slovincom, Švédom, Lotyšom


11.04.2014


Žreb kvalifikácie hádzanárov na ME 2016 v Poľsku - 3. skupina: Slovinsko, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko


Hádzanárska reprezentácia mužov Slovenska bude o postup na majstrovstvá Európy 2016 v Poľsku (15. - 31. januára 2016) bojovať s tímami Slovinska, Švédska a Lotyšska. O zaradení zverencov trénera Zoltána Heistera do 3. skupiny rozhodol chorvátsky krídelník Ivan Čupič, v ktorého rukách počas piatkového predpoludňajšieho žrebu II. fázy kvalifikácie sa vo varšavskom centre Poľského olympijského výboru ocitli tímy z tretieho výkonnostného koša. 


"Moje dojmy zo zloženia skupiny sú celkom pozitívne. Mohlo to pre nás dopadnúť aj lepšie, ale, samozrejme, tiež oveľa horšie. Slovinci boli mojím želaním z prvého koša, z druhého som chcel najviac Bielorusov, ale dostali sme Švédov, ktorých sme už dokázali zdolať. Lotyšov nemôžeme podceniť, sú tiež hrateľným protivníkom. Pokúsime sa pobiť o postup, po žrebe nie som pesimistom. Naopak, družstvu verím a urobíme maximum pre vybojovanie účasti na ME," uviedol kouč SR Zoltán Heister. 


Hádzanári Slovenska sa pokúsia o svoju štvrtú účasť na kontinentálnom šampionáte v histórii. Na Slovincov majú príjemné spomienky z play-off kvalifikácie MS 2009, keď ich vyradili po remíze 33:33 v Celje a výhre 30:29 v Leviciach. So Švédmi sa stretli v úspešnej kvalifikácii ME 2012, pričom nad nimi dokázali v Bratislave zvíťaziť 23:21. V štokholmskej odvete ťahali za kratší koniec 21:26. S lotyšskými hráčmi majú najčerstvejšiu skúsenosť z kvalifikačných bojov o účasť na ME 2014, keď im najskôr v Dobele podľahli 24:28 a potom ich zdolali v Považskej Bystrici 27:25. 


Rovnaké želanie ako kormidelník mal aj generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Martin Simonides. "Budem sa opakovať, ale nájsť v Európe ľahkého súpera je prakticky už nemožné. Slovincov som si prial, ale dúfal som, že z druhého koša by sa nám mohli ujsť Bielorusi, čo sa už nesplnilo. Švédov poznáme a v Bratislave sme si s nimi poradili. Lotyši sa každým dňom zlepšujú, o čom sme sa mohli presvedčiť už na vlastnej koži. Ak však chceme postúpiť, musíme s nimi získať štyri body. Neviem, či môžeme hovoriť o spokojnosti, ale aj keď to nebude jednoduché, dá sa z tejto skupiny, ktorá nie je najťažšia, kvalifikovať na šampionát. Dopredu neskladáme zbrane a popasujeme sa o miestenku na ME tak, ako sa len bude dať," poznamenal priamo z Varšavy M. Simonides. 


Z hráčskeho kolektívu pridal svoj názor na piatkové vyžrebovanie brankár Teodor Paul. "Určite to nie je najľahšia, ale ani najťažšia skupina. Myslím si, že sme dostali tak stredne náročné zloženie, ale určite hrateľné. Z môjho pohľadu tam vidím šance na postup, čo je super. S každým zo súperov sme sa už stretli a s každým sme vyhrali i prehrali. Všetko bude v našich rukách a určite to bude veľmi tesné. Už teraz sa na zápasy kvalifikácie veľmi teším," tvrdí brankár maďarského klubu grundfos Tatabánya KC. 


O postup na európsky šampionát sa počas dvoch kvalifikačných fáz uchádzalo 38 krajín. Po prvej fáze a následnom play-off, z ktorého postúpilo trio Bosna a Hercegovina, Fínsko a Švajčiarsko, ich zostalo 29. Poliaci majú ako organizátori zabezpečenú priamu účasť. Slováci sú zaradení do II. fázy, ktorá sa bude hrať od októbra 2014 do júna 2015 v siedmich štvorčlenných kvalifikačných skupinách (každý s každým doma - vonku). Po odohratí šiestich duelov v jednotlivých skupinách II. fázy postúpia z každej prví dvaja, zostávajúcu pätnástu miestenku na ME 2016 získa najlepší tím z tretích priečok, pričom do úvahy sa budú brať len výsledky proti dvom postupujúcim súperom v skupine. Zápasy v jednotlivých skupinách II. fázy kvalifikácie ME 2016 sa začnú 29. októbra 2014. 



XII. ME v hádzanej mužov v Poľsku (15. - 31. 1. 2016): 

Priama účasť: Poľsko (organizátor) 

II. fáza kvalifikácie (na ME postúpia prví dvaja z každej skupiny a najlepší tím z 3. priečok): 
1. skupina: Chorvátsko, Nórsko, Holandsko, Turecko 
2. skupina: Dánsko, Bielorusko, Litva, Bosna a Hercegovina 
3. skupina: Slovinsko, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko 
4. skupina: Srbsko, Island, Čierna Hora, Izrael 
5. skupina: Maďarsko, Rusko, Portugalsko, Ukrajina 
6. skupina: Francúzsko, Macedónsko, Česko, Švajčiarsko 
7. skupina: Španielsko, Nemecko, Rakúsko, Fínsko 


Hracie termíny: 
1. kolo: október / november 2014 
2. kolo: október / november 2014 
3. kolo: apríl 2015 
4. kolo: apríl 2015 
5. kolo: jún 2015 
6. kolo: jún 2015 



Fotogaléria




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL