Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Onedlho majster už piatich krajín zostane v Motore Záporožie aj v ďalšej sezóne


16.04.2014


Richard Štochl: "Operácia bola podmienkou nového kontraktu"


Richard Štochl v sobotu 12. apríla odchytal svoje posledné stretnutie v sezóne 2013/2014. Najbližšie sa do bránky v súťažnom zápase postaví až v nadchádzajúcom ročníku. Tridsaťosemročného gólmana GK Motor Záporožie od jesene minulého roka trápili bolesti zraneného zápästia z kvalifikačného turnaja Ligy majstrov, preto sa po dohode s lekármi i predstaviteľmi ukrajinského klubu podrobil v Kyjeve chirurgickému zákroku. Najlepší slovenský hádzanár uplynulých dvoch dekád ešte predtým vyriešil otázku svojho pôsobiska. Ako? Aj to sa okrem iného dozviete v nasledujúcom rozhovore s vynikajúcim brankárom a dlhoročnou oporou reprezentácie SR.

 

V sobotu ste ešte čelili strelcom ZTR Záporožie, potom nabrali udalosti rýchly spád.

- V pondelok som v kyjevskej nemocnici absolvoval predoperačné vyšetrenia a v utorok operáciu, ktorá podľa slov lekárov dopadla dobre.

 

Znamená to, že sezóna sa pre vás definitívne predčasne skončila?

- Áno, už mám po sezóne. Rekonvalescencia potrvá dva mesiace.

 

Zranili ste sa ešte na prelome augusta a septembra. Bol chirurgický zákrok nevyhnutný?

- Ruka ma naďalej bolela. Išiel som na konzultáciu k lekárom v Kyjeve a tí boli jednoznačne za operáciu hneď, keď budem môcť. Teraz nastala tá chvíľa, keďže sme mali s predstaviteľmi klubu dohodu, že odchytám Ligu majstrov a následne ešte duel proti ZTR Záporožie, ktorý bol pre nás veľmi dôležitý.

 

V ukrajinskej lige ste na čele tabuľky so 16 víťazstvami na konte. Dotiahnu vaši spoluhráči ťaženie za majstrovskou obhajobou do úspešného konca?

- Titul máme už viac-menej istý tak na 95 percent. Ak v stredu moji spoluhráči zdolajú záporožský tím ZNTU, budeme mať tri kolá pred koncom dlhodobej časti na líderskej pozícii už osembodový náskok pred druhým Portovikom. V prípade, že po záverečnom 20. kole nebude rozdiel medzi nami menší ako trojbodový, finále play-off sa nebude hrať a titul bude definitívne náš.

 

Ako hodnotíte váš prvý rok pôsobenia v drese Motora Záporožie?

- Som veľmi spokojný, splnili sme všetky ciele. Postúpili sme do Ligy majstrov, v nej sme sa prebojovali zo základnej skupiny do osemfinále, čo už bolo nad plán. Keď sa nič nestane a spoluhráči zvládnu zvyšok ligovej sezóny, tak budeme aj majstri. Aj preto môžem vyjadriť absolútnu spokojnosť.

 

S klubom ste mali zmluvu do konca tejto sezóny, ako to vyzerá ohľadom vašej budúcnosti?

- Tá je už vyriešená. Dohodli sme sa na spolupráci na ďalší rok. Operácia zápästia bola podmienkou predĺženia kontraktu. V klube chcú, aby som sa dal teraz zdravotne do poriadku a od novej sezóny bol opäť pripravený.

 

Reprezentácia SR nepostúpila do play-off o účasť na MS 2015 v Katare. Nedávno jej však už vyžrebovali súperov v kvalifikácii o postup na ME 2016 v Poľsku. Čo hovoríte na konkurenciu Slovinska, Švédska a Lotyšska?

- Je to náročná skupina, ale nie taká, z ktorej by sa nedalo postúpiť. Ťažko sa dá nájsť ľahkých súperov. Švédi majú kvalitu, Slovinci išli v uplynulom období výkonnostne hore a takisto aj Lotyši, o čom sme sa mohli nedávno sami presvedčiť, keď sme s nimi z troch ostatných duelov dva prehrali.

 

Neistá situácia na Ukrajine vyvoláva znepokojenie v celom svete. Pociťujete obavy aj vy osobne?

- Je to napäté, ale, chvalabohu, nás sa to zatiaľ bezprostredne netýka. Život beží normálne ďalej, v mojom okolí som zachytil len menšie demonštrácie.

 

Chytať v tejto sezóne už nebudete. Zostávate na Ukrajine a budete sledovať počínanie svojich spoluhráčov, alebo zamierite skôr domov?

- Ešte neviem. Najskôr sa musím vrátiť z nemocnice do Záporožia. Sadru budem mať tri - štyri týždne, s ňou na ruke sa nedá toho veľa robiť. Uvidíme, čo povedia v klube.




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL