Apr 2024
PUSŠPSN
24

W17 EHF Euro 2015

V Barce veľké sklamanie, tréner zobral neúspech na seba


02.06.2014


Martin Straňovský o vyradení FC Barcelona v semifinále Ligy majstrov hádzanárov: "Nerozumiem tomu obratu vo vývoji, je to pre mňa nepochopiteľné a stále tomu neverím"


Túžba hádzanárov FC Barcelona vyhrať v sezóne 2013/2014 všetky trofeje zostala nenaplnená. Deviaty triumf v Lige majstrov sa minimálne na rok odkladá. Rozhodlo o tom sobotňajšie nečakané vyradenie v semifinále turnaja Final Four v Kolíne s SG Flensburg-Handewitt. Katalánci prešustrovali v záverečnej osemminútovke riadneho hracieho času šesťgólové a v predĺžení dvojgólové vedenie. Zápas sa po 70 minútach skončil nerozhodne 36:36, ale v následnom rozstrele uspel v pomere 5:3 bundesligista.


"Tréner v šatni povedal, že berie na seba vinu a zodpovednosť za to, že sme nepostúpili do finále," povedal na úvod rozhovoru Martin Straňovský, ktorého Xavier Pascual poslal na palubovku v závere riadneho hracieho času. Jeho meno potom nefigurovalo ani medzi piatimi určenými exekútormi "sedmičiek" španielskeho majstra v rozstrele. 


"Nedostal som sa veľmi k lopte, behal som len hore - dole, gól do našej siete cezo mňa nepadol. Zahodili sme štyri šance, k tomu nepresné prihrávky, oni sa chytili a dostali sa do eufórie. Osem minút nie je tak málo času, aby sa nedalo otočiť. Nerozumiem tomu obratu vo vývoji, je to pre mňa nepochopiteľné a stále tomu neverím. Asi sme si mysleli, že už to máme vyhraté. Tréner nás upokojoval, ale mali sme hrať to isté čo dovtedy. Flensburg vysunul obranu a nás tým akoby zaskočil. Aj v predĺžení sme viedli o dva góly, za súpera už v tom čase hrali mladí chalani, ktorí to potom úspešne zvládli aj pri sedmičkovom rozstrele. Podali vynikajúci výkon, my sme však vtedy mali byť už dávno vo finále," pokračoval 28-ročný ľavý krídelník, ktorému nevyšiel ani druhý pokus počas barcelonského pôsobenia, aby sa stal štvrtým Slovákom s víťazstvom v najprestížnejšej európskej pohárovej súťaži mužských klubov. 


Novozámocký odchovanec sa na chvíľu dostal na palubovku v semifinále, v dueli o 3. miesto, v ktorom "Barca" v nedeľu tesne zdolala maďarský MKB-MVM Veszprém KC 26:25, už príležitosť nedostal. "Sedel som tam ako v divadle," smutne skonštatoval a dodal: "Nad Veszprémom sme museli vyhrať. Pre nás to bolo dôležité, aby sme nevyzerali ako hlupáci. Je to však len slabá náplasť, lebo naše sklamanie je veľmi veľké." 


Barcelona v aktuálnej sezóne získala päť trofejí, keď zvíťazila na IHF Super Globe (MS mužských klubov), v Superpohári, Ligovom pohári, v predstihu si zaistila majstrovský titul (s plným počtom bodov) a triumfovala aj v španielskom Kráľovskom pohári. Šiesta, zrejme tá najcennejšia, jej do zbierky nepribudla. Navyše, finále Katalánskeho superpohára, do ktorého postúpila ešte v úvode sezóny, sa zatiaľ neuskutočnilo. Zverenci trénera Xaviera Pascuala nenapodobnili svojich predchodcov v barcelonskom družstve zo sezóny 1999/2000, ktoré získalo sedem titulov. 


Martina Straňovského čakajú v najbližšom čase dovolenkové chvíle s najbližšími a potom po príchode domov na Slovensko už prípravy na letný "prestup" do stavu manželského. 


"Zlatú loptu" pre najlepšieho kanoniera Ligy majstrov 2013/2014 si odniesol Srb v službách maďarského MKB-MVM Veszprém Momir Ilič. Tridsaťdvaročná spojka dosiahla dovedna 103 gólov. Cena pre najužitočnejšieho hráča turnaja Final Four patrí za výkony v LANXESS aréne strednej spojke Aronovi Pálmarssonovi z THW Kiel. Dvadsaťtriročný Islanďan bol v oboch dueloch v Kolíne najlepším strelcom svojho tímu, ktorý vo finále podľahol Flensburgu-Handewitt 28:30. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL