Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

Slovensko má svojho prvého delegáta v plážovej hádzanej


05.06.2014



Po absolvovaní kurzu organizovanom Európskou hádzanárskou federáciou v Grécku sa ním stal medzinárodný sekretár Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Ivan Sabovik. Na vrcholných podujatiach na "piesku" sa odteraz nebudú objavovať už len slovenskí arbitri.



Prečo ste sa rozhodli zúčastniť na kurze pre delegátov plážovej hádzanej?
- Videl som to ako skvelú možnosť získať viac skúseností v plážovej hádzanej. Vymeniť si informácie s ľuďmi z celej Európy, predovšetkým z krajín, v ktorých plážová hádzaná funguje už niekoľko rokov. Získané skúsenosti následne zúročiť pri práci s plážovou hádzanou na Slovensku.


Koľko účastníkov kurzu sa zišlo v Solúne ?

- Na kurze delegátov nás bolo 10 z 9 krajín. Okrem mňa tam boli kandidáti z Nórska, Švajčiarska, Španielska, Talianska, Srbska, Chorvátska, Poľska a dve ženy z Holandska. Súčasne s kurzom pre delegátov sa konali aj kurzy pre rozhodcov a trénerov. Spolu tam bolo približne 40 ľudí.


Aké sú teraz vaše ambície v plážovej hádzanej?
- Úspešné zvládnutie kurzu pre mňa znamená získanie väčšieho rozhľadu o plážovej hádzanej v Európe, informácií a skúseností, ktorými sa budem snažiť pomôcť plážovej hádzanej na Slovensku. Keďže som bol nasadený v rámci finálového turnaja EBC na semifinálový zápas mužov a následne na duel o bronzové medaily v kategórii žien, verím, že to malo svoje opodstatnenie a EHF so mnou bude počítať aj pri ďalších turnajoch v budúcnosti.

 


Už vás delegovali aj na ďalšie podujatia?
- Keďže sa kurz konal len nedávno, tak oficiálne ešte neboli zverejnené informácie o ďalších nomináciách, ale mám indície, že by som mal byť nasadený na jeden z veľkých turnajov, ktoré sa budú konať v júli."



Plánujete sa zúčastniť na podujatiach v plážovej hádzanej na Slovensku?
- Áno, s blížiacim sa letom a začiatkom plážovej hádzanárskej sezóny určite plánujem byť na niektorých turnajoch na Slovensku. Vo funkcii EHF observer, ktorú zastávam druhý rok, budem určite na turnaji Senec Beach Handball 2014 koncom júna a tiež na turnaji BH Zoška v júli. Okrem týchto oficiálnych turnajov, ktoré spadajú do European Beach Handball Tour, sa plánujem zúčastniť aj na podujatí na Zemplínskej Šírave a v neposlednom rade na majstrovstvách SR, ktoré budú v Prešove resp. v Čunove. 



Ste prvý slovenský delegát v tejto letnej podobe hádzanej. Odporučili 
by ste tento kurz aj ďalším ľudom, ktorí by mali záujem pôsobiť v 
tomto športovom odvetví?

- O tom, že som prvý, som sa dozvedel až na konci kurzu, keď si zo mňa ostatní kolegovia uťahovali. Každopádne to bola výborná skúsenosť a určite by som to odporučil každému, kto sa na to cíti a je pripravený rozšíriť si svoj obzor v plážovej hádzanej, spoznať nových ľudí a vymeniť si rôzne skúsenosti.



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL