Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Slovenky nezabúdajú ani na mentálnu prípravu a večerníčky


09.06.2014


Dušan Poloz (tréner hádzanárok SR): "Mentálny kouč hovoril hráčkam, že ak bude Slovensko chýbať na ME o ďalší rok dlhšie, nič sa nestane, ale v prípade, že sa im podarí dotiahnuť kvalifikačné úsilie do úspešného konca, môžu sa zapísať do histórie a po dva


Hádzanárky Slovenska začali v nedeľu záverečnú prípravu na tohtotýdňové dva zostávajúce zápasy kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2014 v Chorvátsku a Maďarsku. V Šoporni sa hlavnému trénerovi Dušanovi Polozovi hlásil kompletný káder, do ktorého sa po splnení študijných povinností vrátila aj brankárka Lucia Gubiková. Na zraze nechýbala ani pivotka Dominika Horňáková, ktorá si v minulotýždňovom prípravnom zápase vo Viedni s Maďarskom (15:37) zranila koleno a nedohrala ho. "Pre istotu sme ju poslali na vyšetrenie magnetickou rezoznanciou, ktoré, našťastie, neukázalo žiadny problém. Niektoré hráčky majú drobné boľačky. Našou úlohou je ich teraz naladiť tak, aby boli na stredu maximálne pripravené," uviedol Poloz na pondelkovom stretnutí s médiami.


K úspešnému zvládnutiu posledného kroku k postupu na kontinentálny šampionát má slovenským hádzanárkam pomôcť aj mentálna príprava. V nedeľu absolvovali stretnutie s mentálnym koučom Marianom Jelínkom. "Zdôrazňoval hráčkam, že ak bude Slovensko chýbať na ME o ďalší rok dlhšie, nič sa nestane, ale v prípade, že sa im podarí dotiahnuť kvalifikačné úsilie do úspešného konca, môžu sa zapísať do histórie a po dvadsiatich rokoch vybojovať postup na šampionát, čo by si zaslúžili," prezradil kouč SR. Nebola to prvá skúsenosť a v spolupráci chcú pokračovať. "Už na prvom sústredení v Považskej Bystrici sme mali mentálneho kouča a potom sme odohrali dosiaľ najvydarenejší duel proti Nórkam. V najbližších dňoch máme pre hráčky pripravené motivačné videá, ktoré im budeme púšťať ako večerníčky," poznamenal D. Poloz. 


Slovenkám sa generálka na kvalifikáciu nevydarila výsledkovo ani herne. "Tréner nám ešte pri autobuse po zápase prehovoril do duše. Ja som dievčatám povedala, aby sme sa zo zlého v tom dueli poučili a potom ho už hodili za hlavu, lebo streda je pre nás dôležitá," odpovedala kapitánka tímu Lucia Súkenníková na otázku, či si už štvrtkový nezdar medzi sebou vydiskutovali. 


Tetyana Trehubová pribudla do národného tímu len nedávno po udelení slovenského občianstva. Ľavoruká hráčka je využiteľná na pozícii pravého krídla alebo spojky. "Medzi klubom a reprezentáciou nie je veľký rozdiel, z hľadiska hernej stránky je to len otázka detailov. Nemám problém ani s jedným postom, pre mňa to nie je podstatné. Budem hrať tam, kde ma tréner postaví," skonštatovala Trehubová, ktorú čaká premiéra v drese SR v súťažnom zápase a aj s hymnou: "S mojím hlasom to nie je na spevácku kariéru. Slovenskú hymnu poznám zo zápasov WHIL, už viem aj slová, takže som v tomto smere pripravená," dodala dobre naladená rodáčka z Užhorodu. 


Slovenské hádzanárky absolvujú v utorok predpoludním aj autogramiádu na Základnej škole Jána Hollého v Šali. 


S atmosférou v Mestskej športovej hale v Šali majú reprezentantky SR pozitívnu skúsenosť z jesene 2013, keď zdolali v dôležitom kvalifikačnom dueli Islanďanky. "Zatiaľ sa predali približne tri štvrtiny vstupeniek. Veríme, že hala bude opäť plná. Šalianske publikum je momentálne najlepšie, o čom sme sa mohli presvedčiť proti Islandu či v domácich zápasoch hádzanárok Dusla. Miestny fanklub pripravuje pre dievčatá prekvapenie. Pre divákov budú navyše prichystané biele tričká s nápisom Slovak Handball Team a budú ladiť s našimi hráčkami na palubovke, ktoré by mali nastúpiť tiež v bielych dresoch," informoval generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Martin Simonides, ktorý sa nevyhol ani odpovedi o prípadných prémiách za postup: "Dievčatá vedia, o čo hrajú, majú to zakotvené vo svojich zmluvách. Nie sú to horibilné sumy, ale slušné čiastky. Nemyslím si však, že pre nich bude toto hlavnou motiváciou. Som presvedčený, že budú bojovať za seba i všetkých hádzanárskych priaznivcov na Slovensku."


Stredajší zápas proti Francúzsku i nedeľňajší proti Islandu odvysiela v priamom prenose športový televízny kanál Sport 1. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL