Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

V Šali proti Francúzkam šanca ukončiť 20-ročné čakanie na ME


10.06.2014


Podľa kouča hádzanárok Slovenska Dušana Poloza to raz proti Francúzkam môže vyjsť: "Prečo nie práve teraz?"


V hádzanárskej kvalifikácii žien o postup na majstrovstvá Európy 2014 v Maďarsku a Chorvátsku sa tento týždeň rozhodne o zostávajúcich účastníkoch šampionátu. Do tuhého ide aj v 2. skupine, v ktorej účinkujú slovenské hádzanárky. Jednu z dvoch miesteniek si v nej už v predstihu zaistili favorizované Francúzky, o druhú bojujú Slovenky s Islanďankami. Zverenky trénera Dušana Poloza majú všetko vo vlastných rukách. Keďže dve kolá pred koncom kvalifikačných bojov sú v tabuľke pred svojimi konkurentkami so štvorbodovým náskokom, na definitívu potrebujú získať bod.


O postupe môžu rozhodnúť hádzanárky SR už v stredu 11. júna, keď od 18.00 h hostia v Mestskej športovej hale v Šali (rozhodujú Chorváti Jurinovič a Mrvica) hráčky Francúzka. "My nemusíme, ale chceme. Ideme vyhrať - tak ako do každého zápasu - a nepozeráme sa na to, že nám chýba jeden bod," vyhlásila kapitánka slovenského tímu Lucia Súkenníková. 


Francúzsky výber už má istú účasť na ME a takmer aj prvenstvo v skupine, ale širšia nominácia nenasvedčuje, že by prišiel na Slovensko len na výlet. "Podľa mien v delegačnom liste pricestuje Francúzsko bez nebezpečnej ľavej spojky Mariamy Signatéovej, ale inak v plnej sile. Čo bude na súpera platiť, ťažko vopred povedať, lebo každý duel má svoj dej a históriu. Ak však Francúzky udržíme na uzde, aby nám nedávali góly z prvej a dlhej vlny, teda budeme sa stíhať vracať do obrany, môžeme pomýšľať na úspech. Práve toto môže byť veľmi dôležitý aspekt. Ak v tomto prepadneme, tak to bude komplikovanejšie," uviedol Poloz na adresu družstva, ktorému jeho zverenky v októbri 2013 podľahli v kvalifikácii v Rouene 18:25.


Ani v prípade stredajšieho nezdaru s vicemajsterkami sveta z roku 2011 sa nerozplynú slovenské nádeje na ukončenie dvadsaťročného čakania na účasť na ME. Šanca na reparát je aj v nedeľu 15. 6. na Islande: "My zatiaľ nepremýšľame o Islanďankách, maximálne sa sústredíme na najbližšieho súpera. Keď to klapne, tak na Island obrazne povedané ani nemusíme ísť. Uvedomujeme si, že Francúzsko sa nedá zdolávať, ale môžeme nad ním vyhrať jeden z niekoľkých zápasov. Prečo nie práve teraz? Urobíme všetko, aby to vyšlo. Snažíme sa dievčatá aj mentálne naladiť a pripraviť tak, aby v dôležitých dueloch vydali zo seba všetko. Nie vždy to dopadne podľa predstáv, to sa stáva. Je to šport a súper môže byť lepší, ale dôležité je, aby sme si povedali, že sme dali do toho maximum," poznamenal kormidelník SR, ktorému už v priebehu sezóny vypadla z kádra dlhodobo zranená ľavoruká univerzálka Lýdia Jakubisová a v jej závere aj spojka Marianna Rebičová. "Mery Rebičová je komplexná hráčka, musíme ju nahradiť nielen v útoku, kde jej úlohu prevezme Katka Dubajová, ktorá má strelecký potenciál, ale aj v obrane, kde to bude rozložené na viacero dievčat." 


Okrem zápasu Slovensko - Francúzsko sa v 2. kvalifikačnej skupine bude hrať v stredu aj duel Fínsko - Island (18.00 h SELČ). V prípade zaváhania Islanďaniek v Karjaa by sa Slovenky mohli tešiť z postupu aj pri prehre s Francúzkami. Na to sa však Poloz a spol. nespoliehajú, radšej by si chceli vychutnať postupovú radosť po vlastnom úspešnom výsledku pred vďačným publikom v Šali. 


Slovensko si v stredu vybojuje postup na ME 2014, ak: 
- zvíťazí alebo remizuje s Francúzskom 
- prehrá s Francúzskom a Island nevyhrá vo Fínsku 


Nominácia Slovenska: 
brankárky: Žaneta Tóthová (Stella Saint-Maur/Fr.), Lucia Gubiková (Iuventa Michalovce), Simona Súlovská (HK Slávia Partizánske) 
pivotky: Andrea Czanik (DJK/MJC Trier/Nem.), Dominika Horňáková (Iuventa Michalovce), Eva Minárčiková (DHC Sokol Poruba/ČR) 
krídelníčky: Terézia Szöllösiová (Iuventa Michalovce), Lucia Súkenníková, Réka Bíziková (obe HK Slovan Duslo Šaľa), Selma Blažeková (HK Slávia Partizánske) 
spojky: Katarína Dubajová (MKS Olimpia-Beskid Nowy Sacz/Poľ.), Martina Školková (Cercle Dijon Bourgogne/Fr.), Petra Beňušková (DHK Baník Most/ČR), Monika Rajnohová (DHC Slavia Praha/ČR), Martina Bačíková (HC Veselí nad Moravou/ČR), Tetyana Trehubová (Iuventa Michalovce), Simona Szarková (HK Slovan Duslo Šaľa), Klaudia Michnová, Andrea Kertészová (obe HK Slávia Partizánske) 


Program stretnutí 5. kola 2. skupiny: 
streda 11. 6.: Slovensko - Francúzsko (18.00 h, Šaľa, rozhodujú: Jurinovič a Mrvica z Chorvátska)
Fínsko - Island (18.00 h SELČ, Karjaa) 


Tabuľka: 
1. Francúzsko 4 4 0 0 103:71 8 - istota postupu na ME 
2. Slovensko 4 3 0 1 102:85 6 
------------------------------------------------------------------------ 
3. Island 4 1 0 3 92:88 2 
4. Fínsko 4 0 0 4 73:126 0 


Doterajšie výsledky: Island - Fínsko 34:18, Francúzsko - SR 25:18, SR - Island 19:18, Fínsko - Francúzsko 13:27, Fínsko - SR 25:27, Island - Francúzsko 21:27, Francúzsko - Island 24:19, SR - Fínsko 38:17 


Zostávajúci program 2. skupiny - 6. kolo: 
nedeľa 15. 6.: Francúzsko - Fínsko (17.00 h, Mouilleron-le-Captif), 
Island - Slovensko (17.00 h SELČ, Reykjavík) 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL