Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Podľa Poloza až čas docení význam postupu na ME


12.06.2014


Dušan Poloz (tréner hádzanárok SR): "Ako som predtým vravel, posledný gól dá fanúšik, a on ho aj dal, takže ja ho škrtnem Katke Dubajovej a pripíšem našim priaznivcom"


Jeho predchodcom sa dlho nepodarilo prebojovať na vrcholné podujatie, on to necelý rok po nástupe do funkcie dokázal. Dušan Poloz priviedol hádzanárky Slovenska po 20 rokoch k postupu na majstrovstvá Európy. Bezprostredne po záverečnom hvizde stredajšieho kvalifikačného duelu v Šali proti Francúzsku, v ktorom nerozhodný výsledok 24:24 posunul na šampionát reprezentantky SR, dal najavo svoje emócie a vzápätí si od vypätia sadol na lavičku a premietol si svoju doterajšiu trénerskú kariéru. V nej mu pribudol do zbierky ďalší úspech.


"Niežeby som tomu neveril, ale momentálne prežívam neskutočné chvíle. Pred zápasom som dievčatám hovoril, že sa môžu zapísať do histórie. Túžbou, chuťou, neskutočnou snahou a vôľou dostať sa na ME to aj dokázali, hoci sme sa ocitli aj na dne, keď sme prehrávali o dva góly. Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí nám pomohli dosiahnuť tento postup. Zrejme až časom doceníme, čo sa nám podarilo. Verím a dúfam, že postupom na kontinentálny šampionát po 20 rokoch sme vytvorili vzory pre mládež a členská základňa sa začne rozrastať," povedal po premenení prvého postupového mečbalu český kormidelník zo slovenskej lavičky. 


Stretnutie sa od začiatku vyvíjalo v prospech slovenského tímu, ktorý najvyššie vyhrával šesťgólovým rozdielom v I. polčase (10:4, 11:5). "Vynikajúco nám vyšiel vstup do zápasu, obrana 1 - 2 - 3 nám sadla, vďaka tomu sme získavali lopty, dávali ľahké góly z brejkov a dostali sa do vedenia. Nehovorím, že by ma nebavilo vyhrať o šesť gólov. Bolo mi však jasné, že takto sa celé stretnutie nebude vyvíjať. Francúzky začali hrať proti našej defenzíve určitý systém, my sme porobili pár chýb a záver bol infarktový," pokračoval Poloz, ktorý sa za nepriaznivého stavu odhodlal aj pre hru bez brankárky: "Hneď sme však urobili hrúbku, inkasovali sme a päť a pol minúty pred koncom prehrávali o dva góly. Tú akciu s jednou hráčkou v poli navyše sme potom zopakovali ešte dvakrát a dali z toho dva góly, dostali sa na remízový stav, ktorý sme neskutočnou obranou udržali." 


Na šaliansku palubovku sa v stredu dostali takmer všetky hráčky zo 16-člennej zápasovej súpisky. "Vzhľadom na horúčavu mi bolo jasné, že žiadna nevydrží celých 60 minút, preto som sa snažil rozložiť záťaž. Za desať minút som prestriedal asi päť hráčok, vedel som, že v závere sa nám to vráti. To sa aj potvrdilo. V priebehu duelu sme striedali po dve hráčky do obrany i útoku. Hoci bolo zaťaženie enormné, zvládli to," poznamenal 49-ročný kouč. 


Dvoma nepremenenými pokutovými hodmi v krátkom časovom odstupe za sebou za ešte priaznivého stavu 18:16 v druhom polčase sa Slovenky pohrali s nervami nielen divákov. "Vždy je ťažko, keď sa niečo nepodarí. Všetky hráčky však vstali a začali sa povzbudzovať, prebudilo sa v nich niečo, čo som dlho nevidel. Ukázala sa sila kolektívu, to bolo to stmelenie," tvrdil Poloz. 


Mentálna príprava pred rozhodujúcou fázou kvalifikácie sa ukázala ako dôležitý faktor úspechu. "Baby boli pred stretnutím správne nabudené, dokonca som sa bál o premotivovanosť niektorých. Aj preto som sa ich snažil upokojovať. V deň zápasu sme si pustili skôr smutnejšie motivačné video, dievčatá sa pri ňom rozplakali, chceli sme ich dostať trochu ´dole´, lebo boli skutočne veľmi nažhavené. Počas duelu potom po každom góle žili, bolo to o vôli, vášni a emóciách, ktoré dali do toho," poznamenal tréner Sloveniek. 


Veľký podiel na úspešnej domácej bodke za kvalifikáciou má aj publikum. "Bolo to neskutočné. Práve z tohto dôvodu sme hrali tu v Šali. Títo priaznivci si to zaslúžili. Ako som predtým vravel, posledný gól dá fanúšik a on ho aj dal, takže ja ho škrtnem Katke Dubajovej a pripíšem našim priaznivcom," dodal k diváckej podpore šťastný Dušan Poloz. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL