Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

V šalianskom pekle slovenská radosť


12.06.2014


Jaroslav Holeša (prezident SZH): "Verím, že účasť na šampionáte nám len pomôže"


Štyri tímy si v stredajších stretnutiach 5. kola kvalifikácie ME 2014 zaistili miestenky na šampionát, ktorý sa od 7. do 21. decembra uskutoční v Maďarsku a Chorvátsku. Okrem Nemecka, Španielska a Švédska a si postup vybojovalo aj Slovensko.


Fanúšikovia SR privítali výpravu súpera z krajiny galského kohúta transparentom vo francúzštine: "Vitajte v pekle". Pravdivosť týchto slov potvrdzovali nielen neustálym skandovaním, ale atmosféra v šalianskej Mestskej športovej hale hustla s pribúdajúcim časom aj zásluhou horúceho počasia i vývoja duelu, ktorý ponúkol dramatické vyvrcholenie so šťastným koncom pre tím hlavného kouča Dušana Poloza. 


"Ja som pre teplo v hale i nervozitu celý zápas prestál. V záverečných piatich minútach som si už myslel, že opäť budeme mať smolu a prehráme o gól, ale dievčatá fantasticky zabojovali. Trénerovi Polozovi vyšiel risk pri posledných útokoch a napokon sa to podarilo," uviedol prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša. 


Slovenská reprezentácia žien sa na vrcholnom podujatí predstaví po 19 rokoch, na ME dokonca až po dvoch desaťročiach. "Myslím si, že máme dobrý mladý tím. Keď porovnám výkon spred roka v play-off kvalifikácie MS 2013 proti Rumunsku, tak je vidieť zlepšenie. Verím, že účasť na šampionáte nám len pomôže," tvrdí Holeša. 


Šéf SZH vyzdvihol aj skutočnosť, že o postup sa zaslúžil káder prevažne zložený z hráčok pôsobiacich v kluboch spoločnej slovensko-českej súťaži žien (WHIL). Ten vystužili ešte legionárky z iných líg v Európe. "Češky pravidelne postupovali na vrcholné podujatia, teraz sme sa pridali aj my. Väčšina našich hráčok je z interligy, čo svedčí o tom, že máme dobrú ligovú súťaž," dodal Jaroslav Holeša. 


V šalianskom pekle sa varili nielen hráčky, ale aj publikum utvárajúce búrlivú kulisu, ktorá hnala Slovenky za postupom. Tie napokon oduševneným výkonom získali proti dovtedy stopercentným Francúzkam (v štyroch predchádzajúcich dueloch kvalifikácie ME 2014 nezaváhali, pozn.) bod za remízu 24:24 a v 2. kvalifikačnej skupine si zaistili konečnú 2. priečku. "Keby sme stále podávali takéto výkony, tak si môžeme merať sily aj so špičkou," poznamenala jedna z najskúsenejších hráčok v kádri SR Katarína Dubajová. 


Slovenky majú pred sebou ešte nedeľňajší záverečný kvalifikačný duel v Reykjavíku proti Islandu, ale už netrpezlivo budú očakávať budúcotýždňový žreb záverečného turnaja ME, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 19. júna v Záhrebe. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL