Apr 2024
PUSŠPSN
18

W17 EHF Euro 2015

Na Islande už nie boj o postup, ale príprava na ME


13.06.2014


Slovenky proti Islandu bez Žanety Tóthovej a Petry Beňuškovej


Zrejme ani najväčší optimisti medzi priaznivcami slovenskej hádzanej by si pred začiatkom kvalifikácie o postup na tohtoročné majstrovstvá Európy žien netrúfali predpovedať, že v stretnutiach záverečného 6. kola už nepôjde takpovediac o nič. O všetkom podstatnom sa totiž rozhodlo už v predchádzajúcich kolách. To najdôležitejšie z pohľadu SR sa udialo v stredu v Šali, kde reprezentantky SR uhrali proti favorizovaným Francúzkam potrebný bod a po remíze 24:24 mohli po dvoch desaťročiach oslavovať postup na ME.


Už s miestenkou vo vrecku odcestovali Slovenky vo štvrtok na Island, kde zakončia v nedeľu od 16.45 h SELČ (rozhodujú Srbky Maričová a Mašičová) svoje účinkovanie v úspešnej kvalifikácii. Pôvodne to mal byť v Reykjavíku priamy súboj o druhú postupovú priečku, tú však už majú istú zverenky trénerského triumvirátu Dušan Poloz - Peter Olšavský - Ján Lajčák, takže pôjde predovšetkým o prestíž. 


"Ja som pred duelom s Francúzkami povedal, že keď si zabezpečíme postup, tak na Island už ani nemusíme letieť. Myslel som to, samozrejme, len ako vtip. Chceme si tie dni tu užiť, ale súčasne nebudeme hazardovať s menom slovenskej hádzanej. Pokúsime sa v tomto duchu nastaviť aj hráčky. Od príletu sa budeme venovať nedeľňajšiemu zápasu. Keď to trochu preženiem, tak v piatok sa pre nás začína príprava na európsky šampionát," poznamenal D. Poloz. 


Slovenské hádzanárky nemali veľa času na oslavu postupu, lebo výprava sa na cestu do krajiny gejzírov vydala už vo štvrtok popoludní z Bratislavy a do Reykjavíku dorazila po polnoci miestneho času. "Cesta bola dlhá, ale bezproblémová. Všetko je zatiaľ v pohode. Po prílete nás trochu prekvapila zima, bolo okolo desať stupňov a sychravé počasie. V piatok je na programe ľahší tréning, trénovať budeme aj v sobotu a v nedeľu je na programe zápas. Po našom stretnutí si pozrieme v hale aj kvalifikačný duel mužov Islandu s Bosnou a Hercegovinou o postup na MS 2015 a potom nás čaká cesta domov," informoval z islandského dejiska generálny sekretár SZH Martin Simonides. 


Na nedeľu je k dispozícii 17-členný slovenský káder. V porovnaní so zápasom s Francúzskom v ňom nie je dvojica skúsených hráčok - brankárka Žaneta Tóthová a stredná spojka Petra Beňušková, ktoré po konzultácii s trénerom zostali doma. Proti Islandu zrejme dostanú šancu hráčky, ktoré nemali v stredu toľko priestoru, prípadne nefigurovali na zápasovej súpiske (Szöllösiová, Bačíková, Minárčiková). 


V 2. kvalifikačnej skupine sa v nedeľu 15. júna bude hrať aj v meste Mouilleron-le-Captif, kde isté víťazky Francúzky privítajú outsiderky z Fínska. 


Nominácia Slovenska: 
brankárky: Lucia Gubiková (Iuventa Michalovce), Simona Súlovská (HK Slávia Partizánske) 
pivotky: Andrea Czanik (DJK/MJC Trier/Nem.), Dominika Horňáková (Iuventa Michalovce), Eva Minárčiková (DHC Sokol Poruba/ČR) 
krídelníčky: Terézia Szöllösiová (Iuventa Michalovce), Lucia Súkenníková, Réka Bíziková (obe HK Slovan Duslo Šaľa), Selma Blažeková (HK Slávia Partizánske) 
spojky: Katarína Dubajová (MKS Olimpia-Beskid Nowy Sacz/Poľ.), Martina Školková (Cercle Dijon Bourgogne/Fr.), Monika Rajnohová (DHC Slavia Praha/ČR), Martina Bačíková (HC Veselí nad Moravou/ČR), Tetyana Trehubová (Iuventa Michalovce), Simona Szarková (HK Slovan Duslo Šaľa), Klaudia Michnová, Andrea Kertészová (obe HK Slávia Partizánske) 


Program stretnutí záverečného 6. kola 2. skupiny: 
nedeľa 15. 6.: Island - Slovensko (16.45 h SELČ, Reykjavík, rozhodujú Branka Maričová a Zorica Mašičová zo Srbska), Francúzsko - Fínsko (17.00 h, Mouilleron-le-Captif) 


Tabuľka: 
1. Francúzsko 5 4 1 0 127:95 9 - istota postupu na ME 
2. Slovensko 5 3 1 1 126:109 7 - istota postupu na ME 
----------------------------------------------------------------------------------- 
3. Island 5 2 0 3 121:108 4 
4. Fínsko 5 0 0 5 93:155 0 


Doterajšie výsledky: Island - Fínsko 34:18, Francúzsko - SR 25:18, SR - Island 19:18, Fínsko - Francúzsko 13:27, Fínsko - SR 25:27, Island - Francúzsko 21:27, Francúzsko - Island 24:19, SR - Fínsko 38:17, SR - Francúzsko 24:24, Fínsko - Island 20:29 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL